Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Amerika Alytaus rajone – prikelta ypatinga mokykla

Turėdamas įspūdingą kultūrinį perlą – Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklą, – džiaugiasi Alytaus rajonas ir kviečia į atvirų durų savaitę „Atviri Kurnėnai“ birželio 28 – liepos 4 dienomis. Tai nuostabi proga aplankyti vienintelę Lietuvoje „amerikonišką“ mokyklą, sužinoti, kaip ir kodėl tarpukariu visos mokyklos statybai reikalingos medžiagos buvo parsiųstos iš Čikagos, pamatyti išsaugotas ir restauruotas autentiškas detales ir 85-erius metus skaičiuojantį Vytį, sužinoti apie mokyklos statybą tarpukaryje finansavusį kraštietį Amerikos lietuvį Lauryną Radziukyną (1880–1966). Kurnėnų mokyklos statinių kompleksas įrašytas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.
Restauruota Kurnėnų L. Radziukyno mokykla
Restauruota Kurnėnų L. Radziukyno mokykla / KPD nuotr.

Atvirų durų savaitė

Kiekvieną dieną 9 – 15 valandomis vyks ekskursijos po mokyklą. Nuo 16 val. autentiškoje klasėje bus vedama pamoka „Literatūriniai ir muzikiniai prisimatavimai Kurnėnuose“, o nuo 17 val. – dailyraščio rašymo žąsies plunksna „Žąsį pasikinkęs baltą dirvą aria...“ edukacija. Nuo 17 val. bus siūloma ir daugiau užsiėmimų: žvakių liejimo senoviniu būdu edukacija, žaidimai ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, kvėpavimo technikos mokymai, juoko joga, keramikos edukacija, streso įveikos treniruotė, tapyba ant vandens, dzūkiškų bulvinių bandų bei šiuškių kepimas. Vakarus vainikuos muzikiniai, literatūriniai „Skambantys Kurnėnų vakarai“ su linksma bei žaisminga programa.

Alytaus rajono savivaldybė atliko kultūros paveldo statusą turinčios Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos pastatų komplekso tvarkybos darbus, kuriuos pristatė praėjusiais metais. Šiemet čia vyks pažintiniai, edukaciniai, pramoginiai renginiai. Alytaus profesinio rengimo centro moksleiviai ir darbuotojai kvies pasivaišinti kava, arbata, desertu.

„Atvirų durų savaitę Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokykloje galima vadinti Amerika Alytaus rajone! Tai lyg įvadas į tai, kas mokykloje vyks ateityje. Edukacijos, švietimas, kultūra – tai pagrindinės planuojamos veiklos. Kviečiame atvykti į renginį ir praverti ypatingos Kurnėnų istorijos duris, prisiliesti prie išsaugotos autentikos, atplukdytos iš Amerikos prieš 85-erius metus“, – sako Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė. Mokyklos komplekso pastatai yra netoli kelio Alytus–Simnas–Kalvarija, tarp Luksnėnų ežero ir Aniškio miško, Miroslavo seniūnijoje.

Unikalaus pastato tvarkyba

Mokyklos pastatas buvo tvarkomas etapais, pagal fasadų ir stogo remonto ir restauravimo (eksterjero tvarkybos) bei vidaus patalpų ir įrangos remonto, restauravimo, konservavimo, avarijos grėsmės pašalinimo (interjero tvarkybos) projektus. Atliekant projekte numatytus darbus, buvo sutvarkytos medinės stogo konstrukcijos, pakeistos čerpės, atkurtas pirminės sudėties fasadų tinkas, sutvarkytos prieduobės su švieslangiais, išorės laiptai, kaminai, atliktas nuogrindos remontas ir pamatų hidroizoliacija, restauruoti langai ir durys.

KPD nuotr./Restauruota Kurnėnų L. Radziukyno mokykla
KPD nuotr./Restauruota Kurnėnų L. Radziukyno mokykla

Naujai pagaminti tik tie elementai ir detalės, kurių buvo neįmanoma restauruoti. Pastato viduje konservuoti polichrominio dekoro fragmentai, restauruotos medinės ir gelžbetoninės perdangos, tinkuoti ir dažyti interjero paviršiai, įvairaus medžiagiškumo grindų dangos, mozaikinio betono laiptai, stalių gaminiai, stacionarūs baldai, santechnikos įrenginiai, koklinės viryklės. Pakeista susidėvėjusi elektros sistema, įrengta signalizacija ir kiti statiniui eksploatuoti reikalingi tinklai.

Įdomi yra Kurnėnų mokyklos steigimo ir statybos istorija. Tai puikus tarpukario mecenatystės pavyzdys. Amerikos lietuvis L. Radziukynas, gimęs ir augęs Kurnėnuose, 1934 m. skyrė 160 tūkst. litų pradinės mokyklos gimtinėje statybai ir įrengimui. Apskrities valdyba pridėjo 11 tūkstančių. Mokyklos projektas parengtas Amerikoje. Išskyrus plytas ir čerpes, pirktas Lietuvoje, visos kitos mokyklos ir vėjo jėgainės statybai panaudotos medžiagos sausumos bei vandens keliais buvo atgabentos iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Mokyklos statyba su pertraukomis truko dvejus metus.

KPD nuotr./Restauruota Kurnėnų L. Radziukyno mokykla
KPD nuotr./Restauruota Kurnėnų L. Radziukyno mokykla

Mokyklos statybos darbams vadovavo architektas Pranas Medziukas, medžio darbams – Vladas Leščinskas. 1936 m. pastatyta mokykla buvo aprūpinta modernia technologine įranga: veikė centrinis šildymas, biologiniu būdu tvarkoma kanalizacija, įrengti dušai, praustuvės ir vonia. Šalia mokyklos pastato pastatyta vėjo jėgainė – siurblys, naudotas vandeniui pumpuoti iš 97 metrų gylio artezinio šulinio į rezervuarą vandens bokšte. Tuo metu Kurnėnų mokykla savo įranga buvo moderniausia Lietuvoje. Mokyklos bokštas dekoruotas keramiko Vytauto Brazdžiaus sukurtu keraminiu Lietuvos herbu – Vyčiu. Prie mokyklos įrengta aikštelė fizinės kultūros ugdymui, įveistas sodas.

Nedidelėje „dviejų komplektų“ pradžios mokykloje buvo stengtasi sukurti intymią, namų erdvei būdingą atmosferą. Parinkti humaniški baldų dydžiai, pritaikyti augantiems vaikams. Formuojant mokyklos vidinę ir išorinę aplinką, buvo svarbu saugumo jausmas ir jaukumas, patogumas, įrangos kokybė ir modernumas.

Mokyklos bokšte įmontuotas keraminis Lietuvos herbas – Vytis – iki užtinkavimo 1975 m. buvo tiesioginė ir visiems matoma mokyklos sąsaja su nepriklausomu Lietuvos valstybingumo laikotarpiu. Net ir paslėpus Vytį po tinko sluoksniu, apie jo buvimą plačiai žinota. Paslėptas legendinis Vytis buvo padrąsinimas svajojantiems apie Lietuvos laisvę ir paskata neužmiršti savosios tapatybės. Herbas atidengtas ir restauruotas Sąjūdžio laikais, 1988 m. rugpjūčio 23 d.

KPD nuotr./Restauruota Kurnėnų L. Radziukyno mokykla
KPD nuotr./Restauruota Kurnėnų L. Radziukyno mokykla

Emigracija ir demografinės situacijos iššūkiai palietė ir Kurnėnų mokyklą – nuo 2008 m. ji stovėjo neeksploatuojama. Būklė kasmet akivaizdžiai blogėjo. 2010 m. atlikti Kurnėnų mokyklos statinių komplekso istoriniai, žvalgomieji polichromijos ir konstrukcijų tyrimai. 2016 m. atlikti papildomi tyrimai ir parengtas mokyklos fasadų ir stogo tvarkybos darbų projektas, 2020 m. baigti tvarkybos darbai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius