Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amžinai populiari Turkija: įspūdžiai iš Marmario ir Fetijos kurortų

Marmaris – šilta jūra kalnų apsuptyje, palmių alėja, šėlsmas iki paryčių ir nesibaigiantis naktinis gyvenimas. Atvažiavęs čia, pamiršti apie darbus, rūpesčius ir rutiną. Kažkada buvęs paprastu žvejų kaimeliu, dabar miestas atvykstantiems poilsiautojams siūlo gausybę įvairiausių pramogų: nardymą, žvejybą, deginimąsi paplūdimyje, šokius baruose.
Fetijos uostas
Fetijos uostas / Novaturo nuotr.
Fetija – žavus kurortas, kuriam, dėl čia tvyrančios ramybės, labiau tiktų ne miesto, o miestelio statusas. Nors Fetijoje galima rasti nemažai agentūrų, siūlančių plaukimą kalnų upėmis (raftingą), paraglaidingą (nusileidimą nuo kalno viršūnės su parasparniu) nuostabaus grožio įlankoje Oludenize, džipų safarį, dvylikos salų kelionę, atvykę poilsiautojai labiausiai džiaugiasi galėdami ilsėtis tyliame paplūdimyje, kurio ruožas gana ilgas, tad čia sutelpa visi norintys. 
 
Susidūrimai su istorija
 
Asmeniškai man, mėgstančiam ne tik poilsį, bet ir aktyvesnę veiklą, nepaprastą įspūdį paliko pažintinė ekskursija į Efesą – geriausiai išsilaikiusią romėnų gyvenvietę Viduržemio jūros regione. Nuo Marmario iki Efeso apie du šimtus kilometrų, tačiau jie neprailgsta: dairydamasis pro autobuso langą ir akimis sekdamas besikeičiančią kalnų panoramą mintyse kūriau daugybę filmų: apie žmogaus vienatvę, neišsemiamą gamtos jėgą, gamtos grožį. Kiekvienas, važiuodamas pakeliui į Efesą, mintyse lengvai susikurtų savo filmą.
Novaturo nuotr./Mėlynoji įlanka
Novaturo nuotr./Mėlynoji įlanka
Efesas turi paslaptingą dvasią, galbūt todėl, kad toli gražu ne viskas žinoma apie šį miestą: jo iškasinėta tik dešimt procentų. Tuo jis ir žavus, nes atrodo lyg čia gyvenę žmonės iš jo išsikraustė visai neseniai.  O trečia pagal senumą Celso biblioteka, pastatyta pasitelkus subtilias manipuliavimo perspektyva priemones, apgauna mane kaip vaiką – statinys, žiūrint iš apačios, atrodo daug didesnis, nei yra iš tikrųjų. Tarp griuvėsių augantis granatmedis su ant jo nokstančiais vaisiais - lyg simbolis, skelbiantis, kad kažkada seniai seniai čia buvo žmonių gyventa. 
 
Ne tik gulėjimui prie jūros
 
Taigi, ką vertėtų nuveikti Marmaryje? Būtinai apsipirkti pas vietinį prekeivį turką – savo kailiu išmėginsite, ką reiškia derėtis; paplaukiokite jachta ar valtimi po Egėjo jūrą – jums atsivers nuostabūs vaizdai; išsimaudykite – atrodys, kad plaukiojate šiltame kalnų ežere, iš kurio visai nesinori išlipti; pasivaikščiokite senamiestyje – niekur kitur nepajausi miesto dvasios, jei kojos neįkelsi į siauras gatveles, menančias senus laikus.
Novaturo nuotr./Marmario prieplauka
Novaturo nuotr./Marmario prieplauka
Šalies nepavyktų pažinti neišbandžius joje gaminamų valgių, o tam, kad išragautum Turkijos virtuvės lobynus, prireiktų bent penkių metų, nes čia susimaišo Anatolijos pusiasalio, Europos ir Arabų virtuvių gama. Kadangi Egėjo jūros pakrantė garsėja nepakartojamomis jūros gerybėmis, čia kiekvienas gurmanas ras, kuo save palepinti. Visgi tiek Marmaryje, tiek pačioje Turkijoje svarbią vietą užima saldėsiai. Vaikams čia tikras rojus: kiekvienas pardavėjas, siekdamas įrodyti savo gaminių šviežumą, būtinai pasiūlys paragauti parduodamo gardėsio. Mano gomurį labiausiai pamalonino saldžioji baklava, žinoma, turistai įvertina garsiojo turkiško saldumyno – lukumo – skonį.  
 
Visame Marmaryje ir viešbutyje siūlomuose pusryčiuose, ir parduotuvėse stebina didžiulis alyvuogių pasirinkimas, tad šių uogų gerbėjų laukia tikras rojus. Parduotuvėse ir turguose rugsėjį rasite prinokusių figų, dvigubai pigesnių vynuogių, nepaprastai saldžių granatų ir Lietuvoje kiek užmirštų ir retai pasitaikančių saulėje džiovintų abrikosų. 
 
Žinoma, būdami Turkijoje paragaukite ir turkiško kebabo. Turkija be kebabo – ne Turkija. Šioje šalyje kiekvienas miestas turi savo kebabų rūšį, norint paragauti ne mums įprasto, europietiško skonio kebabo, teks ieškoti tai galinčio pasiūlyti restorano, o Marmaryje jų daug, todėl pasirinkti tikrai bus iš ko. 
 
Pasivaišinę įvairiais gaminiais, nepamirškite paragauti ir turkiškos arbatos bei kavos. Šie gėrimai gaminami tik Turkijai būdingu stiliumi: naudojamas specialus dvigubas arbatinukas, o tikrą gėrimų skonį atskleidžia plono stiklo, tulpės formos stiklinaitės. 
 
Dieninės ir naktinės pramogos
 
Ilsintis Marmaryje nesunku rasti ir aktyvesnės veiklos, tai ypač aktualu vietoje nenustygstantiems poilsiautojams. Norintys, čia gali išsinuomoti automobilį, dviratį ar motorolerį. Tiesa, pastarasis yra gana pavojinga transporto priemonė, kadangi daugelyje avarijų nukenčia motorolerių vairuotojai. Jeigu nepabūgsite, pamėginkite keliauti autostopu. Man, bandant iš Fetijos nusigauti iki Oludenizo, neprireikė daug laiko - kiek daugiau nei dešimt kilometrų įveikiau dviem mašinomis: iš pradžių pavežėjo optimistiškai nusiteikęs ir šypsena pasipuošęs turkas, o vėliau – atvykusi pailėsti kanadiečių pora. Jeigu keliauti autostopu nėra jūsų pomėgis, be vargo rasite vietinius autobusiukus, kurie jus nuveš norima kryptimi. Žmonės, kurie į kelionę išsiruošia su vaikais ar paaugliais, turėtų pasidomėti geresniais viešbučiais (penkių žvaigždučių), daugelis jų turi vaikų kambarius, tad jūsų vaikas tikrai turės kuo užsiimti, kol jūs ilsėsitės. Jeigu sumanysite keliauti dviračiais, nuomos punkte rasite ir mažiems vaikams skirtų triratukų ar dviratukų.
Novaturo nuotr./Fetija
Novaturo nuotr./Fetija
Naktinis gyvenimas Marmario kurorte judresnis nei dienos metu. Saulei nusileidus, orui kiek atvėsus ir visiems pavakarieniavus, mieste žmonių daugėja kiekvieną minutę. Todėl dažnai, kol nemiega Marmaris, nemiegate ir jūs. Šėlti čia gera tiek jaunam, tiek vyresniam, į kurortą iš skirtingų šalių atvažiavę žmonės tolerantiški tiek amžiui, tiek tautybei, tiek lyčiai. 
Novaturo nuotr./Novaturas    Čia rasite kelionių pasiūlymus į Turkiją
Novaturo nuotr./Novaturas

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?