Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dubajaus ikona: kapučinas už 30 eurų, ar ryžtumėtės tiek mokėti?

Dubajaus gyventojai supranta, kas yra kokybiška kava, ir išgeria jos tikrai daug.
Kava
Kava / Asmeninio arch.nuotr.

Skaičiuojama, kad skrudintos kavos importas šioje šalyje sudaro apie 5 milijardus eurų, neskaičiuojant žalios kavos importo“, – sako iš kavos parodos „World of Coffee Dubai“ grįžę Laima ir Darius Vėželiai, lietuviško kavinių tinklo „Vero Cafe“ įkūrėjai.

Asmeninio arch.nuotr./Kava Dubajuje
Asmeninio arch.nuotr./Kava Dubajuje

Nors „Vero Cafe“ sąskaitoje jau daugybė aplankytų kavos parodų, Dubajaus parodoje jie lankėsi pirmą kartą. Jų nuomone, tokie renginiai yra nepakeičiamas būdas kurti ir stiprinti ryšius su kavos augintojais, tiekėjais ir bendraminčiais.

Ar brangu Dubajuje išgerti kavos?

Kalbant apie kainas, turbūt niekur kitur nerastumėte puodelio kapučino už 30 eurų, o Dubajuje galima tokio išgerti – ikoniškasis Gold Cappuccino Burj Al Arab viešbutyje. Lyginant su Lietuva, čia kainų lygis tikrai aukštas – gero espreso puodelis vidutiniškai kainuoja apie 4 eurus. Tačiau kavinės pilnutėlės žmonių net ir labiau nuo centro nutolusiose vietose.

Kuo šiandien gyvena pasaulio kavos bendruomenė?

„Pabendravę su kavos profesionalais, atvykusiais iš skirtingų pasaulio šalių, suprantame, kad yra nemažai nerimo dėl ateities, o dauguma mūsų susiduriame su iššūkiais.

Kavos augintojams nerimą kelia klimato kaita, kuri daro įtaką derliui, kavos kokybei ir, žinoma, kainai.

Ūkininkai yra priversti nuolat ieškoti naujų kavos rūšių, kurios būtų atsparesnės naujoms klimato sąlygoms ir puolantiems kenkėjams.

Jiems taip pat labai svarbu, kad derlius būtų kuo gausesnis ir kokybiškesnis. Negana to, kavos augintojų galvos skausmu tampa ir darbo jėgos trūkumas derliaus nuėmimui.

Asmeninio arch.nuotr./Hipsteriski angarai Dubajuje
Asmeninio arch.nuotr./Hipsteriski angarai Dubajuje

Kavos tarpininkai taip pat nuolatinėje geriausių derlių paieškoje, sprendžia logistikos problemas ir ieško pagerinimų tiekimo grandinėje.

Na, o skrudintojus ir kavines tai verčia atsargiai planuoti ir žiūrėti į ateitį. Pakankamai sunku laviruoti tarp kylančių mokesčių, darbo užmokesčio, panaikintų lengvatų, neramina ir politinė, ir ekonominė situacija kaimynystėje“, – sugertais įspūdžiais svetur dalijosi lietuviai.

Kokia kavos ir kavinių kultūra Dubajuje?

Pats miestas Laimai ir Dariui Vėželiams padarė įspūdį savo tvarka, švara, naujumu ir architektūriniais sprendimais.

Dubajus tai miestas, kuriame galima rasti beveik visus žinomus prekės ženklus: pradedant nuo didžiųjų kavos tinklų ir baigiant nišiniais. Labai aiškiai išsiskiria ir jų vietų pasirinkimas – žinomi didieji kavinių tinklai kuriasi turistinėse vietose, pvz., prekybos ar verslo centruose. O išskirtinės, aukščiausios kokybės rūšinės kavos jau reikia ieškoti atokiau nuo pagrindinio turistų srauto.

Žavi ir kavinių interjeras, akivaizdu, kad jis adaptuotas pagal ten ateinančius žmones. Prekybos centruose ir turistinėse vietose galima matyti labiau stereotipinį rytietišką interjerą: daug aukso, spindesio ir kitų prabangos elementų.

Kavinėse prie verslo centrų, kaip ir visame pasaulyje, labiau vyrauja minimalizmas, o atokesniuose rajonuose populiarios hipsteriško stiliaus kavinės.

Jose visas dėmesys kavos kokybei, įvairovei, paruošimui, o pats interjeras paprastas, jaukiai atsainus.

Kokių kavos madų laukti Lietuvoje?

„Kadangi „Vero Cafe“ veikloje pirmenybę teikia skoniui ir kokybei, parodose visada ieškome naujų kavos skonių, kuriuos pavyksta sukurti ūkininkams, eksperimentuojant su pupelių apdirbimo būdais.

Naudojamos fermentacijos, maceracijos kavos skonyje tikrai atskleidžia naujų skonio ir aromato natų.

Esame išsikėlę tikslą kiekvienais metais į Lietuvą atvežti bei pasiūlyti kavos gurmanams tai, kas yra TOP visame pasaulyje.

Todėl planuojame nemažai naujų kavų atvežti ir pasiūlyti „Vero Cafe“ svečiams, sekite naujienas.

Kartu su kavos skonių paieškomis, labai stipriai vystosi techninės inovacijos kavos ruošime. Tiksliau kokybiškos kavos ruošimo automatizavimas.

Tačiau technologinės inovacijos dar, galima sakyti, per brangios Lietuvai – gal panašiai kaip nusipirkęs „Ferrari“ nelabai kur rasi su juo prasilėkti lietuviškose gatvėse“, – pasakojo lietuviai.

Asmeninio arch.nuotr./Dubajuje
Asmeninio arch.nuotr./Dubajuje

Taigi, ar verta gundytis tuo auksiniu kapučinu? Greičiausiai ne, geriau paragaukite kokybės, o ne blizgučių. Jeigu kartais tektų viešėti Dubajuje, rekomenduojame aplankyti šias vietas:

THE BARN Coffee Roasters Dubai

Cypher Urban Roastery

Nightjar Coffee Roasters

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas