„Keliauk Lietuvoje“ komunikacijos projektų vadovės Snieguolės Valiaugaitės teigimu, tai jau trečiasis ledų žemėlapio leidimas. Pasak jos, kiekvienais metais jame atsiranda ne tik daugiau skonių, bet ir juos siūlančių ledainių, kavinių ar restoranų iš skirtingų Lietuvos regionų.
„Šie metai svetingumo sektoriui nebuvo lengvi, tačiau labai džiaugiamės vietos verslo kūrybiškumu – ledų žemėlapis šiemet pasipildė daugiau nei 10 naujų, neįprastų skonių. Smagu, kad su ledais nemažai eksperimentuoja net ir naujai atsidariusios kavinės, restoranai mažesniuose šalies rajonuose. Kai kurie jų – specialiai šiam žemėlapiui, sukūrė ar patobulino jau esamų ledų receptūrą“, – sako S.Valiaugaitė.
Šiais metais leduose – dar daugiau gamtos, natūralumo ir gėrybių tiesiai iš daržo: keliautojai kviečiami išbandyti ledų su eglių pumpurais, jaunų kankorėžių sirupu, salotomis, šviežiais agurkais, kanapėmis ar rožėmis.
Susipažinkite su keliais naujais skoniais – žemiau:
Giros ir juodos duonos ledai (Zarasų r.)
Juoda duona – neatsiejamas lietuviškos virtuvės atributas, o „Zarabu Lounge“ bare galima paragauti jos... leduose! Derinant itališką ledų gamybos technologiją ir tradicinius lietuviškus ingredientus, šefai sukūrė saldų desertą su traškiais duonos gabalėliais, kuris praturtintas subtiliu giros skoniu.
Sūrio ledai su spanguolėmis ir „Džiugo“ traškučiu (Plungės r.)
Plungės rajone įsikūręs restoranas „Porto“ siūlo šią vasarą paragauti neįprasto – kietojo sūrio ir šviežių spanguolių (lietuviškojo gamtos rubino) derinio. Ledai patiekiami su traškiu lydyto sūrio traškučiu.
Briedžio ragų ledai su dūmintomis sezoninėmis uogomis (Panevėžio r.)
Norintiems išbandyti ekstravagantišką desertą, būtina užsukti į „Cordo.22”. Restorane, briedžio ragų kompozicijoje, patiekiami brandinto salyklo su skrudintų apynių karamele ir dūmintų sezoninių uogų ledai.
Jogurtinis desertas su salotų šerbetu (Anykščių r.)
Šis jogurtinis desertas puikiai tiks ieškantiems ko nors saldaus ir egzotiško. Ledai gaminami su baltuoju šokoladu ir salotų šerbetu, gaminamu iš pankolio, „Romaine“ salotų, šviežių mėtų bei kitų prieskoninių žolelių.
Pažaislio arbatinių rožių ledai (Kaunas)
Kvepalai, kosmetika, konditerija – rožės karaliauja visur, tačiau leduose – dar gana retai. Vis dėlto, šiemet „Monte Pacis“ virtuvės šefas nusprendė leistis į rožių eksperimentą. Aromatingų ledų galite nuo šiol paragauti ne tik Labanore, bet ir Kaune.
Šviežių agurkų su medumi ledai (Švenčionių r.)
Šie ledai – tikras lietuviškos vasaros duetas, gaminamas derinant šviežią grietinėlę su vietoje, Labanore užaugintais agurkais ir tiesiai iš vietinio bičių ūkio atvežamo medaus. Šilko lygumo tekstūra, šviesiai žalsva ledų spalva ir žinoma – skonis, praskaidrins net ir labiausiai apniūkusią vasaros dieną.
Deginto sviesto ir imbiere karamelizuotų kriaušių ledai (Pateliai)
Smaližiai, restorane „SALA Plateliai Resort“, taip pat kviečiami išbandyti šių metų naujieną, kurios procesas, beje, reikalauja ypatingo kruopštumo: čia vienas pagrindinių ingredientų – degintas sviestas, kuris maišomas su vaniliniais ledais, o atšalęs – sukuria traškius karamelės dribsnius. Šalia ledų, patiekiamos ir karamelizuotos kriaušės.
Liepų žiedų ledai su Imperatorišku „Medučio“ tortu (Kaunas)
Švelnūs liepžiedžių ledai, patiekiami su traškiu „Medučio“ tortu, pasak „Monte Pacis“ restorano virtuvės šefo, įkvėpti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės receptų. Simboliška – šių ledų galite paragauti restorano Liepų alėjoje.
Avokadų skonio su meliono tyrele (Kaišiadorių r.)
Lietuvoje vaniliniams, braškiniams, šokoladiniams ledams išeinant iš mados, vila „Miško natos“ nusprendė mesti sau iššūkį ir sukurti ledus su vaisiumi, užkariaujančiu maisto pasaulį. Avokadų ir meliono duetas – neįprastas, bet gardus ir gaivus derinys, puikiai tinkantis karštai vasaros dienai.
Peržiūrėti ir atsisiųsti visą ledų žemėlapį gardžioms vasaros kelionėms po Lietuvą galite čia.