Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atkurtas istorinis Frankfurto senamiestis

Frankfurtas per Antrąjį pasaulinį karą buvo beveik visiškai sugriautas. Po šešerius metus trukusių statybų atkurtas dar vienas Frankfurto senamiesčio kvartalas tarp katedros ir Riomerbergo rajono.
Frankfurtas
Frankfurtas / „Scanpix“/AP nuotr.

Modernios Frankfurto didmiesčio panoramos papėdėje, vos už kelių šimtų metrų nuo dangoraižių, išsirikiavo pusiau medinių namų kvartalas. Finansų metropolija atkūrė savo senamiestį. 1944-ųjų kovą per vieną oro antskrydį septynių hektarų plotas buvo sulygintas su žeme. Dabar didelė jo dalis atrodo taip pat, kaip žiloje senovėje.

Architektas ir miesto projektuotojas Jochemas Jordanas atkūrė pačius gražiausius senuosius pastatus, pavyzdžiui, Auksinių svarstyklių vardo namą, kuris kadaise priklausė olandų prieskonių pirkliui bei konditeriui Abrahamui van Hameliui.

J.Jordano teigimu, daugybė svarbių Auksinių svarstyklių namo elementų per karą išliko. Nutarta pasikalbėti su žmonėmis, išsaugojusiais Auksinių svarstyklių namo dalis, kad tuos akmenis mums atiduotų ir būtų galima pastatyti biblioteką.

Naujajame Frankfurto senamiestyje iš viso penkiolika pastatų buvo rekonstruoti, o dar dvidešimt – atstatyti, išsaugant istorinį stilių. Dabar net ir vietiniai užsisako pažintinę ekskursiją, kad daugiau apie rekonstruotus namus sužinotų.

Turizmo vadovas Thomas Feda teigia, jog rekonstruota miesto dalis yra populiarus traukos objektas – daug turistų iš Azijos, Amerikos, Britanijos ateina apžiūrėti naujojo senamiesčio.

Vietiniai gyventojai taip pat išsako palankių pastabų. Vienos vietinės gyventojos, pirmą kartą vaikštinėjančios po naująjį senamiestį, teigimu, ji sužavėta, nes daug pastatų atkurta, kiti čia kol kas pasigenda gyvybės.

Naujajame senamiestyje nuomojama daugiau kaip du šimtai patalpų. Verslas šiuose pastatuose įsikurti kviečiamas tik perėjęs atranką.

Skaičiuojama, kad projektas kainavo apie du šimtus milijonų eurų. Jochemo Jordano požiūriu, rezultatas vertas investicijų.

Jis svarsto, jog tik dabar, kai viskas jau yra, žmonės gali pamatyti, kaip viskas kadaise atrodė.

Frankfurto širdis vėl plaka kaip anksčiau. Daug kam atrodo, kad tai tik pradžia.

Plačiau – LRT PLIUS laidos „Euromaxx“ reportaže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas