Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aksominė Palanga: visada išsirinksi, ką myli!

Pasaulinė turizmo diena Palangoje – šiek tiek mažiau veiksmo ir daugiau ramybės. Dažnas gatvėje sutiktas žmogus niekur neskuba – veidas tiesiog švyti, lūpos šiek tiek šypsosi. Turizmo atstovai primena, kad Palangoje turistinis sezonas niekada nesibaigia. Jis – kaip upė – gali tekėti lėčiau arba srauniau. Jei vasarą poilsiautojų klegesys labiau girdimas, tai rudeniop prasideda aksominis sezonas, labiau viliojantis tuos, kurie ieško ramybės ir sveikatos.
Rudeninė Palanga
Rudeninė Palanga / A.Januševičiaus nuotr.

Dabar Palangoje daugelis pasilinksminimo vietų varikliai sukasi laisva eiga. Gatvėse mažiau praeivių. Tačiau ant tilto smalsuolių visai nemažai – pora dešimčių jų sėdi ant suoliukų ir žvelgia į patį geriausią pasaulyje „ekraną“ – vakarėjantį Baltijos dangų. Jūra šiomis dienomis siautėja kaip reikiant. Su kiekviena banga palengva nuplauna pravėsusį paplūdimio smėlį ir poilsiautojų nuovargį.

Ramybės oazė

Jūratės gatvėje sutikta kaunietė Jolanta vedasi du šunis – biglių veislės Šailą ir vižlą Enzo. Atvyko savaitei laiko, kad galėtų kuo daugiau laiko praleisti su savo augintiniais. Tiesą sakant, ji apsistojo Šventojoje, o iki Palangos tiesiog ateina pėsčia kartu su savo augintiniais.

A.Januševičiaus nuotr./Jolanta iš Kauno
A.Januševičiaus nuotr./Jolanta iš Kauno

„Labai mėgstame su šunimis pavasarį ir rudenį atvykti prie jūros. Vasarą čia būna daugiau žmonių, todėl mums tai nėra pats tinkamiausias metas. Kitokių pramogų ir neieškau – pasivaikščiojimas su augintiniais gamtoje yra viskas, ko dabar norisi. Net į kavines kartu einame. Be jų šią savaitę – niekur“, – tvirtina Jolanta,

Moteris pabrėžia, kad poilsiui svarbiausia – grynas oras, gamta, todėl pasivaikščiojimas palei jūra yra būtent tai, ko reikia. Juolab, kad visada galima paįvairinti maršrutą. Pavyzdžiui, ateiti iki Palangos tilto palei jūrą, o sugrįžti grožintis mišku – nuo pat Palangos iki Šventosios yra įrengti puikūs dviračių ir pėsčiųjų takai.

Brandesnio amžiaus pora Svetlana ir Kęstutis Kizalai atvyko į Palangą iš vidurio Lietuvos trims dienoms. Abu atskleidžia, kad rudenį šiame kurorte lankosi pirmą kartą. Ką tik buvo dar vienas pirmas kartas.

A.Januševičiaus nuotr./Svetlana ir Kęstutis Kizalai
A.Januševičiaus nuotr./Svetlana ir Kęstutis Kizalai

Moteris džiaugiasi, kad vyras dalį savo laisvadienių paskyrė bendrai išvykai. Tik dviese, prie šėlstančios jūros, ramybės apsuptyje. Kęstutis pamena, kad kadaise teko Palangoje lankytis pavasarį. Tuomet taip pat žavėjo ramuma: „Ko daugiau bereikia – pasėdime kavinėse, vaikštome, apsilankome baseine ar į kokį koncertą užsukame.“

Jūra traukia grįžusius emigrantus

Rodos, nieko nuostabaus, kad užsienyje gyvenantys ar dirbantys mūsų kraštiečiai, sugrįžę į gimtinę, būtinai nori pamatyti jūrą, pasivaikščioti Palangos tiltu. Tai gana suprantama ir simboliška, kai širdį drasko Tėvynės ilgesys.

Jauna lietuvių pora iš Airijos – Akvilė ir Karolis – jie grįžo į gimtuosius Šiaulius bei Kelmę vos dešimčiai dienų. Palangą aplankyti buvo privaloma. Juolab, kad Akvilė Baltijos jūrą išvydo pirmą kartą gyvenime!

Taigi, susidarė gana romantiška situacija, kai vaikinas galėjo pirmą kartą savo mylimajai parodyti Baltijos jūrą. Pavaikščioti kartu po Birutės parką, nueiti ant Palangos tilto, suvalgyti burbulinių vaflių. „Pamatyti jūrą Ir būtinai paragauti lietuviškų kebabų“, – šypsodamasi išvardija svarbiausius viešnagės Lietuvoje lūkesčius Akvilė, kurios svajonė ką tik išsipildė.

A.Januševičiaus nuotr./Akvilė ir Karolis iš Airijos
A.Januševičiaus nuotr./Akvilė ir Karolis iš Airijos

Plačiai besišypsantis jau vyresnės kartos atstovas Andrius – taip pat emigrantas. Jis Londone gyvena jau ilgiau kaip ketvirtį amžiaus. Vyras tądien turėjo reikalų Kaune. O dabar važiuoja į savo gimtuosius Telšius – pro Palangą!

„Man Palanga visada pakeliui, nors fiziškai – nemažas vingis gavosi. Nuo mažų dienų su močiute vykdavome ilsėtis į Palangą. Tai jau mano kraujyje. Galiu tiesiog užsukti, pamatyti jūrą, atsigerti arbatos ir važiuoti toliau. Aš, be jokios abejonės, kažkada sugrįšiu gyventi į Lietuvą – čia mano namai. O Palanga niekada nebus per toli“, – sako Andrius.

A.Januševičiaus nuotr./Andrius iš Londono
A.Januševičiaus nuotr./Andrius iš Londono

Judėti ir šypsotis

Remigijus – paprastas autobuso vairuotojas iš Kauno. Jis yra dviračių entuziastas. Jei tik kur keliauja, dažniausiai pasiima ir dviratį. Judėjimu stengiasi kompensuoti tas ilgas sėdimas valandas prie autobuso vairo.

„Aš Palangoje norėčiau gyventi ir numirti. Dabar turiu kur čia apsistoti, todėl mielai tuo naudojuosi. Tikiuosi, kad senatvėje, viską pardavęs, įsigysiu čia kokį būstą – tiesiog nakčiai galvą padėti. Iš ryto minu dviratį. Vėliau kur nors pietauju, susirandu naujų pažįstamų. Vakarop – į baseiną ar kokį koncertą. Rodos, daugiau nieko gyvenime ir nereikia“, – pasakoja Remigijus, atvykstantis čia kiekvieną rudenį.

Jaunas dviejų vaikų tėvas Andrius Ališauskas po Palangą vaikšto sportiškai apsirengęs. Darbovietė jam čia išpirko dešimties dienų sveikatinimo ir poilsio kelionę. Iš Pasvalio rajono atvykęs Andrius čia paprastai lankosi su šeima, tačiau šįkart – vienas. Ar netrūksta linksmybių?

A.Januševičiaus nuotr./Andrius Ališauskas iš Pušaloto
A.Januševičiaus nuotr./Andrius Ališauskas iš Pušaloto

„Aš pasilinksminti galiu ir namuose. Čia stengiuosi pasiimti tai, kas man teikia džiaugsmo ir naudos. Kiekvieną dieną nužingsniuoju iki 40 tūkstančių žingsnių. Namie šis vidurkis dvigubai ar trigubai mažesnis. Kartais lengvai bėgu. Iš ryto keliuosi ir iš poilsio namų einu iki Palangos tilto – apie 6,5 kilometro į vieną galą. Sugrįžus – sveikatinimo procedūros ir vėl einu – suku ratus po Palangą“, – atvirauja Andrius ir priduria, kad dar tikrai nenusibodo.

Sako – norisi išnaudoti kiekvieną minutę pajūryje. Pataria visiems mėgautis gamta, kur tik gyventų ar viešėtų. Dar pora dienų tokios laisvės ir vėl Pušalotas. Tik šįkart jau ant gerokai sutvirtėjusių kojų.

Kaunietė Daina išsiskyrė iš visų nuolatine lengva šypsena. Ausinėse – mėgiama muzika, kuri nutyla, kai save nori užpildyti jūros ošimu. Ši palaiminga keliautojos šypsena ir patogūs drabužiai kažkuo išskiria ją iš kitų lėtai J. Basanavičiaus gatve judančių poilsiautojų. Pasirodo, kad Daina keliauja be jokio aiškaus plano.

A.Januševičiaus nuotr./Daina iš Kauno
A.Januševičiaus nuotr./Daina iš Kauno

„Atvykau čia ekspromtu ir nežinau, kelioms dienoms liksiu, ką veiksiu. Būtinai užsuksiu į Turizmo informacijos centrą – norėčiau kokių koncertų, įdomios kultūrinės veiklos. Aktyvių pramogų nesivaikau – man vien jūra jau daug reiškia. Beje, šią vasarą nepavyko atvažiuoti į Palangą, todėl nusprendžiau vykti rudenį. Niekada gyvenime dar to nesu dariusi. Ruduo Palangoje – nuostabus“, – dalijasi įspūdžiais Daina.

Sezonas niekada nesibaigia

Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė pažymi, kad Palanga iš tiesų ką tik įžengė į savo aksominį turizmo periodą, tačiau jokiu būdu negalima teigti, jog turizmo sezonas baigiasi. Palangos gyvenimas tiesiog šiek tiek pasikeičia, dalis veiksmo persikelia po stogu.

„Galima pamanyti, kad daugelis Palangoje ieško ramybės, tačiau mes patiriame, kad dalis poilsiautojų visada nori aktyvių veiklų. Nuo dabar SPA centruose, viešbučiuose, baseinuose – daugybė lankytojų. Tiesiog visi keliasi į uždaresnes erdves. Labiau orientuojamės į sveikatinimo sferą“, – atskleidžia direktorė.

Mėgstančių pasivaikščioti Palangoje netrūksta visais metų laikais. Turizmo informacijos centro lankytojams siūloma atrakcija – orientacinis žygis po dešimtį lankytinų objektų.

Direktorė primena, kad Palanga – ne vien J.Basanavičiaus gatvė. Dauguma svečių čia atvyksta atgauti jėgas ir sveikatą. Čia puikios sąlygos mėgstantiems bėgioti, važiuoti dviračiu.

Dažnai trumpai užsukantys net nepastebi, kiek Palangoje per savaitę gali būti koncertų, konferencijų, sąskrydžių. „Mūsų šūkis „išsirink, ką myli“ – ne iš piršto laužtas. Jei norisi kažką naujo patirti Palangoje, būtinai kviečiame užsukti – gyvai arba į mūsų https://www.visit-palanga.lt/ interneto svetainę. Esame išgryninę ir susisteminę galybę pasiūlymų pagal lankytojų pomėgius, poreikius ir pageidavimus“, – akcentuoja Turizmo informacijos centro vadovė.

Rudeniop saulė leidžiasi gerokai anksčiau. Rodos, dar nėra taip vėlu, tačiau jau temsta, o nuo jūros artėja dar tamsesni debesys. Jau galima keliauti iki automobilio ir skubėti namo. Staiga pasigirsta jau pažįstamas balsas: „O aš jau iš baseino!“. Taip simboliškai ir netikėtai atsisveikina besišypsantis ir jau tamsius akinius nusiėmęs Remigijus. Lekia pavakaroti su draugais. Vėliau pailsėti, kad ryt vėl galėtų sėsti ant dviračio ir minti Šventosios ar Girulių link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas