Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausio Europoje krioklio srovė pasiduoda tik unguriams

Europa negali pasigirti tokiais įspūdingais ir didžiuliais kriokliais, kaip Viktorijos ar Niagaros, bet pas mus irgi yra į ką pažiūrėti. 23 metrų aukščio, 150 metrų pločio, iki 1 250 kub. metrų vandens per sekundę – tik keli skaičiai apie vandeningiausią ir turbūt triukšmingiausią krioklį žemyne, kuriuo gali pasigirti pačioje Šveicarijos šiaurėje gyvenantys žmonės.
Reino krioklys
Reino krioklys / Eglės Digrytės nuotr.

Net pavydu, kaip šveicarams pasisekė. Nedidelė tauta gavo vieną gražiausių Europos kraštovaizdžio lopinėlių – Alpes, turi punktualius traukinius, gamina gardų šokoladą ir tikslius laikrodžius, sėkmingai gyvuoja apsupta Europos Sąjungos ir euro zonos valstybių, bet pati jungtis nei į Bendriją, nei juo labiau į valiutos sąjungą neskuba.

Eglės Digrytės nuotr./Tiltu per Reiną važiuojantis traukinys
Eglės Digrytės nuotr./Tiltu per Reiną važiuojantis traukinys

O dar ir didžiausią žemyno krioklį gavo. Jei kažkam, braižant sienas, būtų sudrebėjusi ranka, krioklys galėjo atsidurti už keliolikos kilometrų esančioje Vokietijoje – iškart viena valstybe arčiau Lietuvos. Bet stipriai skųstis nereikėtų – jei jau nusibeldėte iki pačių Vokietijos pietų, Baden-Viurtembergo žemės, tuo pačiu galite užsidėti dar vieną vėliavėlę kelionių žemėlapyje, o priežastis – tikrai to verta.

Eglės Digrytės nuotr./Reino krioklys
Eglės Digrytės nuotr./Reino krioklys masina turistus

Pažiūrėti ir paklausyti krioklio, didžiausio ir vandeningiausio Europoje, reikia važiuoti į Šafhauzeną. Šio miesto istorija prasidėjo prieš tūkstantmetį, o jau netrukus jis tapo laisvuoju Šventosios Romos imperijos miestu. Dabar mieste, kuris įsikūręs Vokietijos iš trijų pusių apsuptame Šveicarijos teritorijos lopinėlyje, ant Šafhauzeno ir Ciuricho kantonų ribos, gyvena maždaug 35 tūkst. žmonių.

Eglės Digrytės nuotr./Įspūdingas Reino krioklys ir statiniai šalia jo
Eglės Digrytės nuotr./Įspūdingas Reino krioklys ir statiniai šalia jo

Krioklys garma vienos vandeningiausių Europos upių Reino aukštupyje. Šis išteka iš Bodeno ežero, kuriame vinguriuoja Vokietijos, Austrijos ir Šveicarijos sienos, ir jau už 80 km krenta nuo aukštų uolų žemyn.

Žiemos mėnesiais čia kas sekundę prateka 250 kub. metrų vandens, o vasarą – net 700 kub. metrų. Bet tai ne riba – 1965 metais buvo užregistruota 1 250 kub. metrų per sekundę vandens tėkmė.

Bet 1921-aisiais srovė buvo gerokai nusilpusi – per tokį pat laiką pratekėjo vos 95 kub. metrai vandens.23 metrų aukščio ir 150 metrų pločio vandens srovė čia virsta pačiu didžiausiu ir antru pagal dydį, vertinant potencialią energiją – 50 megavatų, kriokliu Europoje (didžiausiu laikomas Islandijoje esantis Dettifoss).

Stovint ant tilto virš krioklio, visu kūnu galima pajusti pursloto Reino grumėjimą ir nepaliaujamai per uolas žemyn srūvančio vandens vibraciją. Žuvys prieš srovę čia negali judėti – vieninteliai unguriai geba užsirangyti akmenimis į viršų. Tačiau nepabūgusieji neramaus vandens gali sėsti į laivą ir nuplaukti iki vidury upės esančios didžiulės uolos, kurios viršų nesunku pasiekti laiptais, arba Laufeno pilies kitoje upės pusėje nei Šafhauzenas.

Bijantys, kad skrandis gali neatlaikyti supimo, pilį gali pasiekti mažiau skausmingu būdu – pereiti per upę tiltu, ant kurio taip pat sumontuoti bėgiai ir retkarčiais pradunda traukinys, o tuomet palypėti į gana statų kalną. Pilis kasdien atvira lankytojams, tereikia už bilietą susimokėti po 5 frankus (bemaž 15 litų). Dar vieną – Wörtho pilį – kitame Reino krante pasiekti ne taip sudėtinga, iki jos galima nueiti tiltu

Eglės Digrytės nuotr./Reino krioklys
Eglės Digrytės nuotr./Reino krioklys

Geologų teigimu, Reino krioklį prieš 15-17 tūkst. metų suformavo tektoniniai lūžiai. Ledynmečiu upė buvo priversta pakeisti savo vagą, mat stipresnės uolos nepasidavė slenkančiam ledui ir susiaurino Reiną, o krioklys atsirado ten, kur kieta kreida virto į minkštą žvirgždą.

Daugiau apie krioklį ir tenykštes atrakcijas rašoma tinklalapyje www.rheinfall.ch.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas