Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 14

Aralo jūros mirtis: lietuvius pribloškė Uzbekistane pamatyti ekologinės katastrofos vaizdai

Ne paslaptis, kad Uzbekistanas yra šalis, kurios beveik tris ketvirtadalius ploto sudaro dykumos ir pusdykumės. Ji labiausiai žinoma dėl savo unikalių, gilią istoriją menančių Šilko kelio miestų: Chivos, Bucharos, Samarkando ir keleto kitų, kiek mažiau populiarių miestų. Šie trys miestai kartu su sostine Taškentu yra labiausiai turistų lankomos vietos šioje valstybėje.
Uzbekistanas
Uzbekistanas / Mindaugo Milašiaus nuotr. / „15min“ fotomontažas

Nuotraukų, pasakojimų, patarimų ir daug visokios kitos naudingos informacijos apie juos pilnas internetas tiek lietuvių, tiek anglų, tiek kita, Uzbekistane populiaria, kalba. Atskiro paminėjimo vertas nebent buvusios Chorezmo imperijos teritorijoje, šalia Amudarjos upės, prieš 2500 metų įkurtas Chivos miestas. XVI amžiuje, atkūrus Chorezmą (tik pavadintas kitu, Chivos chanato vardu), Chiva buvo paskelbta jo sostine ir tokia buvo iki pat XIX a pabaigos, kai Chivos chanatą užėmė rusų imperija.

Mindaugo Milašiaus nuotr. / Uzbekistanas
Mindaugo Milašiaus nuotr. / Uzbekistanas

Dabar šis miestas, o tiksliau jo senamiestis, apjuostas didinga mūrine siena, yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Sustingusio laike senamiesčio gatvėmis pasivaikščioti galima visiškai nemokamai. Prie vartų yra pardavinėjami VIP bilietai už 200 000 sumų, kas lyg ir sufleruoja apie leidimą įeiti visur, kur tik yra įmanoma, tačiau taip, deja, nėra. Tai tik bilietas į visus senamiestyje esančius muziejus. Į pačius pagrindinius ir įdomiausius statinius, kaip žymusis Chivos minaretas ar didinga siena, bilietus teks pirkti atskirai.

Mindaugo Milašiaus nuotr. / Uzbekistanas
Mindaugo Milašiaus nuotr. / Uzbekistanas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas