Sportas gyvai

Didžiausia pasaulyje pilis stūkso netoli Lietuvos: jos statybos užtruko 132 metus

Malborko (arba Marienburgo) pilis Lenkijoje – tai milžiniška gotikinė pilis, išsidėsčiusi maždaug 20 ha plote rytiniame Nogato upės krante Malborke.
Malborko (Marienburgo) pilis Lenkijoje
Malborko (Marienburgo) pilis Lenkijoje / Shutterstock nuotr.

Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukta įspūdinga viduramžių pilis buvo statoma 132 metus, joje yra 30 mln. plytų, ji dvigubai didesnė už Bakingemo rūmus ir keturis kartus didesnė už Vindzoro pilį, rašoma „Daily Mail“.

Dviejuose gynybinių sienų žieduose yra trys įtvirtintos pilys, keli šimtai namų, grūdų saugyklos, griovių, laiptų, bokštelių, bokštų ir salių labirintas.

„Britannica“ aiškina, kad pirmąsias Malborko pilies plytas 1274 m. padėjo Teutonų ordino – vėlyvaisiais viduramžiais Rytų Europoje veikusio didelio religinio judėjimo – riteriai.

Vida Press nuotr. / Malborko (Marienburgo) pilis Lenkijoje
Vida Press nuotr. / Malborko (Marienburgo) pilis Lenkijoje

Internetinėje enciklopedijoje rašoma, kad Malborko pilis buvo pastatyta keliais etapais ir apie 150 metų buvo Teutonų ordino būstinė.

Didžiausio pajėgumo tvirtovėje dvejus metus buvo galima laikyti maisto 400-ams žmonių, joje gyveno 3000 riterių ir pasauliečių, kurie turėjo „lengvą priėjimą prie prekybos laivų, atplaukiančių iš Baltijos jūros, ir juos kontroliavo“, pabrėžė „History Hit“.

Pirmoji iš trijų pastatytų pilių buvo Aukštoji pilis, kurią „Lonely Planet“ apibūdina kaip „grėsmingą centrinį bastioną, pradėtą statyti apie 1276 m.“.

Vėlesniais dešimtmečiais ši vieta „gerokai išsiplėtė“: buvo pastatyta Vidurinė pilis, kuri iškilo šone, ir Žemutinė pilis, kuri buvo pastatyta toliau.

1457 m. per Trylikos metų karą, kai riterių karinė galia ėmė silpti, ją užėmė Lenkijos kariuomenė.

Geriausias vaizdas atsiveria iš priešingos upės pusės – ten galima patekti pėsčiųjų tiltu.

„Tuomet pilis tapo Lenkijos karalių namais, tačiau dėl vėlesnių įsiveržimų ji ėmė nykti ir galiausiai XIX a. ją ėmė saugoti vyriausybė“, – priduria „Lonely Planet“.

Vida Press nuotr. / Malborko (Marienburgo) pilis Lenkijoje
Vida Press nuotr. / Malborko (Marienburgo) pilis Lenkijoje

Šiandien pilyje yra muziejus. Kasmet daugiau nei 300 000 turistų iš 84 šalių aplanko pilies lobius, tarp kurių yra ir Vasaros refektorius, kuriame viduramžiais vykdavo „svarbios ceremonijos ir susitikimai“, rašoma pilies interneto svetainėje.

„Čia buvo audiencijų salė, kurioje didysis magistras priimdavo užsienio siuntas ir garbingus svečius, – priduriama jame.

– Šiandien žinome, kad salės sienos tuo metu buvo nudažytos raudonai, o skliautą dengė vešlūs augalų ūgliai, nudažyti raudona ir žalia spalvomis.“

Shutterstock nuotr. / Malborko (Marienburgo) pilis Lenkijoje
Shutterstock nuotr. / Malborko (Marienburgo) pilis Lenkijoje

Svetainėje taip pat įrengtos kelios ekspozicijos, kuriose eksponuojama apie 2000 eksponatų, įskaitant gintarą, ginklus, neolito ir šiuolaikinį meną.

„O vaizdai? Geriausias vaizdas atsiveria iš priešingos upės pusės – ten galima patekti pėsčiųjų tiltu, – ypač vėlyvą popietę, kai besileidžiančioje saulėje plytos nusidažo intensyvia raudonai ruda spalva“, – priduria „Lonely Planet“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius