Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Editos savaitė ant Everesto šlaito: gerų orų varginantis laukimas ir paskutinė viltis pasiekti viršūnę

Everesto žygis įgauna vis daugiau įtampos ir intrigos. Viršūnę turėjusi pasiekti dar prieš kelias dienas, Edita Nichols su bendražygiais žemiau ant šlaito lūkuriuoja geresnių orų ir paskutinės galimybės pasiekti viršūnę. Tai tik dar kartą įrodo, kad nei dideli pinigai, nei gera sveikata negarantuoja sėkmingo žygio į aukščiausią pasaulio tašką.
Komanda treniruojasi prie Šiaurinio balno
Komanda treniruojasi prie Šiaurinio balno / Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr.

Everestas ir praeitą savaitę buvo negailestingas alpinistams bei juos lydintiems šerpams. Kelios grupės jau pasiekė viršūnę – tarp jų ir N. Bidyapati, pirmoji moteris iš Manipuro provincijos Indijoje. Tačiau Šiaurinėje kalno pusėje, 8300 m aukštyje žuvo dar vienas šerpas. 

Kinų alpinistas didelės operacijos metu buvo išgelbėtas iš mirties gniaužtų, tačiau kinų ekspedicija dėl deguonies stygiaus nutraukė savo kopimą. O jiems iki viršūnės tetrūko 200 metrų. 

Lietuvių alpinistė toliau kantriai su grupe ir vadovu Philu Cramptonu laukia nurimsiančių vėjų. Tikimasi, kad galiausiai ekspedicija kulminaciją pasieks gegužės 21 dienos rytą (naktį Lietuvos laiku). 

Naujausios žinios iš Editos

Pailsėjusi Aukštesniojoje bazinėje stovykloje Edita jau įkopė į Šiaurinį balną – 7000 m virš jūros lygio. Nuo šio taško jau galima galvoti apie viršūnės šturmavimą. 

Tuo metu, kai Edita skambino nuo Šiaurinio balno ant alpinistų užslinko debesys. Tad visa grupė ilsėsis iki ryt ryto ir toliau kils į kitą stovyklą 7800 m aukštyje. „Kol kas visi grupės nariai labai pavargę. Buvo sunkus kopimas“, – trumpai tačiau entuziastingai pasakojo Edita.

Alpinistė ir toliau tikisi pranešinėti apie žygio eigą skaitytojams, nes palydovinio telefono elementus sniegynuose įkrauna nešiojami saulės elementai. Artėja Editos žygio į Everestą lemiamų išbandymų metas, tad sekite „Pasaulį kišenėje“ ir jau greitai sužinosime, ar lietuvei pasisekė pasiekti pasaulio stogą.

Daugiau apie šį lietuvės žygį skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento