Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alsėdžiai vėl sieks rekordo: kviečia visus susėsti pakelėje

Mažoji Lietuvos kultūros sostinė – Alsėdžiai Plungės rajone – savaitgalį kviečia prisidėti prie naujo rekordo siekimo. Miestelio bendruomenė su humoru pažvelgė į jo pavadinimą ir kviečia visus prisėsti pakelėje. Viliamasi, kad taip susidarys ilgiausia pakelėje sėdinčių žmonių vilkstinė.
Alsėdžių miestelis šeštadienį pakvies kartu siekti rekordo – daugiausiai žmonių sėdinčių pakelėje vienu metu.
Alsėdžių miestelis šeštadienį pakvies kartu siekti rekordo – daugiausiai žmonių sėdinčių pakelėje vienu metu. / Organizatorių nuotr.

Šeštadienį kasmetinės tradicinės Alsėdžių miestelio šventės "Al Siedu" metu, vidurdienį, bus siekiama naujo rekordo – masiškiausias sėdėjimas pakelėje.

Sėdėti ketinama ant pačių įvairiausių bei išradingiausių sėdėjimo priemonių, pradedant kėdėmis, foteliais, hamakais ir baigiant bačkomis bei baikeriais ant motociklų.

Akcijos metu dalyviai sėdėdami galės užsiimti įvairiomis, sau priimtinomis ir maloniomis buitinėmis, kūrybinės išraiškos ar kitomis veiklomis (dainavimu, grojimu, mezgimu, stalo žaidimais ir pan.).

Visus sėdinčius pakelėje sveikins pirmasis Lietuvoje kėdžių paradas.

Alsėdžių gyventojams gerai žinomas padavimas apie miestelio vardo kilmę: Kartą į Alsėdžius atsitiktinai užklydęs keliauninkas. Norėdamas sužinoti, kur atsidūrė, pastarasis paklausė pakelėj sėdinčio senuko: „Kuokė če vėita ?“, kas bendrine kalba reikštų „Kokia čia vieta?“

Prasčiau girdinčiam senukui gi pasigirdę, kad teiraujamasi, ką jis čia veikiąs: „Kon če veiki?“. Į tai senolis atsakęs tarmiškai: „Al siedu“, kas reiškia „Taigi sėdžiu“. Nuo to laiko miesteliui prigijęs Alsiediu (Alsėdžių) vardas. Vietiniai žemaičiai miestelio pavadinimą taria žemaitiškai „Alsiedę“.

Organizatorių nuotr./Alsėdžiai
Organizatorių nuotr./Alsėdžiai

Alsėdžių miestelis (Plungės raj.) išaugo iš papilio prie piliakalnio.

Čia buvusi Žemaičių vyskupų rezidencija neabejotinai padidino gyvenvietės reikšmę ir jis iš kaimo gyvenvietės tapo miesteliu. Rašytiniuose šaltiniuose Alsėdžiai (Aliseiden) pirmą kartą paminėti 1253 metais. Manoma, kad Alsėdžiai – kuršiškas vietovardis. Miestelio pirmasis dėmuo „al-“ greičiausiai sietinas su veiksmažodžio „alėti“ (tekėti, varvėti) šaknimi, o antrasis dėmuo „-sėdžiai“ siejamas su veiksmažodžiu „sėdėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas