Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Egipto detektyvas: lietuviai skundžiasi prabangiame kurorte pasijutę tarsi uždaryti į rezervatą

Egipto Tabos kurortas – lietuvių pamėgtas. Atostogos jame paprastai būna ne pačios brangiausios, o ir patogi vieta dovanoja progą vienos kelionės metu aplankyti ne tik Egiptą, bet ir Izraelį arba Jordaniją. Viskas gerai, jeigu ekskursijas gali įsigyti laisvai. Tačiau ketvirtadienį iš Tabos grįžę keliautojai piktinasi, kad esą dėl „Itakos“ monopolinių veiksmų pasijuto kaip uždaryti į rezervatą. Kelionių organizatorius tikina, kad jokių apribojimų ar draudimų tikrai nėra, bet keliautojai turėtų atkreipti dėmesį į paties kurorto specifiką.
Taba, Egiptas
Taba, Egiptas / 123rf.com nuotr.

Savaitei poilsio į šalia Tabos esantį Taba Heights kurortą buvo išvykusi 26 keliautojų iš Lietuvos grupė. Po atostogų su iššūkiais į 15min kreipėsi Gitana, kuri liko šokiruota kelionių organizatoriaus sukurtos sistemos Egipto kurorte.

„Keliautojai, kurie vyksta su „Itaka“ į Tabą, nėra informuojami, kad bendrovė turi nusistačiusi taisykles viešbučiuose – į ekskursijas jie išvykti gali tik su „Itaka“, – pareiškė Gitana (pavardė redakcijai žinoma).

Nepasitenkinimas kyla ir dėl to, kad atimama pasirinkimo laisvė, ir dėl to, kad „Itakos“ siūlomos ekskursijos už vietinių siūlomas yra brangesnės nuo trečdalio iki dviejų kartų. „Yra visiškas monopolis. Mes negalėjome patikėti, kad yra tokia situacija“, – 15min pasakojo moteris.

Kaip viskas vyksta teoriškai?

Atvykęs su kelionių organizatoriumi į viešbutį, paprastai gauni informaciją apie jo siūlomas ir rekomenduojamas ekskursijas su kainomis. Patogu, niekuo tau rūpintis nereikia, tiesiog pasirinkti turą. Tačiau jeigu pasirinkimas ar kainos netenkina, gali ieškoti alternatyvų – tiek Taba, tiek kiti Egipto kurortai apgulti ne tik turistų, bet ir paslaugas jiems siūlančių agentūrų.

Gitana ne kartą jau yra keliavusi į Egiptą, pasakojo dažniausiai ir besirenkanti kito organizatoriaus siūlomas ekskursijas. Tačiau šįkart Taboje ji susidūrė su problema – iš jos jau anksčiau išbandyto organizatoriaus sulaukė atsakymo, kad „Itakos“ klientų vežti į Izraelį negalės.

„Jie man paaiškino, kad negali net įvažiuoti į viešbučio teritoriją mūsų paimti, nes viešbutis neįsileidžia kitų agentūrų. Be to, neduoda svarbaus dokumento apie turistus, nes jo nepatvirtina kelionių organizatorius, kuris juos čia atvežė. Galų gale, net išankstinių pusryčių išsinešimui negali gauti be „Itakos“ leidimo“, – pasakojo Gitana.

Viešbutis turėtų pateikti keliautojų sąrašą, kuriame nurodoma, su kokiu organizatoriumi jie atvyko į Egiptą, kiek laiko ir kokiame viešbutyje čia bus. Išvykus be jo, o įvykus nelaimei ar pareigūnams nusprendus patikrinti dokumentus, gali iškilti nemažai problemų. Tačiau kad viešbutis tokį dokumentą išduotų, jį turi patvirtinti pats organizatorius.

„Objektyvios galimybės išvykti legaliai su kitu organizatoriumi tu neturi. Gali išvykti tik kaip nelegalas“, – apgailestavo moteris. Nematydami kitos išeities, lietuviai nusprendė visgi išbandyti antrąjį kelią.

Kaip vyko praktiškai?

Gitana ekskursiją į Izraelį norėjo įsigyti jau iš ne kartą išbandytos kitos agentūros, kuri yra licencijuota teikti turizmo paslaugas Egipte. Jos atstovai sakė žinantys tokius iššūkius, su kuriais susidurti tenka kai kuriems keliautojams, todėl sutiko juos nuvežti į kelionę ir be dokumento.

Objektyvios galimybės išvykti legaliai su kitu organizatoriumi tu neturi. Gali išvykti tik kaip nelegalas, – sakė moteris

„Kaip viskas praktiškai vyko. Su saulės patekėjimu mes visi kaip vagys išeiname iš savo viešbučio teritorijos prie kito viešbučio, ant tokio kelio. Mus paima atskirai atvažiavę automobiliai. Pusę grupės – vienas, pusę – kitas. Kad tik „Itaka“ neįtartų. Net kelionės metu pasistengė vengti „Itakos“ grupių. Realiai mes pabėgam iš viešbučio – viešbutis nežino, su kuo mes išvažiuojam, nežino net, kad išvažiuojam“, – pasakojo Gitana.

Šitaip keliauti lietuvių turistus paskatino skirtumas tarp „Itakos“ ir kitų organizatorių ekskursijų kainų. Pavyzdžiui, išvyka į Izraelį (su viza ir sienos kirtimo mokesčiais) su „Itaka“ kainuoja apie 215 Eur žmogui, pasakojo Gitana. Tuo tarpu kitas organizatorius paprašė po 105 Eur. Palyginimui, „Itakos“ siūlomas nuplukdymas į Jordaniją vienam žmogui kainuoja 275 Eur. Gitanos teigimu, vietinės agentūros neprašo nė 200 Eur.

„Itakos“ siūlomos kelionės, anot pašnekovės, kartais vyksta net su tais pačiais kelionių organizatoriais, iš kurių tiesiogiai „Itaka“ neleidžia pirkti. „Privalu pirkti tik per ją – ir gerokai brangiau. O jie pasiima gerą gabalą sumos“, – pasakojo Gitana.

Kodėl nepasirašoma ant dokumento?

Moteris 15min pasakojo, kad visos šios situacijos aiškinimuisi ji paaukojo visą atostogų dieną. Visgi aiškių atsakymų taip ir nesulaukė. „Itakos“ atstovai pačioje Taboje Laura ir Mindaugas lietuviams tepasakė, kad šis regionas yra išskirtinis Egipte. Esą – saugumo prasme.

„Jie buvo baisiai nemalonūs. Jaučiasi esantys valdžia ir tos situacijos valdytojai. Jie sako – važiuokit su kitais, jeigu norit. Tiesiog šaiposi iš turistų, nes supranta, kad šie tik pabėgę iš viešbučio galės išvažiuoti“, – nuoskaudas liejo Gitana.

Lietuviai tokią keistą problemą mėgino spręsti ir su viešbučio atstovais, tačiau jie keliautojus tikino, jog jų rankos surištos. „Prieš vieną vakarienę vadybininkas net mus pasišaukė ir parodė tą dokumentą – sąrašą su pavardėmis, ant kurio nėra „Itakos“ atstovų parašo. Jis mums tiesiog pasakė – „Itaka“ yra aukščiau mūsų“, – prisiminė moteris.

Gitana spėja, kad kelionių organizatorius tokias sąlygas viešbučiui iškėlė pasižadėdamas užpildyti didelį skaičių kambarių. „Viešbučio atstovai labai atsiprašinėjo, pasisodinę aiškino, bet labai bijojo pasakyti ką nors per daug“, – pasakojo ji.

Moteris apie šią situaciją kalbėjo ir su vietiniais gidais, kurie esą sakė gerai žinantys tokį „Itakos“ elgesį. „Vietiniai mums labai paprastai paaiškino – jūs iš „Itakos“ pigiai perkate kelionę į Tabą. Išties ji pasiūlo kone pigiausiai, mums savaitė vienam žmogui su „viskas įskaičiuota“ kainavo 500–600 Eur žmogui. Bet jie pigiai parduoda pačią kelionę į Tabą, o jeigu tu nori ekskursijos, privalai pirkti ją iš jų – o tada jie ir uždirba didžiąją dalį. Būtent iš ekskursijų“, – su vietinių nuomone sutiko Gitana.

Jai taip pat buvo pasakyta, kad bendrovė esą panašią sistemą norėjo įdiegti ir kituose Egipto kurortuose – Hurgadoje, Šarm aš Šeiche, tačiau ten per didelė teritorija, yra gerokai daugiau galimybių keliautojams savarankiškai susitarti su kitais organizatoriais ir išvažiuoti. Tuo tarpu Taboje be viešbučių nelabai yra ką veikti.

Skųstasi jau ir anksčiau

Apie panašius iššūkius 15min viena keliautoja yra pasakojusi ir praėjusiais metais. Metų pradžioje į Tabą su tuo pačiu kelionių organizatoriumi išskridusi Jūratė su sūnumi tuomet pasakojo, kad jos galimybės išvykti į ekskursiją buvo dar labiau apribotos – vietos agentūros esą išvis atsisakydavo parduoti ekskursijas „Itakos“ klientams.

123rf.com nuotr./Taba, Egiptas
123rf.com nuotr./Taba, Egiptas

Su kiek kelionių agentūrų bendravo, iš visų gaudavo tą patį atsakymą – neva vietiniams neleidžiama pardavinėti ekskursijų „Itakos“ klientams. Arabai lietuviams aiškino, esą kelionių organizatorius tą uždraudęs – priešingu atveju išvis grasina nevežti savo klientų čia. Kadangi Taba – nedidelis miestelis, ir jame yra vos keli viešbučiai, jam turistai yra be galo svarbūs.

Moteris tuomet pasakojo, kad jos draugė, kuri į tą patį viešbutį Taboje išvyko per kitą kelionių organizatorių, neturėjo jokių problemų dėl ekskursijų pirkimo iš vietinių agentūrų.

Nesusipratimų gali kilti dėl kurorto specifikos?

Kelionių organizatorius „Itaka“ teigia, kad iš jų pusės nėra jokių apribojimų ar draudimų. Niuansų ilsintis Taba Heights gali atsirasti dėl to, kad ilsimasi ne mieste, o privačiame kurorte-viešbučių komplekse.

„Šiame kurorte-komplekse yra išsidėstę 4*–5* viešbučiai, šiandien mes dirbame su 4 viešbučiais šiame komplekse“, – 15min teigė bendrovės pardavimų vadovė Daiva Strumskienė.

Anot jos, kurorte yra išplėtota savo vidinė infrastruktūra, o viešbučių savininkai, kaip privataus komplekso valdytojai, organizuoja ir visada yra suinteresuoti pramogų ir veiklos suteikimu šioje teritorijoje.

„Ne paskutinėje vietoje, įvertinus tiek šio regiono, tiek ypatingos kurorto geopolitinės vietovės (nes šalia yra pasienio ruožas) subtilybes, kurorto valdytojai itin preciziškai žiūri ir į savo svečių ramaus ir saugaus poilsio užtikrinimą. Todėl į kurortą negali patekti jokie pašaliniai asmenys ar transporto priemonės, neturintys leidimo ar nesuderinę su viešbučio administracija“, – aiškino ji.

123rf.com nuotr./Taba, Egiptas
123rf.com nuotr./Taba, Egiptas

„Itakos“ atstovės teigimu, kurortas atidžiai prižiūri, kad į jo teritoriją patektų tik tie asmenys, kurie turi tam teisę – pavyzdžiui, sutartu reisu atskridę poilsiautojai. Atsakomybė už tai tenka kelionių organizatoriui.

Kelionių organizatorius turi gauti visus reikiamus leidimus tiek organizuotiems pervežimams vykdyti, tiek susiderinti su kurorto administracija leidimus įvažiuoti pro apsaugos postus į komplekso teritoriją, aiškino D.Strumskienė.

„Tai ne organizatoriaus nuspręsta – šį sprendimą priima kurorto administracija, atsižvelgdama į Egipto Respublikos galiojančius įstatymus, vietos kelionių organizatoriams keliamus reikalavimus, Turizmo policijos nustatytus reglamentus, ir, galbūt, viešbučių komplekso verslo vystymo tikslais sudarytas sutartis“, – situaciją komentavo ji.

„Itaka“: mes negalime daryti įtakos viešbučių sprendimams

D.Strumskienė, atsakydama į kaltinimus draudimu kitiems organizatoriams įvažiuoti į viešbučio teritoriją, tikino, kad „Itaka“ ir jos atstovai Taba Heights negali lemti komplekso valdytojų sprendimų.

„Viešbučių motyvų renkantis partnerius ar leidžiant verstis verslu jų teritorijoje mes negalime ir neturime jokių svertų nulemti, ar juo labiau – suteikti leidimų“, – aiškino ji. Pasak bendrovės atstovės, tik viešbutis gali išduoti leidimą vienai ar kitai vietos įmonei įvažiuoti į jų teritoriją ar platinti savo produkciją (ar tai bus prekyba maisto produktais ir suvenyrais, ar tai bus ekskursijų organizavimas ir pan.).

Viešbučių motyvams renkantis partnerius ar leidžiant verstis verslu jų teritorijoje mes negalime ir neturime jokių svertų daryti įtakos, – teigė „Itaka“

„(Mūsų) atstovai negali prisiimti atsakomybės už komplekso administracijos sprendimus, kodėl ir kam yra išduoti leidimai vykdyti veiklą jų privačiame komplekse, negali prisiimti atsakomybės už keliautojus, kurie nusprendė savarankiškai keliauti už viešbučio ribų“, – situaciją komentavo „Itakos“ pardavimų vadovė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad patys viešbučio svečiai nėra suvaržyti judėti iš/į Taba Heights kurortą – su pasų kopijomis jie gali išeiti iš teritorijos ir į ją grįžti, nes jie yra įtraukti į komplekso svečių sąrašą. Tuo iš savo pusės tuo pasirūpina organizatorius.

„Į šį kurortą-kompleksą mūsų organizatorius skraidina ne pirmus metus ir džiaugiamės, kad ši unikali gamtos ir ramybės oazė sulaukia grįžtančių dar kartą poilsiautojų“, – teigė D.Strumskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas