Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Editos Nichols žygis į Everestą: jei niekas nesutrukdys, lietuviška trispalvė viršūnėje turėtų suplazdėti jau ketvirtadienį

Aukščiausią pasaulio viršukalnę Everestą pasiekti užsibrėžusi lietuvė Edita Uksaitė Nichols iš aukštutinės bazinės stovyklos su komanda jau patraukė pasaulio stogo link. Planuojama, kad viršūnę Edita pasieks ketvirtadienį. Savo žygį moteris skiria skurdžiam Afrikos regionui – Saheliui.
Komanda treniruojasi prie Šiaurinio balno
Edita prie Šiaurinio balno / Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr.
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Šiaurinio balno siena
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Šiaurinio balno siena

Redakciją pasiekė žinia, kad komanda „Altitude Junkies“, su kuria į viršūnę kopia Edita, jau pajudėjo iš aukštutinės bazinės stovyklos. Ankstų pirmadienio rytą komanda vėl iškeliavo į Šiaurinį balną (7020 m), o iš ten – į viršūnę.

Jei nesutrukdys jokie netikėtumai, pavyzdžiui, subjuręs oras, tikimasi, kad Everesto viršūnėje trispalvę Edita išskleis jau ketvirtadienio rytą.

Iškeliaudama į viršūnę Edita pranešė, kad jaučiasi puikiai. Šiam žygiui moteris ruošėsi metus, sunkiai dirbo, treniravosi. Dabar ji yra per kelis žingsnius nuo tikslo. Tačiau šie žingsniai yra patys sunkiausi.

„Nesijaudinkit, greitai grįšiu“, – išeidama iš aukštutinės bazinės stovyklos į viršūnę sakė Edita.

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Šiaurinio balno siena
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Šiaurinio balno siena

Tai ne šiaip sau mandagumo frazė. Šiemet jau patvirtintos keturios mirtys, įvykusios Everesto papėdėje. Šiauriniame šlaite, aukštutinėje bazinėje stovykloje, sustojus širdžiai mirė alpinistas iš Rusijos Sergejus Ponomariovas. Pietiniame šlaite panašiomis aplinkybėmis mirė ir 37 metų šerpas. Jam pradėjo svaigti galva, dėl to šerpas prigulė palapinėje ir nustojo kvėpuoti.

Trečiasis žuvęs ant Eversto kalno – 27 metų šerpas, nusiritęs stačiu šlaitu grįžtant iš 8 km aukštyje įrengtos stovyklos. Šerpas buvo kinų ekspedicijos narys.

Pietiniame šlaite žuvo 47 metų šerpas.

Iš pietinio Everesto šlaito pranešama ne tik apie mirtis. Jau yra patvirtinti ir keli sėkmingi įkopimai į viršūnę.

Žygį skiria skurdžiam Afrikos regionui

Wikimedia.org nuotr./Everestas
Wikimedia.org nuotr./Everestas

Savo ambicingą planą pasiekti aukščiausią pasaulio kalną Edita Nichols skiria skurdžiam Afrikos regionui Saheliui. Pavadinusi jį „Everestas Saheliui 2013“ („Everest For Sahel 2013“), Edita tikisi ne tik atkreipti dėmesį į badaujančių šio regiono žmonių problemas, bet ir tikisi surinkti jiems lėšų.

Sahelis – tai regionas Vakarų Afrikoje, apimantis aštuonias valstybes. Maisto krizė kilo po to, kai dėl ypač nepalankių gamtinių sąlygų 2011 m. beveik neužderėjo derlius. Maisto atsargų mažėjimas sukėlė kainas. Daugybė šeimų susidūrė su pavojumi likti visai be maisto.

Pernai su Pasaulio maisto banko programa dirbdama Nigeryje ir iš arti pamačiusi kenčiančius žmones, Edita nusprendė, kad gali pabandyti jiems padėti, gali atkreipti dėmesį į jų problemas, gali bandyti surinkti pinigų jiems. Ji sako, kad pamačius, kaip šie žmonės kenčia, jos gyvenimas pasikeitė.

„Kelionei į Everestą skiriu savo sunkiai uždirbtus ar skolintus pinigus. Visas savo keliones finansuoju pati, kelionėms, taip pat ir šiai, skiriu tik savo asmeninius ar rėmėjų (šios kelionės išlaidas rėmėjai padengia vos 3 proc. – red. past.) pinigus. O visos paaukotos ar žygio metu surinktos lėšos, kurios skiriamos Sahelio žmonėms, patenka ne man, o į Pasaulio maisto banko sąskaitą“, – sako Edita.

Apie Editos žygį į Everestą dviem kalbom (lietuvių ir anglų) nuolat informuoja 15min.lt. Lietuvės žygį galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai ir skurdžiam Afrikos regionui Saheliui, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento