Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos su vaiku: kaip pasirinkti viešbutį ir kokių daiktų į jį neimti

Jeigu dar tik pradedate keliauti su savo mažyliu, kelionė iš pradžių gali pasirodyti didesnis vargas nei poilsis. Kiek daiktų pasiimti? Kaip pasirinkti viešbutį? Kokios pagalbos jame tikėtis? „Kartais į kelionę išsiruošę tėvai labiau jaudinasi negu jų mažyliai“, – tikino kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė. Kokius namų darbus atlikti, kad oro uoste jau ramiai lauktumėte poilsio?
Kelionė su vaikais
Kelionė su vaikais / 123rf.com nuotr.

Nors yra nemažai šeimų, kurios su mažais vaikais leidžiasi į aktyvias atostogas, visgi dažniausiai kūdikį ar vos kelerių metų amžiaus vaiką auginanti šeima renkasi poilsį gerame viešbutyje prie jūros. Tuomet galima ir sulaukti nemažai pagalbos dėl vaiko priežiūros, nereikia sukti galvos dėl maisto ar pramogų.

„Prieš kelionę visuomet rekomenduojame iš anksto pasiruošti, ypač jei šeima į užsienį keliauja pirmą kartą – planuojant svarbu įvertinti savo galimybes ir lūkesčius, nebijoti pasikonsultuoti su kelionių agentu visais svarbiais klausimais“, – 15min teigė N.Kurtinaitienė.

Pasirinkus puikiai jūsų šeimos poreikius atitinkantį viešbutį, didžioji dalis darbo ir bus padaryta. Pagal kokius kriterijus ji rinktis? Jeigu atsakymų nerandate viešbučio aprašyme, klauskite arba tiesiai jo atstovų, arba savo kelionių agento.

Ekspertai siūlo atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

  • Į ką orientuotas viešbutis?

Daug viešbučių mėgina pritraukti įvairius klientus ir skelbiasi esantys tinkami tiek pavieniams keliautojams, tiek šeimoms. Čia į pagalbą gali ateiti tie, kurie yra juose lankęsi – pavyzdžiui, draugai ar kelionių organizatorių/agentūrų darbuotojai. Planuojantys kelionę dažnai analizuoja ir atsiliepimus internete – peržvelgia populiarių svetainių „Booking", „TripAdvisor" ir pan. komentarus, tačiau juos irgi reikėtų vertinti racionaliai – yra nuskambėjęs ne vienas atvejis, kai tokie atsiliepimai yra perkami. Taip pat žmonės aktyviai bendrauja keliautojų grupėse („Atostogos Egipte", „Atostogos Turkijoje" ir pan.) socialiniuose tinkluose, prašo įspūdžių iš konkretaus viešbučio.

Jeigu viešbutis yra orientuotas į šeimas su vaikais, tuomet jame bus specialus ir didelis meniu vaikams, viešosiose erdvėse – pakankamai mamų ir vaikų kambarių ir pan.

123rf.com /Atostogos
123rf.com /Atostogos
  • Atstumas nuo oro uosto

„Keliaujant su pačiais mažiausiais rekomenduojame savo kelionių agento teirautis viešbučio kuo arčiau oro uosto – taip kelionė neprailgs, o ir išvykti iš viešbučio reikės kiek vėliau“, – patarė „Kidy Tour“ atstovė.

  • Nuspręskite, kas jums aktualiausia

Visų pirma patys apgalvokite, ką jūsų šeima labiau mėgsta. Jeigu ketinate laiką leisti paplūdimyje, akcentuokite jo kokybę. O galbūt jums labiau patinka dideli žali plotai viešbučio teritorijoje? Arba kalnų peizažas pro langus?

Jeigu planuojate dienas leisti paplūdimyje, gera mintis paieškoti viešbučių, kurie prie jūros turi ir nedideles žaidimų aikšteles. Turėkite omenyje, kad jų yra ne visur – anot N.Kurtinaitienės, paprastai pramogos prie jūros apsiriboja tinklinio, futbolo aikštelėmis, paplūdimio smėliu ir jūra.

123rf.com nuotr./Kelionės su vaikais
123rf.com nuotr./Kelionės su vaikais
  • Išsiaiškinkite vandens pramogų niuansus

„Pavyzdžiui, ar sezono piko metu vaikų baseinai yra dengti, t.y. apsaugoti nuo tiesioginės saulės. Tuo tarpu keliaujantiems sezono pradžioje aktualiau, ar viešbutis siūlo šildomus baseinus“, – į ką atkreipti dėmesį patarė N.Kurtinaitienė.

Turėkite omenyje, kad vandens čiuožyklos paprastai pradeda veikti sezonui įsibėgėjus, kaip ir atrakcionų parkai (karuselės). Vandens čiuožyklomis, skirtomis didesniems vaikams ir suaugusiems, paprastai gali mėgautis vaikai nuo maždaug 7 metų amžiaus. Mažesniems būna mažosios čiuožyklėlės, tačiau vis tiek svarbu įvertinti, ar vaikas joms jau pasiruošęs.

„Kartais tėveliai domisi vandens čiuožyklomis 2-3 m. amžiaus vaikams, tačiau neįvertina, kad jie dar gerokai per maži tokioms pramogoms“, – pasakojo N.Kurtinaitienė.

123rf.com nuotr./Kelionė su vaikais
123rf.com nuotr./Kelionė su vaikais

Ko galima prašyti viešbučio?

Kokių paslaugų galima pageidauti viešbutyje, kokių daiktų nebūtina vežtis su savimi į kelionę su vaiku? Beje, ekspertai pataria – kad ir kokių pageidavimų turėtumėte, apie juos geriausia pranešti viešbučiui dar prieš atvykstant. Arba tą padarykite tiesiogiai, arba per savo kelionių agentą.

  • Kad kambarys būtų ramesnėje pastato pusėje. „Tokį prašymą visada galima išreikšti, atsakymas priklausys nuo užpildymo“, – teigė N.Kurtinaitienė.
  • Vaikiškos lovytės, maniežo.
  • Vežimėlio. N.Kurtinaitienė pataria, kad jo prašyti reikia iškart – kartais jų gali neužtekti visiems svečiams. Už jį gali reikėti mokėti papildomai.
  • Kai kuriuose viešbučiuose – nemokamos medicinos pagalbos. Kelionių ekspertė aiškino, kad aukštos klasės viešbučiai dažniausiai turi budinti gydytoją. „Turint draudimą (ką primygtinai siūlome įsigyti planuojant kelionę), suteikiama nemokama pagalba“, – patikino ji.
  • Higienos reikmenų vaikams. Pavyzdžiui, naktinio puoduko, vonelės. „Kidy Tour“ atstovės teigimu, kai kurie viešbučiai turi ir sauskelnių ar drėgnų servetėlių, jei tėvai netyčia jų pristinga.
123rf.com nuotr./Viešbutis Egipte
123rf.com nuotr./Viešbutis Egipte

Ar įtiks viešbutis maistui išrankiam vaikui?

Legendiniai Turkijos ar Egipto viešbučių „viskas įskaičiuota“ bufetai dažniausiai nenuvilia ir mažųjų. Anot N.Kurtinaitienės, jeigu viešbutis pritaikytas šeimoms su vaikais, tai galima tikėtis plataus maisto pasirinkimo – nuo garuose virtų daržovių, žuvies, mėsos iki vaikiškų tyrelių ar mišinuko. „Taip pat maitinimo vietose dažnai galima rasti maisto smulkintuvą, šildytuvą, vienkartinių seilinukų“, – aiškino ji. Jeigu tikrai žinote, kad jums reikės, pavyzdžiui, smulkintuvo, prieš kelionę dėl jo konkrečiai pasiteiraukite.

Jeigu vaikas turi ypatingų poreikių maistui, galima ir kreiptis į viešbutį su prašymu pagaminti specialaus maisto – pavyzdžiui, paprašyti tam tikros košės ar sriubos.

Dažnai keliautojams su mažais vaikais patariama rinktis „viskas įskaičiuota“ paketus. Tuomet mažieji gali ir skanauti įvairaus maisto, ir ragaujant atsirinkti, kad jiems tinka labiausiai.

123rf.com nuotr./Kelionė su vaikais
123rf.com nuotr./Kelionė su vaikais

Vaikų klubai ir auklės

Tiems, kas nori per atostogas atsipūsti ir nuo vaiko priežiūros, į šeimas orientuotuose viešbučiuose reikia ieškoti vaikų klubų. Tik svarbu iš anksto atkreipti dėmesį, kokia ten tvarka – kiekviena įstaiga ją nusistato savą. Pavyzdžiui, būna nustatytas minimalus vaiko amžius. „Bet pasitaiko ir tokių vaikų klubų, kuriuose yra galimybė palikti ir pačius mažiausius vaikus, pavyzdžiui, jų pietų miego metu“, – teigė N.Kurtinaitienė.

Beje, ji atkreipė dėmesį, kad yra tokių vaikų klubų, kurių patalpos filmuojamos. Tuomet tėvai net ir leisdami laiką kitur gali stebėti, ką veikia jų vaikas.

Esant poreikiui, dažnai galima pasinaudoti ir privačios auklės paslaugomis. Tiesa, tai papildomai kainuoja.

123rf.com nuotr./Kelionė su vaikais
123rf.com nuotr./Kelionė su vaikais

Nuo pirmų žingsnių iki ypatingų naktipuodžių

Net ir viską suplanavus prieš kelionę, joje su vaiku tikrai pasitaikys nenumatytų situacijų. Pašnekovė pasakojo, kad „Kidy Tour“ atstovams tenka ieškoti ir viešbučiuose paliktų mylimiausių žaislų, ir kartu su tėvais džiaugtis dėl pirmųjų mažylio žengtų žingsnių būtent atostogų metu.

„Pasitaikė atvejis, kai į viešbutį atvykusi šeima skambino vietoje dirbančiai kelionių vadovei, nes mažylis atsisakė naudotis tualetu – teko operatyviai pasirūpinti naktipuodžio pristatymu į viešbučio kambarį, – pasakojo N.Kurtinaitienė. – Tąkart viešbučio darbuotojai labai pasistengė – kambaryje atsidūrė ne paprasčiausias, o garsus leidžiantis naktipuodis-mašina. Tėvams vėliau reikėjo sukti galvas, kaip išvykstant mažylį įtikinti, kad naktipuodis turi likti viešbutyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas