Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltijos burbulo ateitis – Latvijos Vyriausybės rankose, laukiama sprendimų trečiadienį

Sergamumui Lietuvoje jau peržengus vadinamą „raudonąją“ ribą, Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių ministrai antradienį kalbėjosi, kaip būtų galima išgelbėti Baltijos kelionių burbulą. Kol kas gerų žinių nėra. Latvijai nepakeitus tvarkos, atvykusiems iš Lietuvos dėl didėjančių susirgimų koronavirusu skaičiaus reikės izoliuotis, tačiau jokie sprendimai dar nėra priimti, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Liepoja
Liepoja / 123rf.com nuotr.

Antradienio Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuvos 14-os dienų suminis sergamumo COVID-19 rodiklis yra 16.8 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Estijos – 13.8. Latvijos – 3.8.

Anksčiau buvo sutarta, kad Baltijos šalys kartu skelbia paveiktų šalių sąrašus, ir grįžus iš valstybių, kurios perkopė 16 atvejų rodiklį, yra būtina 14 d. saviizoliacija.

„Latvija taiko automatinį mechanizmą, pagal kurį šalys įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašą. O tai reiškia, kad jei Latvijos Vyriausybė nepakeis tvarkos, Lietuva bus įtraukta į paveiktų šalių sąrašą ir iš Lietuvos nuvykus į Latviją reikėtų izoliuotis“, – feisbuke antradienio vakarą rašė ministras.

„Tiesa, Latvija neplanuoja vykdyti tikros sienų kontrolės ir pasikliaus atvykstančiųjų sąmoningumu“, – pridūrė jis.

A.Veryga taip teigė po antradienį vykusio nuotolinio pokalbio tarp trijų Baltijos šalių sveikatos ir užsienio reikalų ministrų.

Pasak ministro, kol kas sprendimai dėl trijų šalių „kelionių burbulo“ nepriimti, sutarta pokalbį pratęsti trečiadienį. A.Veryga taip pat teigia, kad sutarta „kelionių burbulo“ klausimą trečiadienį iškelti Latvijos Vyriausybės posėdyje.

Sutarta „kelionių burbulo“ klausimą trečiadienį iškelti Latvijos Vyriausybės posėdyje.

Ankstesnė Latvijos Vyriausybės nuomonė buvo nedaryti išimčių ir pritaikyti kaimynėms Lietuvai bei Estijai tas pačias taisykles, kaip ir kitoms šalims“, – teigė A.Veryga.

Jis pridūrė besitikintis trečiadienio vakarą žinoti latvių poziciją.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jog jeigu Latvija Lietuvą penktadienį įtrauktų į paveiktų šalių sąrašą, saviizoliacijos reikalavimas jau įsigaliotų nuo šeštadienio, rugsėjo 5 d. Tuo tarpu Lietuvoje ir Estijoje nauji sąrašai įsigalioja nuo pirmadienio.

Europoje vėl augant užsikrėtimų skaičiui, įvairios šalys įveda vis naujus apribojimus. Pavyzdžiui, savo sienas užsieniečiams jau užvėrė Ukraina, Vengrija. Kijevas savo sprendimą netikėtai paankstino viena diena, tad jau penktadienį Vilniaus oro uoste dalis keleivių liko neįleisti į lėktuvą.

Patirtis jau rodo, kad šalys kelionių draudimus paskelbia ir labai skubotai, tad planuojantis išvykas reikia itin atsakingai. Kliūtis lietuviams laisvai patekti į kitas šalis gali tapti ir mūsų šalies peržengta 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba.

Konkrečios šalies kelionių ribojimus galima pasitikrinti Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos puslapyje ir tos valstybės konsulinėse įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas