Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 02 /15:53

Artėja Baltijos burbulo sprogimas: Latvijos vyriausybė Lietuvai išimčių nedarys

Trečiadienį Latvijos valdžia pranešė, kad Lietuvai išimčių nebus – jeigu penktadienį jos sergamumo COVID-19 rodiklis viršys 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, Lietuva iškart bus įtraukta į geltonąjį ar net raudonąjį kelionių sąrašą. Tai reiškia, kad jau nuo šeštadienio lietuviams nuvykus į Latviją būtų privaloma 14 dienų saviizoliacija.
Ryga, Latvija
Ryga, Latvija / 123rf.com nuotr.

Lietuvoje ir Estijoje augant susirgimų koronavirusu skaičiui, vadinamasis Baltijos šalių kelionių burbulas gali sprogti šį penktadienį, per Latvijos Vyriausybės posėdį pranešė šios šalies premjeras Krišjanis Karinis. Galutinis sprendimas bus priimtas penktadienį popiet, kai bus paskelbti ketvirtadienio sergamumo rodikliai.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad jeigu Latvija Lietuvą penktadienį įtrauktų į paveiktų šalių sąrašą, saviizoliacijos reikalavimas jau įsigaliotų nuo šeštadienio, rugsėjo 5 d. O Lietuvoje ir Estijoje nauji paveiktų šalių sąrašai įsigalioja nuo pirmadienio.

Trečiadienio Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuvos 14-os dienų suminis sergamumo COVID-19 rodiklis yra 16,3 (per dieną sumažėjo 0,5 balo) atvejo 100 tūkst. gyventojų. Estijos – 14,7. Latvijos – 4,2.

Iš Latvijos premjero – kritika Lietuvai ir Estijai

Latvijos ministrų kabinetas trečiadienio posėdyje kėlė Baltijos kelionių burbulo klausimą ir aptarė galimas problemas jam sprogus. Posėdžiui pasibaigus pranešta, kad nebuvo nuspręsta keisti dabar esamų nuostatų. Jeigu Lietuva ar Estija penktadienį bus viršijusios minėtą rodiklį, atvykus iš šių šalių į Latviją reikės izoliuotis.

Latvijos ministras pirmininkas K.Karinis ir kiti Vyriausybės nariai pasisakė už tai, kad Latvija privalo pasiųsti aiškią žinią – negalima daryti išimčių nė vienai valstybei, rašo delfi.lv.

Tiek premjeras, tiek ministrai pažymėjo, kad Baltijos kelionių burbulas buvo sukurtas gegužę, tačiau kaimyninės šalys esą netaikė tokių pat griežtų saviizoliacijos reikalavimų kaip Latvija, taip pat leido atvykti iš „raudonų“ šalių.

Dėl to ministrai sutarė nedaryti nuolaidų Lietuvai ir Estijai ir šią savaitę nustatyti, kaip bus vykdoma atvykstančiųjų patikra ir sienų priežiūra.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Krišjanis Karinis ir Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Krišjanis Karinis ir Saulius Skvernelis

Premjeras pareiškė nepritariantis siūlymui nereikalauti iš Lietuvos atvykstančių žmonių izoliuotis. „Kaip vyriausybės vadovas aš to nepalaikau. Kaip galima pateisinti vienos šalies teritorijos atleidimą nuo izoliavimosi taisyklės, kai tai kelia grėsmę mūsų sveikatai?“ – klausė K.Karinis.

Jis neslėpė nusivylimo, kad „kaimyninės šalys nesiėmė tokių pačių apribojimų kaip Latvija, todėl atsidūrė blogesnėje situacijoje, o dabar tikisi nuolaidų iš Latvijos“.

Kad Latvija taiko griežtesnes priemones kovoje su COVID-19, parodė ir tyrėjų iš Oksfordo universiteto analizė.

K.Karinis neslėpė nusivylimo, kad „kaimyninės šalys nesiėmė tokių pačių apribojimų kaip Latvija, todėl atsidūrė blogesnėje situacijoje, o dabar tikisi nuolaidų iš Latvijos“.

„Deja, turime susitaikyti su faktu, kad bus reikalinga saviizoliacija grįžusiems iš Baltijos šalių, jeigu bus tokie skaičiai, – sakė Latvijos premjeras. – Neuždarysime sienų, bet bus saviizoliacija.“

Tranzitą leistų – net nuvykti į oro uostą

Visgi latviai negrasina, jog gaudys kiekvieną atvykusį iš Lietuvos. A.Veryga antradienį informavo, kad „Latvija neplanuoja vykdyti tikros sienų kontrolės ir pasikliaus atvykstančiųjų sąmoningumu“.

Latvijos ligų profilaktikos ir kontrolės centras pirmadienį 15min teigė, kad tranzitu vykti per Latviją bus leidžiama tiek sausuma, tiek oru (įskaitant jungiamuosius skrydžius). Nemažai keliaujančių lietuvių naudojasi Rygos oro uostu, iš kur Latvijos oro bendrovė „airBaltic“ vykdo daugiau skrydžių.

„Net jeigu Lietuvos suminis 14 d. rodiklis viršys 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą, Lietuvos piliečiai vis tiek galės naudotis Latvija kaip tranzitine šalimi – jeigu jie Latvijoje neužsibus ilgiau nei reikia. Jeigu jie norės būti ilgesnį laiką, nei reikia tranzitui, turės 14 dienų izoliuotis“, – atsakyme 15min teigė Gintas Georgas Muraševas iš Latvijos ligų profilaktikos ir kontrolės centro.

Neturėtų būti draudžiama ir automobiliu atvykti į Rygos oro uostą, o ten sėsti į lėktuvą. Tik tada „asmuo privalės dėvėti kaukę, vengti bet kokio nebūtino kontakto su kitais žmonėmis ir įlipti į lėktuvą kaip įmanoma greičiau“, aiškino G.G.Muraševas.

Dabar Latvijoje taikomas priemones anglų kalba galite rasti čia, tačiau tikėtina, kad jos šią savaitę dar gali keistis.

Europoje daugėja apribojimų

Europoje vėl augant užsikrėtimų skaičiui, įvairios šalys įveda vis naujus apribojimus. Pavyzdžiui, savo sienas užsieniečiams jau užvėrė Ukraina, Vengrija. Kijevas savo sprendimą netikėtai paankstino viena diena, tad jau penktadienį Vilniaus oro uoste dalis keleivių liko neįleisti į lėktuvą.

Dėl vis besikeičiančių taisyklių žemų kaštų oro linijos atšaukia kai kuriuos skrydžius, o į kai kurias šalis siūlo bilietus už juokingai mažas kainas – tačiau į tokias, kuriose sergamumo rodiklis yra pakankamai aukštas. Daugiau skaitykite čia: Grįžta neapibrėžtumo laikai? „Ryanair“ siūlo ir juokingai pigius bilietus, ir atšaukia skrydžius.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Ryanair“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Ryanair“

Patirtis jau rodo, kad šalys kelionių draudimus paskelbia ir labai skubotai, tad planuojantis išvykas reikia itin atsakingai. Kliūtis lietuviams laisvai patekti į kitas šalis gali tapti ir mūsų šalies peržengta 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba.

Konkrečios šalies kelionių ribojimus galima pasitikrinti Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos puslapyje ir tos valstybės konsulinėse įstaigose.

Latvijos turizmo sektorius prašė Lietuvai daryti išimtį

Premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę paklaustas, ar tariamasi dėl išimties Lietuvai, kaip Baltijos burbulo dalyvei, atsakė neigiamai. „Nemanau, kad mes turėtume kalbėti apie išimtis. Jokių išimčių ir mes netaikėme ir netaikome, išskyrus tai, kas susiję su tranzitu“, – spaudos konferencijoje atsakydamas į 15min klausimą sakė premjeras S.Skvernelis.

„Sutarėme, kad vadinamasis „Baltijos burbulas“ bus, kai atitinkam tuos kriterijus. Jeigu kažkas iškrenta iš jų, vadinasi, iškrenta. Išimtis bus galima taikyti, jeigu tie kriterijai bus apskritai keičiami visose Baltijos valstybėse – galbūt tas skaičius bus kitoks, ne 16, ne 25 atvejai 100-ui tūkst. gyventojų“, – praėjusią savaitę sakė ministras pirmininkas.

O Latvijos turizmo sektorius prašė savo valdžios imtis skubių sprendimų. Lietuvos įtraukimas į vadinamąjį geltonąjį ar net raudonąjį COVID-19 paveiktų šalių sąrašą itin pakenktų Latvijos turizmo sektoriui, pareiškė Latvijos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Santa Graikstė.

S.Graikstė BNS teigė, jog šią vasarą dauguma Latvijoje viešėjusių turistų atvyko būtent iš Lietuvos, todėl įtraukus šią šalį į sąrašą šalių, iš kurių atvykstantys asmenys turi 14 dienų izoliuotis, turistų srautas Latvijoje smarkiai sumažėtų.

Už išimtis Lietuvai pasisakė ir Asnate Ziemele iš Latvijos kaimo turizmo asociacijos „Lauku ceļotājs“, kuri pateikė Suomijos ir Estijos pavyzdį.

„Dėl Baltijos šalių vienybės ir bendradarbiavimo turime rasti sprendimą, kaip tai padarė Suomija su Estija. Suomija padarė Estijai išimtį, net jeigu ir pagal Suomijos kriterijų ji turėtų būti įtraukta į „pavojingų“ šalių sąrašą. Mes taip pat turėtume įvertinti Baltijos šalių vienybę ir padaryti išimtis“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas