Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai įspėja tėvus: paplūdimyje jokiu būdu savo vaikų nerenkite šių spalvų drabužiais

Šeimos gydytoja daktarė Helen Wall iš Bostono įspėjo tėvus apie aplaidumą, kuris gali būti mirtinai pavojingas, rašoma „Daily Mail“.
Vaikai pajūryje
Vaikai pajūryje / Shutterstock nuotr.

Kalbėdama su „The Sun“, vyresnioji gydytoja atskleidė, kad vaiko maudymosi kostiumėlių spalva gali kelti pavojų saugumui maudantis ar lankantis paplūdimiuose.

Ji teigė, kad vaikams niekada nereikėtų leisti vandenyje dėvėti mėlynos spalvos maudymosi kostiumėlių, jei įvyktų tokie incidentai kaip atsitiktinis paskendimas.

Ji sakė: „Niekada nepalikite vaikų be priežiūros ir aprenkite juos ryškiais maudymosi kostiumėliais, bet ne mėlynais, kad juos būtų galima pastebėti po vandeniu“.

Jos teorijoje nagrinėjama idėja, kad iškilus neišvengiamam pavojui vandenyje vaiką, vilkintį ryškiomis spalvomis, pavyzdžiui, geltona ar raudona, galima lengvai pastebėti ir jam padėti.

Niekada nepalikite vaikų be priežiūros ir aprenkite juos ryškiais maudymosi kostiumėliais, bet ne mėlynais.

Gydytoja taip pat paneigė mintį, kad skęstantis vaikas šauktųsi pagalbos, ir teigė, kad jis greičiausiai tyliai pasislėps po vandens paviršiumi, todėl pabrėžė, kad reikia jį nuolat stebėti.

Šeimoms, planuojančioms pasiplaukioti, ji patarė būti itin budrioms, nes nedidelis vandens kiekis vis tiek gali kelti skendimo pavojų.

Ji teigė, kad šis patarimas turėtų būti taikomas net mažiausiems pripučiamiems prietaisams, laikomiems namuose ar sode, pavyzdžiui, irklentėms ir baseinėliams.

Shutterstock nuotr. / Vaikai paplūdimyje
Shutterstock nuotr. / Vaikai paplūdimyje

Ekspertė paaiškino, kad nors suaugusieji taip pat gali nuskęsti, vaikams rizika dar labiau padidėja, nes jų plaučiai yra mažesni.

Ji padarė išvadą: „Tėvai turi kalbėti su vaikais apie pavojus, tykančius atviruose vandens telkiniuose. Net kai labai karšta, tai kelia pavojų net ir geriems plaukikams, nes vanduo gali būti daug šaltesnis, nei tikėtasi, ir tai gali sukelti šalto vandens šoką“.

Šalto vandens šokas – tai terminas, kuriuo apibūdinamos staigios ir drastiškos priemonės, kurias patiria žmogaus organizmas, kai jis panardinamas į itin šaltą vandenį.

Nors teoriškai šios instinktyvios ir nevalingos priemonės yra skirtos padėti mums išlikti gyviems esant žemai temperatūrai, iš tikrųjų jos gali kelti mirties pavojų.

123rf.com nuotr. / Vaikai maudosi
123rf.com nuotr. / Vaikai maudosi

Pirmas dalykas, kuris įvyksta kūnui staiga atsidūrus šaltame vandenyje, yra staigus kvėpavimo trūkumas, nes organizmui reikia deguonies.

Po to prasideda hiperventiliacija, t. y. greitas kvėpavimas, kuris yra dešimt kartų greitesnis nei įprastai.

Dėl staigaus pokyčio ir deguonies poreikio gali padidėti skendimo rizika, nes vanduo gali patekti į plaučius, ypač jei žmogus staiga panardinamas su burna ir nosimi po vandeniu.

Taip pat gali sustiprėti panikos jausmas, dėl to gali sutrikti orientacija, o tai gali padidinti skendimo tikimybę.

Vaikams rizika dar labiau padidėja, nes jų plaučiai yra mažesni.

Šalto vandens šokas taip pat gali ištikti per karščius, pavyzdžiui, per karščio bangą.

Ši žinia paskelbta buvusiai olimpinei plaukimo čempionei Rebeccai Adlington OBE įspėjant tėvus apie pavojų, kuris gali kilti jų vaikams baseine dėl jų maudymosi kostiumėlių spalvos.

Sporto žvaigždė remia „On the Beach“ pradėtą kampaniją, kuria raginama uždrausti mažmenininkams pardavinėti mėlynus, baltus ir pilkus vaikų maudymosi kostiumėlius.

Kampanijos tyrimo duomenimis, mėlyni, balti ir pilki maudymosi kostiumėliai yra beveik nematomi dviejų metrų gylyje, todėl padidėja rizika, kad vaikas gali būti nepastebėtas, jei pateks į bėdą.

Kampanijos teigimu, du trečdaliai vaikų dėvi šių pavojingų spalvų maudymosi kostiumėlius vietoj saugesnių, ryškių alternatyvų, o 90 proc. tėvų nežino apie pavojų.

Planuojantys atostogas tėvai raginami rinktis ryškiaspalvius maudymosi kostiumėlius, o ne mėlynos, baltos ar pilkos spalvos, kurias sunkiau pastebėti po vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas