Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 11

Azijoje sutikta mergina lietuvį palaikė vokiečiu: dėl tokio „kąsnelio“ ji buvo pasiryžusi viskam

Žinote tokį amerikiečių aktorių Jackie Chaną (tikroji jo pavardė yra Chan Kong Sang, bet vaikystėje, dėl neaiškaus vardo ir pavardės tarimo, mes sakydavome tiesiog čikičianas). Daugiausia jo vaidinamų filmų buvo komedijos su koviniais elementais. Aktorius yra kilęs iš Kinijos, bet jau daugybę metų gyvena JAV. Ir nors jis laikomas vienu žymiausių pasaulio kinų, neseniai sužinojau, kad jo kilmė nėra visiškai kiniška.
Honkongas
Honkongas / Vaido Mikaičio nuotr.

Originaliai jis yra iš Honkongo, kuris teoriškai yra Kinijos dalis, tačiau praktikoje nuo jos visai nemažai skiriasi. Toli gražu ne visi honkongiečiai save laiko kinais ir daugelis tokių priešinasi centrinei kinų valdžiai. Ši informacija, kartu su mintimi, kad atėjo metas aprašyti tolimus kraštus, bei faktu, kad ir pats ne taip seniai lankiausi Honkonge, lėmė tai, kad šios dienos tekstas ir bus apie šią keistą teritoriją.

Vaido Mikaičio nuotr. / Honkongas
Vaido Mikaičio nuotr. / Honkongas

Iš kur ji tokia atsirado ir kodėl ji nėra visiška Kinija? Reikalai užsisuko po Pirmojo opijaus karo (1839–1842 m.), kai britai sumušė Honkongą valdančią kinų dinastiją ir užvaldė jį norėdami turėti savo tvirtovę Pietryčių Azijoje. Honkonge jie tvarkėsi kaip namie, tai yra teisingai, nes netrukus jis tapo klestinčios ekonomikos sala Azijoje.

Tai tapo bene pirmuoju atveju pasaulyje, kai kolonija pragyvenimo lygiu pralenkia kolonizatorius.

Paradoksalu, bet prie to prisidėjo ir Kiniją uzurpavę komunistai, nes tada daugybė kinų verslininkų ir šiaip protingų žmonių iš jos spruko būtent į Honkongą. Jo ekonomika pasistiebė taip stipriai, kad 1990 m. pralenkė Jungtinės Karalystės ekonomiką ir tai tapo bene pirmuoju atveju pasaulyje, kai kolonija pragyvenimo lygiu pralenkia kolonizatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas