Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sudarė sąrašą labiausiai erzinančių turistų veiksmų: gal ir jūs taip elgiatės?

Populiariose Europos vietose vis dažniau kyla protestai prieš turizmą, todėl daugelis turistų stengiasi likti nepastebėti. Tačiau kaip įsilieti į vietinių gyventojų gretas, o dar svarbiau – ką daryti, kad jų nesuerzintumėte?
Turistai
Turistai / Shutterstock nuotr.

Atsakymą pateikia „Euronews“, sudaręs sąrašą, vietinių nuomone, labiausiai erzinančių dalykų, kuriuos daro daugelis turistų.

Grožėkitės akimis, o ne per telefono ekraną

Nuo Japonijos Fudžio kalno iki Losono ežero Austrijoje, kuris įkvėpė filmą „Ledo šalis“ – vaizdingos turistų lankomos vietos labai stengiasi pažaboti minias, norinčias nusifotografuoti. Kai kur net pastatyti ekranai, kurie užstotų vaizdą.

Tačiau, kai fotografuoti gali visi, mažai kas gali sustabdyti norinčius fotografuotis.

Vienas „Reddit“ vartotojas, atsakydamas į kvietimą „Didžiausi turistiniai draudimai, su kuriais susidūrėte keliaudami“, sako: „Žmonės, kurie atvyksta į vaizdingą vietą ir pradeda fotografuotis kaip modeliai, darydami dešimtis pozų ir nuotraukų „Instagram“. Dažniausiai aš net nenoriu asmenukės, tik vaizdo be paauglės merginos kadre.“

Shutterstock nuotr./Asmenukė
Shutterstock nuotr./Asmenukė

Taip pat reikėtų rodyti pagarbą vietiniams gyventojams ir religijai, pavyzdžiui, Tailando šventyklose nepozuoti ir neimituoti Budos – tai labai įžeidžiantis ir nešvankus elgesys. Nereikėtų fotografuoti vietinių gyventojų be leidimo.

Konservatyviose šalyse verta pasidomėti, ar nėra reikalavimų aprangai.

„Mane šiurpina, kai matau „influencerius“, pozuojančius prie piramidžių su mažyčiais šortukais ir trumpomis kelnaitėmis. Šiek tiek gerbkite vietos papročius ir kultūrą“, – sako kitas „Reddit“ vartotojas.

Nemanykite, kad žmonės nemoka kalbėti jūsų kalba

Keliaujant gali kilti pagunda kalbėti savo gimtąja kalba ir išsakyti „privačius“ komentarus, tačiau tai darykite atsargiai.

„Jei esate turistas, nekalbėkite apie kitus žmones (tiek turistus, tiek vietinius) manydami, kad niekas nesupranta jūsų kalbos“, – pataria vienas „Reddit“ bendruomenės narys.

Įrodinėdamas savo tiesą, kitas keliautojas sulaukė ne itin mandagaus atsakymo, kai susidūrė su moterimi, padariusia nusižengimą prie Romos Trevi fontano.

„Aš nukreipiau į ją žvilgsnį ir pasakiau, kad ji praleido porą minučių darydama kelias nuotraukas, jai reiktų nepamiršti, kad yra ir kitų turistų“, – rašo jie. „Ji išbėga ir paleidžia: „Putos Americanos“ (ispaniškai „suknisti amerikiečiai“), į ką aš atsakiau: „Puta tu madre y toda tu descendencia“, aš esu Kolumbijos amerikietis“.

Venkite ir „garsiai svarstyti, kodėl kažkas daroma tam tikru būdu tik todėl, kad ten, iš kur atvyko turistas, daroma kitaip“, – patarė jis.

Shutterstock nuotr./Kopenhaga, Danija
Shutterstock nuotr./Kopenhaga, Danija

Neužkimškite šaligatvio

Didžiųjų miestų gyventojai taip pat smerkia turistus, kurie „eina labai lėtai ir užima visą šaligatvį, todėl vietiniai gyventojai, kuriems iš tikrųjų reikia kažkur eiti, eina į priešpriešinį eismą, kad galėtų praeiti.“

Tas pats pasakytina ir apie lankytojus, kurie sustoja viduryje tako, norėdami pasitikrinti žemėlapį ar gidą, arba nusifotografuoti.

Eidami pėsčiomis taip pat turėtumėte atsižvelgti į vietos taisykles ir papročius. Pavyzdžiui, kai kuriuose miestuose, pavyzdžiui, Amsterdame ir Berlyne, turistų nuklydimas į dviračių takus yra labai pavojingas tiek jiems patiems, tiek dviračiais keliaujantiems vietiniams.

Nesiderėkite per daug

Nors daugelyje šalių derėtis yra įprasta ir priimtina, turistai turėtų būti atsargūs.

„Man visada labai atgrasu matyti turtingą turistą, kuris bando derėtis su vargšu pardavėju iš trečiojo pasaulio šalies“, – sako vienas „Reddit“ vartotojas. „Bet kokiu atveju derėkitės ir stenkitės mokėti sąžiningą kainą. Bet nesijaudinkite dėl nereikšmingos pinigų sumos.“

„Nesiruošiu gaišti laiko bandydamas sutaupyti dolerį ar du šalyje, kurioje vidutinis mėnesio atlyginimas yra mažesnis nei mano dienos uždarbis“, – pritaria kitas vartotojas.

Shutterstock nuotr./Safaris Kenijoje
Shutterstock nuotr./Safaris Kenijoje

Žinokite, kur vykstate, ir pasiruoškite

Neseniai per karščio bangą Graikijoje žuvę keliautojai atskleidė tragiškas nepakankamo oro sąlygų įvertinimo pasekmes. Už Europos ribų tai daug dažnesnis reiškinys.

„Europiečiai: prašome nustoti klajoti po mūsų dykumas ir mirti dėl nepasiruošimo. Informacija yra lengvai prieinama, todėl prieš atvykdami čia pasidomėkite“, – prašo vienas „Reddit“ vartotojas iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Kita dažna situacija, į kurią patenka turistai – pagarbus elgesys su pavojingais gyvūnais. Neretai turistai pervertina savo saugumą ir dėl to nukenčia.

Tai patvirtina ir diskusija „Reddit“ bendruomenėje: „Žmones nacionaliniuose parkuose, kurie su gyvūnais elgiasi taip, tarsi jie būtų pramogų parko atrakcionai. Beprotiška matyti, kiek žmonių išlipa iš automobilių, kad nufotografuotų meškas, nepaisydami realaus pavojaus.“

Pagarba gamtai neapsiriboja vien savo saugumu, primena kitas „Reddit“ naudotojas: „Jei esate Havajuose (arba bet kur, kur yra koralinių rifų), dėl Dievo meilės nelieskite koralų!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?