Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Europos vakarėlių sostinė“ nori tapti rimtesne: kokie ribojimai laukia turistų?

Čekijos sostinė Praha, siekdama kovoti su triukšmingais turistais, uždraus organizuotus barų lankymus.
Praha, Čekija
Praha, Čekija / Shutterstock nuotr.

Čekijos sostinėje nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto nebebus leidžiama lankytis baruose su gidais, pirmadienį paskelbė vietos pareigūnai.

Šis žingsnis greičiausiai bus didelis smūgis kelionių organizatoriams, kurie remiasi Prahos, kaip vakarėlių miesto, reputacija, rašoma „Euronews“.

Tikimasi, kad šis draudimas sumažins naktinį triukšmą, prisidės prie švaresnių gatvių ir pagerins miesto reputaciją tarp vietinių gyventojų, turistų ir investuotojų, praneša Čekijos naujienų agentūra „České Noviny“.

Ši žinia pasirodė praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai Čekijos vyriausybė paskelbė apie planus sugriežtinti trumpalaikės atostogų nuomos tvarką, kad sumažintų dideles nuomos kainas ir būsto trūkumą turistų pamėgtose vietose.

Čekijos turistų varžymas apima ir „Airbnb“ tipo nuomą

Sekdama tokių miestų kaip Londonas, Dublinas, Amsterdamas ir Paryžius pavyzdžiu, Čekija riboja „Airbnb“ tipo nuomą.

Rugpjūtį Čekijos vyriausybės patvirtintas įstatymo projektas leis savivaldybėms ir miestams riboti „Airbnb“ tipo būsto nuomą.

Tikimasi, kad šis žingsnis sumažins nekilnojamojo turto kainas ir užtikrins, kad turistai neišstumtų gyventojų iš tokių populiarių miestų kaip Praha.

123rf.com nuotr. / Praha
123rf.com nuotr. / Praha

Tai galėtų apimti ribojamą dienų, kurias per metus galima išnuomoti nekilnojamąjį turtą, skaičių, taip pat minimalaus ploto, reikalingo vienam svečiui, nustatymą.

Taip pat būtų nustatytos griežtesnės taisyklės ir atitinkami vietos mokesčiai svečių namams, „Airbnbs“ ir kitoms atostogų nuomos paslaugoms, kad jų prievolės atitiktų tradicinių viešbučių prievoles.

Nekilnojamojo turto savininkai turės registruoti apgyvendinimo ir svečių duomenis naujoje platformoje „eTurista“. Bus suteiktas apgyvendinimo vietos registracijos numeris, kuris turės būti nurodytas apgyvendinimo vietų sąrašuose.

Tikimasi, kad, jei naujoji sistema bus patvirtinta, ji padės geriau prižiūrėti trumpalaikę nuomą, nes šiuo metu daugelis trumpalaikės nuomos paslaugų yra šešėlinėje zonoje.

Shutterstock.com nuotr. / Praha
Shutterstock.com nuotr. / Praha

Šiuo metu, pareigūnų skaičiavimais, apie 40– 70 proc. viešnagių per internetines platformas nepranešama, todėl kasmet gali būti prarasta beveik 32 mln. eurų mokesčių.

Naujosios taisyklės galėtų įsigalioti 2025 m. liepos mėn.

Kaip dar Praha kovoja su turistais?

Naujosiomis taisyklėmis siekiama ne tik kontroliuoti nuomojamų būstų skaičių, bet ir apriboti turistų apartamentų skaičių miesto centruose, taip sumažinant keliamą triukšmą.

Ypač Prahoje triukšmingi turistai išstumia vietinius gyventojus iš istorinio sostinės senamiesčio. Todėl rajono tarybos nariai palankiai įvertino „Airbnb“ ribojimą.

Tai ne pirmas jų bandymas pažaboti triukšmingus lankytojus. Anksčiau šiais metais vieno rajono taryba pasiūlė uždrausti bernvakarių ir mergvakarių metu dėvimus neįprastus kostiumus, kurie, anot jos, skatina girtuokliavimą ir triukšmingą elgesį populiariame Prahos naktinio gyvenimo rajone.

Shutterstock nuotr. / Praha, Čekija
Shutterstock nuotr. / Praha, Čekija

Kai kurie tarybos nariai teigė, kad „socialiai nepriimtina“ apranga prisideda prie naktinio triukšmo ir nedrausmingumo, ypač organizuojamuose baruose.

Ankstesnis miesto rajono prašymas apriboti verslo darbo laiką miesto centre buvo atmestas praėjusiais metais.

Tačiau liepos mėn. buvo patvirtintas draudimas automobiliams naktį įvažiuoti į senamiesčio dalį, siekiant sumažinti triukšmą šioje teritorijoje. Jis neleidžia transporto priemonėms įvažiuoti į istorinį rajoną nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito