Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Editos Nichols žygis į Everestą: pragariškas vėjas alpinistams kol kas trukdo pasiekti Šiaurinį balną, komanda poilsio grįžo į bazinę stovyklą

Everestą įveikti bandanti Edita Uksaitė Nichols pranešė, kad komanda savaitgalį grįžo į bazinę stovyklą poilsio. Ketvirtadienį dėl itin nepalankių meteorologinių sąlygų alpinistams taip ir nepavyko pasiekti 7020 m aukštyje virš jūros lygio esančio Šiaurinio balno. Alpinistai buvo priversti pasukti atgal likus vos 100 metrų iki tikslo.
Margaret ir aš su Puja ceremonijos miltais ant veidų
Edita su savo bendražyge Margaret bazinėje stovykloje dar prieš iškeliaujant Šiaurinio balno link / E.Nichols nuotr.
E.Nichols nuotr./Bazinė stovykla iš toliau
E.Nichols nuotr./Bazinė stovykla iš toliau

Priminsime, kad ketvirtadienį komanda, su kuria Edita bando pasiekti Everesto viršūnę, pasiekusi Šiaurinį balną (7020 m) planavo vėl grįžti į aukštutinę bazinę stovyklą (ABC). Išvakarėse šerpai ant Šiaurinio balno užnešė 60 deguonies balionų, kurių komandai prireiks jau artimiausiu metu.

Ketvirtadienio kopimas iki Šiaurinio balno buvo sudėtingo aklimatizacijos proceso dalis.

Tačiau komandai pasiekti tikslo nepavyko. Kaip pranešė pati Edita, pajudėjus Šiaurinio balno link, siautė pragariškas vėjas, buvo labai šalta. Netrukus paaiškėjo, kad kopimas tampa pavojingu. Buvo nuspręsta grįžti į ABC.

„Likus vos 100 metrų iki Šiaurinio balno, dauguma komandos narių priėmė išmintingą sprendimą leistis, kad išvengtų pavojingų nušalimų“, – vėliau pranešė komandos vadovas Philas Cramptonas.

E.Nichols nuotr./Philas demostruoja deguonies panaudojimą
E.Nichols nuotr./Philas demonstruoja deguonies panaudojimą

Komandos vadovas taip pat informavo, kad, nepaisant sudėtingų oro sąlygų, kopimui į viršūnę reikalingos virvės jau yra pritvirtintos iki pat aukštutinės stovyklos (8300 m). Tad kelias dienas atsipūtę, komandos šerpai pradės gabenti deguonies balionus aukštyn. Alpinistams reikalingi deguonies balionai bus palikti antroje ir trečioje stovyklose.

P.Cramptonas pranešė dar vieną aukštuminiuose kopimuose kol kas nelabai įprastą naujieną.

„Man malonu pranešti, kad visi mūsų šerpai, krovinius gabenantys aukščiau kaip 7 tūkst. metrų, irgi naudoja deguonies balionus. Mes manome, kad esame viena iš nedaugelio komandų, savo šerpams paskyrusi tokį patį deguonies kiekį, koks yra skirtas ir komandos nariams vakariečiams“, – informavo P.Cramptonas.

Po žygio į Šiaurinį balną, grįžusi į Aukštutinę bazinę stovyklą, alpinistai įdėmiai stebėjo orų prognozes. Buvo planuojama, kad pasitaisius orui vėl bus bandoma pakilti iki Šiaurinio balno, tada planuota grįžti į ABC ir pernakvojus leistis į bazinę stovyklą poilsio.

Tačiau vėjas taip ir nenurimo. Tad komanda nusprendė leistis į bazinę stovyklą. Kol kas nežinoma, kada alpinistai vėl kils į viršų.

Sekmadienį redakciją pasiekė ir gera naujiena – persišaldžiusi ir iki šiol sirguliavusi Edita pagaliau „atgavo“ balsą.

Vėjas alpinistus pasitinka kiekvienais metais

E.Nichols nuotr./Keliaujant link bazinės stovyklos
E.Nichols nuotr./Keliaujant link bazinės stovyklos

15min.lt primena, kad vienintelė moteris lietuvė jau du kartus įveikusi 8 km viršūnes į Everestą kopia su dešimties žmonių tarptautine (Australijos, Danijos, JAV, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės) komanda, kurioje, be Editos, yra dar dvi moterys.

Edita Everestą bando pasiekti iš Tibeto (Kinijos) pusės šiauriniu šlaitu.

„Šis kelias šiek tiek sunkesnis, tačiau kopiant nebus minios žmonių“, – yra sakiusi Edita.

Situaciją ant Everesto įdėmiai stebintis patyręs alpinistas Alanas Arnette pranešė, kad pietiniu šlaitu į viršūnę judančios komandos sėkmingai vykdo aklimatizacijos procesą. Kai kurios jau yra pasiekusios antrą stovyklą ir netrukus gali pakilti iki trečios.

A.Arnette taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad kopimui šiauriniu šlaitu, kuriuo kopia ir Edita, trukdo smarkus vėjas. Pasak patyrusio alpinisto, tai yra šios kalno pusės išskirtinumas.

„Kiekvienais metais šiaurinėje pusėje alpinistus pasitinka ir talžo stiprus vėjas“, – teigia A.Arnette.

Žygį skiria skurdžiam Afrikos regionui

E.Nichols nuotr./Statome namus
E.Nichols nuotr./Statome namus

Savo ambicingą planą pasiekti aukščiausią pasaulio kalną Edita Nichols skiria skurdžiam Afrikos regionui Saheliui. Pavadinusi jį „Everestas Saheliui 2013“ („Everest For Sahel 2013“), Edita tikisi ne tik atkreipti dėmesį į badaujančių šio regiono žmonių problemas, bet ir tikisi surinkti jiems lėšų.

Sahelis – tai regionas Vakarų Afrikoje, apimantis aštuonias valstybes. Maisto krizė kilo po to, kai dėl ypač nepalankių gamtinių sąlygų 2011 m. beveik neužderėjo derlius. Maisto atsargų mažėjimas sukėlė kainas. Daugybė šeimų susidūrė su pavojumi likti visai be maisto.

Pernai su Pasaulio maisto banko programa dirbdama Nigeryje ir iš arti pamačiusi kenčiančius žmones, Edita nusprendė, kad gali pabandyti jiems padėti, gali atkreipti dėmesį į jų problemas, gali bandyti surinkti pinigų jiems. Ji sako, kad pamačius, kaip šie žmonės kenčia, jos gyvenimas pasikeitė.

„Kelionei į Everestą skiriu savo sunkiai uždirbtus ar skolintus pinigus. Visas savo keliones finansuoju pati, kelionėms, taip pat ir šiai, skiriu tik savo asmeninius ar rėmėjų (šios kelionės išlaidas rėmėjai padengia vos 3 proc. – red. past.) pinigus. O visos paaukotos ar žygio metu surinktos lėšos, kurios skiriamos Sahelio žmonėms, patenka ne man, o į Pasaulio maisto banko sąskaitą“, – sako Edita.

Apie Editos žygį į Everestą dviem kalbom (lietuvių ir anglų) nuolat informuoja 15min.lt. Lietuvės žygį galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai ir skurdžiam Afrikos regionui Saheliui, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento