Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl milžiniško 1929-ųjų renginio iškilusi Ispanijos aikštė: čia net gimė flamenko suknelių mada

Ispanijos aikštė Sevilijoje buvo statoma 1929 metais atidarytai „Iberoamerikos parodai“ ir savo forma simbolizavo platų glėbį, į kurį turėjo tilpti (o gal iš jo siekė ištrūkti?) visos kažkada kolonijomis buvusios Pietų ir Centrinės Amerikos šalys.
Ispanijos aikštė Sevilijoje
Ispanijos aikštė Sevilijoje / Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr.

Ispanijos pietuose esantis Andalūzijos regionas – ypatingas. Apie jo lankytinas vietas, kultūrą, tradicijas, papročius ir gastronomiją Virgenextra.lt pasakoja ten gyvenantys Laima Druknerytė ir Mindaugas Stongvilas. Įkvėpimų kelionėms ne tik iš Andalūzijos taip pat ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Šiais laikais „glėbys“ atrodo mažiau pretenzingai ir jame savanoriškai buriasi visi norintys – kas bėgioja, kas užsiima joga, kas dainuoja, kas vaikštinėja parko takeliais ar skliautuotais koridoriais. Po aikštę slenka ir organizuotos ekskursijos – kol jų vadovai pasakoja aikštės ir parodos istoriją, žioplinėjantys paaugliai karstosi laiptų turėklais ir darosi asmenukes.

Sevilija (Ispanija) 1929 metais tapo pasaulinės „Iberoamerikos parodos“ sostine. Paroda truko daugiau nei 14 mėnesių, joje dalyvavo 18 šalių, tarp jų – JAV, Brazilija ir Portugalija.

Parodai buvo kruopščiai ruošiamasi beveik 20 (!) metų. Šalių paviljonai buvo statomi taip, kad ir po parodos būtų tikslingai naudojami įkurdinant juose konsulatus ir reprezentacinės paskirties įstaigas. Idėja išties puiki, iki šiandien išliko daugelis ekspozicijos pastatų, tarp kurių ir Ispanijos aikštė, kurioje reprezentuojami visi Ispanijos regionai.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Ispanijos aikštė Sevilijoje
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Ispanijos aikštė Sevilijoje

Po parodos daugelis pastatų paversti muziejais, Argentinos paviljonas dabar yra flamenko mokykla.

Šios parodos atidarymų metu iš provincijos atvykusios merginos ir moterys puošėsi flamenko suknelėmis. Vėliau šias spalvingas sukneles nusižiūrėjo ir pradėjo siūdintis miestietės, vėliau šią madą perėmė ir aristokratės.

Parodai buvo kruopščiai ruošiamasi beveik 20 (!) metų.

Taigi, galima sakyti, kad Ispanijos aikštėje gimė šiuolaikinės flamenko suknelės mada ir tradicija ja puoštis miesto mugių ir švenčių metu.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Ispanijos aikštė Sevilijoje
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Ispanijos aikštė Sevilijoje

Į šią aikštę geriausia ateiti vakare, kai saulei nusileidus uždegamos šviesos. Nebūsite vieni tokie gudrūs – daugybė žmonių vakarais suka po aikšte ratus ir spiečiasi į būrelius šalia jau išjungto fontano – tarsi naktiniai drugeliai aplink gatvės žibintą. Ispanijos aikštė tokia didelė, kad visiems užtenka vietos ir gali netrukdomai kiek nori grožėtis erdvėmis, bokštais, kolonadomis ir vandens baseinais.

Galima sakyti, kad Ispanijos aikštėje gimė šiuolaikinės flamenko suknelės mada.

Prieblandoje ant centrinio įėjimo laiptų dažnai vyksta improvizuoti flamenko atlikėjų pasirodymai. Sklinda gandai, kad čia kartais inkognito pasirodo net ir ryškesnės žvaigždės, todėl turėkite kišenėje kelis metalinius eurus – jais galėsite atsidėkoti už įspūdingą reginį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas