Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujintas Ledų žemėlapis: jame – daugiau nei 60 neįprastų skonių Lietuvoje

Praėjusiais metais šaltaisiais kulinariniais šedevrais – ledais – nustebinę ne tik Lietuvą, bet ir pasaulį, Lietuvos šefai ir toliau imasi saldžių eksperimentų. Tad įsibėgėjus vasarai, nacionalinė turizmo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ pristato atnaujintą ledų žemėlapį, kuriame – nauji skoniai: nuo Pažaislio rožių, deginto sviesto, čiobrelių medaus iki ledų su dūmintomis sezoninėmis uogomis.
Liepų žiedų ledai su Imperatorišku „Medučio“ tortu. Monte Pacis
Liepų žiedų ledai su Imperatorišku „Medučio“ tortu. Monte Pacis

„Keliauk Lietuvoje“ komunikacijos projektų vadovės Snieguolės Valiaugaitės teigimu, tai jau trečiasis ledų žemėlapio leidimas. Pasak jos, kiekvienais metais jame atsiranda ne tik daugiau skonių, bet ir juos siūlančių ledainių, kavinių ar restoranų iš skirtingų Lietuvos regionų.

„Šie metai svetingumo sektoriui nebuvo lengvi, tačiau labai džiaugiamės vietos verslo kūrybiškumu – ledų žemėlapis šiemet pasipildė daugiau nei 10 naujų, neįprastų skonių. Smagu, kad su ledais nemažai eksperimentuoja net ir naujai atsidariusios kavinės, restoranai mažesniuose šalies rajonuose. Kai kurie jų – specialiai šiam žemėlapiui, sukūrė ar patobulino jau esamų ledų receptūrą“, – sako S.Valiaugaitė.

Šiais metais leduose – dar daugiau gamtos, natūralumo ir gėrybių tiesiai iš daržo: keliautojai kviečiami išbandyti ledų su eglių pumpurais, jaunų kankorėžių sirupu, salotomis, šviežiais agurkais, kanapėmis ar rožėmis.

Keliauk Lietuvoje nuotr./Ledų žemėlapis 2021
Keliauk Lietuvoje nuotr./Ledų žemėlapis 2021

Susipažinkite su keliais naujais skoniais – žemiau:

Giros ir juodos duonos ledai (Zarasų r.)

Juoda duona – neatsiejamas lietuviškos virtuvės atributas, o „Zarabu Lounge“ bare galima paragauti jos... leduose! Derinant itališką ledų gamybos technologiją ir tradicinius lietuviškus ingredientus, šefai sukūrė saldų desertą su traškiais duonos gabalėliais, kuris praturtintas subtiliu giros skoniu.

Giros ir juodos duonos ledai "Zarabu Lounge". L. Abramavičienės nuotr.
Giros ir juodos duonos ledai "Zarabu Lounge". L. Abramavičienės nuotr.

Sūrio ledai su spanguolėmis ir „Džiugo“ traškučiu (Plungės r.)

Sūrio ledai su spanguolėmis ir „Džiugo“ traškučiu. Restoranas Porto. Stasio Kupliausko nuotr.
Sūrio ledai su spanguolėmis ir „Džiugo“ traškučiu. Restoranas Porto. Stasio Kupliausko nuotr.

Plungės rajone įsikūręs restoranas „Porto“ siūlo šią vasarą paragauti neįprasto – kietojo sūrio ir šviežių spanguolių (lietuviškojo gamtos rubino) derinio. Ledai patiekiami su traškiu lydyto sūrio traškučiu.

Briedžio ragų ledai su dūmintomis sezoninėmis uogomis (Panevėžio r.)

Briedžio ragų ledai su dūmintomis sezoninėmis uogomis. Cordo.22
Briedžio ragų ledai su dūmintomis sezoninėmis uogomis. Cordo.22

Norintiems išbandyti ekstravagantišką desertą, būtina užsukti į „Cordo.22”. Restorane, briedžio ragų kompozicijoje, patiekiami brandinto salyklo su skrudintų apynių karamele ir dūmintų sezoninių uogų ledai.

Jogurtinis desertas su salotų šerbetu (Anykščių r.)

Jogurtinis desertas su salotų šerbetu. Restoranas Palaima
Jogurtinis desertas su salotų šerbetu. Restoranas Palaima

Šis jogurtinis desertas puikiai tiks ieškantiems ko nors saldaus ir egzotiško. Ledai gaminami su baltuoju šokoladu ir salotų šerbetu, gaminamu iš pankolio, „Romaine“ salotų, šviežių mėtų bei kitų prieskoninių žolelių.

Pažaislio arbatinių rožių ledai (Kaunas)

Pažaislio arbatinių rožių ledai. Monte Pacis
Pažaislio arbatinių rožių ledai. Monte Pacis

Kvepalai, kosmetika, konditerija – rožės karaliauja visur, tačiau leduose – dar gana retai. Vis dėlto, šiemet „Monte Pacis“ virtuvės šefas nusprendė leistis į rožių eksperimentą. Aromatingų ledų galite nuo šiol paragauti ne tik Labanore, bet ir Kaune.

Šviežių agurkų su medumi ledai (Švenčionių r.)

Šie ledai – tikras lietuviškos vasaros duetas, gaminamas derinant šviežią grietinėlę su vietoje, Labanore užaugintais agurkais ir tiesiai iš vietinio bičių ūkio atvežamo medaus. Šilko lygumo tekstūra, šviesiai žalsva ledų spalva ir žinoma – skonis, praskaidrins net ir labiausiai apniūkusią vasaros dieną.

Deginto sviesto ir imbiere karamelizuotų kriaušių ledai (Pateliai)

Deginto sviesto ir imbiere karamelizuotų kriaušių ledai. SALA Plateliai Resort
Deginto sviesto ir imbiere karamelizuotų kriaušių ledai. SALA Plateliai Resort

Smaližiai, restorane „SALA Plateliai Resort“, taip pat kviečiami išbandyti šių metų naujieną, kurios procesas, beje, reikalauja ypatingo kruopštumo: čia vienas pagrindinių ingredientų – degintas sviestas, kuris maišomas su vaniliniais ledais, o atšalęs – sukuria traškius karamelės dribsnius. Šalia ledų, patiekiamos ir karamelizuotos kriaušės.

Liepų žiedų ledai su Imperatorišku „Medučio“ tortu (Kaunas)

Švelnūs liepžiedžių ledai, patiekiami su traškiu „Medučio“ tortu, pasak „Monte Pacis“ restorano virtuvės šefo, įkvėpti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės receptų. Simboliška – šių ledų galite paragauti restorano Liepų alėjoje.

Avokadų skonio su meliono tyrele (Kaišiadorių r.)

Avokadų skonio su meliono tyrele. Vila Miško natos
Avokadų skonio su meliono tyrele. Vila Miško natos

Lietuvoje vaniliniams, braškiniams, šokoladiniams ledams išeinant iš mados, vila „Miško natos“ nusprendė mesti sau iššūkį ir sukurti ledus su vaisiumi, užkariaujančiu maisto pasaulį. Avokadų ir meliono duetas – neįprastas, bet gardus ir gaivus derinys, puikiai tinkantis karštai vasaros dienai.

Peržiūrėti ir atsisiųsti visą ledų žemėlapį gardžioms vasaros kelionėms po Lietuvą galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos