Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos žaliąja sostine tituluotas Vilnius mini klimato savaitę ir kviečia į nemokamas edukacijas

Europos žaliausio miesto titulą gavęs Vilnius neria į tvarumo temą. Spalio 21–27 d. Lietuvoje minima klimato savaitė. Šia proga sostinėje, Energetikos ir technikos muziejuje, vyks nemokamos edukacijos apie klimato kaitą, vandenilio gamybą ir šiltnamio efektą, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Energetikos ir technikos muziejus
Energetikos ir technikos muziejus / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Klimato savaitės metu bus supažindinama su atsinaujinančios energijos ir tvarių technologijų sprendimais, kurie gali padėti pristabdyti gresiančias ekologines katastrofas bei skatinti šalies ekonomikos augimą.

„Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025“

Prestižiniu Europos Komisijos titulu – „Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025“ apdovanotas miestas gyvena pasiruošimo nuotaikomis. Meras Valdas Benkunskas teigia, kad tai Vilniui reiškia daug, suteikia progą didžiuotis pasiektais rezultatais.

„Šiuo titulu mes tarptautiniu mastu įrodome, kad Vilnius yra žalias miestas ne tik dėl to, jog daugiau nei pusę jo teritorijos užima žaliosios erdvės, bet ir dėl kitų tvarių aspektų. Pavyzdžiui, darnaus judumo, bioįvairovės, klimato padarinių švelninimo įrankių, įvairių žaliųjų transformacijų keliuose ir kt.“, – teigia Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Shutterstock nuotr. / Vilnius
Shutterstock nuotr. / Vilnius

Vertinant miestus, Europos Komisija atsižvelgia į 7-ias miestiečių gyvenimo kokybei svarbias sritis – oro, vandens kokybę, atliekų tvarkymą, žiedinės ekonomikos vystymą, triukšmo lygį, biologinės įvairovės skatinimą ir prisitaikymą prie klimato kaitos. Kas taps žaliąja sostine, sprendžia nepriklausomų ekspertų komisija.

Nemokamos edukacijos Vilniaus Energetikos ir technikos muziejuje

Vilniečiai ir miesto svečiai klimato krizės temą šį savaitgalį giliau pažinti galės Energetikos ir technikos muziejuje. Čia duris atvers mobilus Klimato muziejus. Tai yra vienintelis toks muziejus Baltijos šalyse, kur lankytojai kviečiami ne tik pamatyti, bet ir patirti klimato kaitą.

Tikimasi, kad vis dažniau technologijų ir energetikos sritis taps priemone aplinką tausoti, ne ją teršti.

Svečiai galės pajusti, ką reiškia būti 50 laipsnių karštyje, sužinoti, ar ūkininkystė persikels į kosmosą ir daugybę kitų stebinančių faktų. Inovatyviose erdvėse bus pristatomos pagrindinės temos apie klimatą: šiltnamio efektas, vandenilio naudojimas, klimato kaitos priežastys bei padariniai, pagrindiniai ES Žaliojo kurso tikslai Baltijos šalyse, gamtos svarba šiuolaikinio žmogaus gyvenime bei tvarūs pokyčiai, kuriuos galime įgyvendinti kasdien.

Registracija ČIA

Energetika ir transportas išlieka įtakingiausių klimato krizės sukėlėjų viršūnėse, simboliška, kad būtent šios srities muziejuje ir bus apie tai kalbama. Tikimasi, kad vis dažniau technologijų ir energetikos sritis taps priemone aplinką tausoti, ne ją teršti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento