Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Garsus oro uostas keleivių tapatybę nustatys pagal prieštaringai vertinamą technologiją: dokumentų nereikės

Įsivaizduokite, kad įlipate į lėktuvą ir nė karto oro uoste nepateikiate paso, asmens tapatybės kortelės ar bilieto. Iki 2025 m. taip gali nutikti Abu Dabio Zayedo tarptautiniame oro uoste (Jungtiniai Arabų Emyratai).
Abu Dabio Zayedo tarptautinis oro uostas
Abu Dabio Zayedo tarptautinis oro uostas / Shutterstock nuotr.

Šis oro uostas garsėja savo aukštųjų technologijų infrastruktūra, o neseniai jį pagyrė verslininkas Elonas Muskas žodžiais: „JAV turi pasivyti“, rašoma CNN.

Dabar čia pradedamas įgyvendinti projektas „Išmaniosios kelionės“, kurio tikslas – įrengti biometrinius jutiklius visuose oro uosto identifikavimo punktuose – nuo registracijos punktų iki imigracijos kabinų, neapmuitinamų prekių kasų, oro linijų salonų ir įlaipinimo vartų.

Biometriniai duomenys – tai biologiniai matavimai, pagal kuriuos galima identifikuoti mus kaip asmenis. Jutikliai reiškia, kad bet kurioje vietoje, kur reikia pateikti dokumentą, keleivio tapatybę ir kelionės statusą galima patikrinti pagal veido arba akies rainelės atpažinimo metodą.

Naujovė

Abu Dabyje ši technologija jau naudojama tam tikrose oro uosto dalyse, ypač oro transporto bendrovės partnerės „Etihad“ skrydžiuose. Tačiau jos siekis išplėsti visą keleivių srautą yra proveržis.

„Mes plečiamės į devynis sąlyčio taškus, ir tai būtų pirmas kartas pasaulyje, – sako Abu Dabio oro uosto vyriausiasis informacijos pareigūnas Andrew Murphy.

– Jis sukurtas taip, kad nereikėtų iš anksto registruotis, keleiviai būtų automatiškai atpažįstami ir autentifikuojami judant per oro uostą, o tai gerokai pagreitintų visą procesą.“

Shutterstock nuotr. / Abu Dabio Zayedo tarptautinis oro uostas
Shutterstock nuotr. / Abu Dabio Zayedo tarptautinis oro uostas

A.Murphy paaiškina, kad visų pirmą kartą į Jungtinius Arabų Emyratus atvykstančių asmenų, nesvarbu, ar tai būtų gyventojai, ar turistai, biometrinius duomenis imigracijos tarnyboje renka Federalinė tapatybės, pilietybės, muitinės ir uostų saugumo tarnyba (ICP).

Oro uosto sistema naudojasi šia duomenų baze, kad patikrintų keleivius, einančius per patikros punktus.

Galimybė atsisakyti

2023 m. spalio mėn. Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) atliktoje apklausoje 75 proc. keleivių teigė, kad jie mieliau naudotųsi biometriniais duomenimis, o ne popieriniais pasais ir įlaipinimo kortelėmis.

123RF.com nuotr. / Pasas
123RF.com nuotr. / Pasas

Likusiems 25 proc. žmonių, kurie gali jaustis nepatogiai dėl šios technologijos arba teikti pirmenybę bendravimui su žmonėmis, A.Murphy teigia, kad ir toliau bus galima rinktis tradicinį keleivių patikros būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas