Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po 2 m. pertraukos Klaipėdoje laukiama kruizinio laivo – atplauktų vakcinuoti turistai

Jei koronaviruso atmainos nepakiš kojos, rugpjūčio 17 dieną Klaipėda turėtų sulaukti pirmojo šį sezoną kruizinio laivo „Artania“. Juo į Klaipėdą atplauktų vakcinuoti vokiečių turistai. Kompanija jau parduoda bilietus į šį kruizą, tad viliamasi, jog po dvejų metų pertraukos (mat pernai neviešėjo nė vienas laineris) pagaliau uostamiestį vėl papuoš kruizinis laivas. Rugsėjį viešnagę planuoja ir jau pažįstamas miestiečiams „Aidavita“. Laivus planuojama pasitikti, kaip visuomet, su tautiniais šokiais ir dainomis.
„Artania“ laivas Frimantlo uoste
„Artania“ laivas Frimantlo uoste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors būta optimistiškų vilčių, kad laineriai į Klaipėdą atplauks jau birželį ar liepą, dabar gi šios viltys sužibo rugpjūčio 17 dienai. Norą apsilankyti Klaipėdoje pareiškė vokiečių kruizinis laivas „Artania“, talpinantis apie 1 500 keleivių, tačiau dėl koronaviruso juo išlaikant reikalavimus atplauktų apie 700 keleivių.

„Turime „pusiau“ realų užklausimą rugpjūčio 17 dienai, ir visai gali būti, kad bus pirmasis laivas šį sezoną iš Vokietijos. Turės tik vakcinuotus keleivius. Ir rugsėjo 22 dieną gali atplaukti „Aidavita” – yra pranešę, kad atplauks, nebent virusas ir delta pakeis planus. Čia taip sudėtinga prognozuoti...

Bet „Artania“ pardavimus vykdo, internete paskelbtas maršrutas, tikrai labai stipriai planuojama. Laivas pasiruošęs, turės specialius prietaisus kiekvienas keleivis – kaip GPS laikrodukus, kad komanda galėtų susekti, kas kur sėdi, eina. Jei kas atsitiktų, kad galėtų identifikuoti artimiausius kontaktus.

Yra netgi galimybė PGR testus atlikti pačiame laive, bet jie keliaus tik su vakcinuotais keleiviais“, – pasakojo Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė, neslepianti, jog kol kas džiaugsmas labai atsargus.

Keliones perkantys turistai iš anksto informuojami, jog kruizo metu kelionės kryptys gali keistis, uostai, kuriuos planuojama aplankyti, gali kisti. Apskritai, pati kelionė pasikeitus aplinkybėms gali tapti vadinamuoju mėlynuoju kruizu – pasiplaukiojimu po jūras be sustojimų.

„Žmonės ir to pasiilgę. Kas įpratę keliauti laivais, grįžta. Aišku, labai sunku kruizinei kompanijai viską suderinti, nes tai susiję ne su vienu, o su keletu uostų ir jų taisyklėmis“, – sakė R.Savickienė.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Romena Savickienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Romena Savickienė

Vyks į ekskursijas

Vadovė jau posėdžiavo su ministerijų ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovais, aptarė situaciją dėl kruizinių laivų priėmimo Klaipėdoje.

Keleiviams Klaipėdoje nenumatyta jokių papildomų patikros procedūrų. Kol kas dar derinamos detalės dėl visų aplinkybių. Anot R.Savickienės, šie turistai neturi galimybės užpildyti anketų likus porai parų iki atvykimo, kad galėtų gauti QR kodą. Vadovė posėdžio metu pasiūlė alternatyvą – kruizo organizatoriai galėtų pateikti pilną sąrašą keliautojų su jų duomenimis.

Svečiams numatytos ekskursijos, kurias jie galės pasirinkti – į Nidą, Palangą ir pan. Ekskursijų vykdymas šiuo metu nėra uždraustas, be to, svečiai keliautų vadinamam „burbule“, vien savo rate.

Anot R.Savickienės, labiau pageidaujama gamtinių ekskursijų, o į muziejus norima užsukti juose nesant kitų lankytojų.

„Jie irgi saugosi nuo mūsų, kaip ir mes nuo jų. Iš tiesų, ir pati kruizinė kompanija neša atsakomybę ir nori, kad būtų saugu laivo keleiviams“, – sakė R.Savickienė.

Jie irgi saugosi nuo mūsų, kaip ir mes nuo jų, – apie turistus sakė R.Savickienė.

Vokiečių turistai jau girdimi Klaipėdoje ir šiuo metu, tiesa, negausiai. Pasak turizmo centro vadovės, atvyksta pavieniai vakcinuoti svečiai, keliaujantis lėktuvais, savo automobiliais, keltais.

„Po truputėlį pradeda atsigauti, bet ne taip, kaip norėtume. Keliauja ir patys lietuviai. Pajūriui geras oras – didžiulis privalumas. Rodikliai Palangoje ir pajūryje per gegužę ir birželį geresni nei prieš pandemiją“, – sakė moteris.

Tiesa, nemažai keliones planavusių vokiečių ir kitų šalių grupių visgi viešnages atšaukia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas