Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, ką primena stebuklingoji Venecija iš paukščio skrydžio?

Ogi gražų ir taisyklingą, kanalų išvagotą kvadratą – štai ką primena gražioji Venecija. „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums pažvelgti į šį stebuklų miestą iš kito, dar nematyto kampo – iš viršaus. Ar kada svajojote skraidyti?
Pasigrožėti Venecija iš paukščio skrydžio
Pasigrožėti Venecija iš paukščio skrydžio / Wkimedia.org nuotr.

Venecijos miestas įkurtas V amžiuje, nuo XIII a. tapo svarbiu jūrų uostu ir iki XV a. turėjo didžiulę įtaką šiaurės Italijoje ir rytinėje Viduržemio jūros pakrantėje, valdė daug kolonijų, garsėjo savo pirkliais ir amatais. Palaipsniui Venecija savo įtaką prarado (ypač dėl turkų antpuolių), o 1797 m. pateko į Austrijos valdžią. Prie Italijos karalystės Venecija prijungta 1866 m. Nuo 1987 m. Venecija įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

VIDEO: Venecija iš paukščio skrydžio

Šis miestas žymus visame pasaulyje dėl savo kanalų. Ji pastatyta ant žemų, dumblinų Adrijos jūros vandenų, kurie reguliariai patvinsta. Miestas turi 118 salelių ir apie 150 kanalų. Salos, ant kurių stovi miestas, yra sujungtos apie 400 tiltais. Senamiestyje tiltai naudojami kaip keliai, o visas transportas yra ant vandens arba ant kojų. XIX a. Venecijoje pastatyta geležinkelio stotis.

Wkimedia.org nuotr./Pasigrožėti Venecija iš paukščio skrydžio
Wkimedia.org nuotr./Pasigrožėti Venecija iš paukščio skrydžio

Venecija yra didžiausias Europos miestas, kuris pasižymi mažiausiu automobilių skaičiumi. Klasikinė Venecijos valtis yra gondola. Tačiau šiuo metu gondolomis naudojasi tik turistai arba gyventojai vestuvių ar kitų švenčių proga.

Neatsiejama Venecijos dalis gondolos tapo nuo XI amžiaus. 1562 m. buvo paskelbtas nutarimas, reikalaujantis visas gondolas dažyti juodai, kad gyventojai liautųsi demonstravę savo turtingumą. Ypatingomis progomis jos puošiamos gėlėmis. Dauguma venecijiečių naudojasi vandens autobusais (itališkai vaporetti), kurie reguliariai plaukioja po miesto kanalus ir salas. Mieste taip pat yra labai daug privačių valtelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas