Paragauk trispalvės ir leiskis kelionėn
Kovo 5 d. prasidės savaitę truksiantis gastroturas, kuriame dalyvaus restoranai ir kavinės, panorusios miestiečius ir miesto svečius nustebinti savo išskirtiniais šventiniais patiekalais. Akcijoje dalyvaus įvairios Šiauliuose esančios maitinimo įstaigos: „Black Bar“, „Presto“, „Valerijono“ arbatinė, „Morganas“, „Arkos“, „Avenue Brasserie“, „Sakura Lounge“, gyvos muzikos klubas-smuklė „Juonė pastuogė“ ir krautuvėlė „Skanaus maisto fabrikas“.
Visos jos vienaip ar kitaip sieks nustebinti ir palepinti išrankų vartotojų gomurį. Virtuvių šefams tai tikrai nemenkas iššūkis, nes negali žinoti, ką miestiečiams pasiūlys ir kaip juos nustebins kolegos. Užduotis nėra lengva – patiekalai gali būti kulinarinio ar tautinio paveldo, pagaminti iš Lietuvoje išaugintų ar pagamintų produktų arba valgiuose turėtų dominuoti lietuviškos vėliavos spalvos: geltona, žalia ir geltona.
Virtuvės šefai, ne tik kvies visą savaitę paskanauti savo virtuvės šedevrų, bet ir dalyvauti įvairiose jų rengiamose degustacijose: restoranas „Avenue Brasserie“ pakvies šventinę bajorų vakarienę, gyvos muzikos klubas-smuklė „Juonė pastuogė“ pasiūlys paskanauti žemaitiškų valgių, o „Skanaus maisto fabriko“ krautuvėlė – nuo tautinio ar kultūrinio paveldo iki Šiaurės Lietuvos ūkininkų užaugintų maisto produktų.
Sočiai pavalgę ir pamaloninę savo gomurį, miestiečiai ir miesto svečiai kviečiami sudeginti kalorijų – dalyvauti Šiaulių turizmo informacijos centro kovo 10-11 d. organizuojamose ekskursijose, kurių tikrai nemažai – net aštuonios. Juk gastroturo šūkis kviečia ne tik paragauti Lietuvos, bet ir keliauti! Šiauliečiai turės galimybę dalyvauti tokiose ekskursijose kaip „Pietinia kronikas gyvai“ pagal geriausią praėjusių metų knygą suaugusiesiems – Rimanto Kmitos romaną, prisiminti Sąjūdžio istoriją ekskursijoje „Sąjūdis. Laisvo žodžio vedami, roko lydimi“.
Išskirtiniai meniu
Bet grįžkime į tradicinę lietuvių virtuvę, kur taip pat galima rasti nuostabių valgių. Štai restoranas „Morganas“ šiauliečiams pasiūlys lietuvišką patiekalą – riestainius, vadinamuosius „zrazus“. Šis mėsos patiekalas paplitęs buvusios Abiejų Tautų Respublikoje teritorijoje – Lietuvoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje. Manoma, kad zrazus, kaip ir daugelį kitų to meto patiekalų, mūsų šalies virtuvėje įdiegė iš Italijos kilusi kunigaikštienė Bona Sforca. Restoranas „Morganas“ neatsisako ir lietuvių mėgstamo gėrimo – naminės giros – bei gardaus trupininio močiutės pyrago.
Be tradicinių valgių, galima išbandyti ir naujovių – paragauti ypatingos Matjes silkės. Restoranas „Avenue Brasserie“ miestiečiams pasiūlys išties įdomų patiekalą – anglyse keptą Matjes silkę su dūmo skonio bulve, taip pat kastinį su kanapiniu. Matjes – tai jauna, „nekalta“ silkė, gaudoma Šiaurės jūroje. Ji sužvejojama pirmaisiais savo gyvenimo metais – dar belytė, jauna ir nesubrendusi. Laikydamasis bajoriškos virtuvės tradicijų, restoranas nustebins kitu savo kūriniu – bajorišku fazano patiekalu su šakninėmis daržovėmis ir marinuotais grybais. Desertui restoranas pasiūlys tradicinį, bet neatsibostantį ir nesenstantį dvarišką „Napoleono“ tortą.
Gyvos muzikos klubas-smuklė „Juonė pastuogė“ miestiečiams pasiūlys sotų žemaitišką kastinį su karštomis bulvėmis, „žemaitišką spirgutį“, kuris gaminamas iš sugrūstų kanapių ir sėmenų sėklų bei karštų bulvių su lupenomis. Smuklė pasiūlys ir „lašiniuočių“ – miltinių virtinukų su rūkytais lašinukais ir padažu.
Šiais metais „Valerijono“ arbatinė miestiečiams pasiūlys išties išskirtinį trispalvį daržovių pyragą – lengvą pavasarinį užkandį su spalvingomis daržovėmis: moliūgais, špinatais ir raudonosiomis paprikomis. Trispalvės spalvomis padabintas pyragaitis papildys sveikos mitybos racioną, puikiai tiks prie pamėgtos žolelių arbatos, sultinio ar sriubos. „Valerijono“ arbatinė nustebins ir originaliu desertu – linų sėmenų kisieliumi su spanguolėmis. Šis desertas ne tik išskirtinis, bet ir sveikas bei sotus, pagamintas iš linų sėmenų. Linų sėmenų kisielius labai tinka laukiantiems pavasario, lieknėjantiems ir valantiems organizmą.
Kavinė „Arkos“ šiauliečiams pasiūlys lietuvio skrandžiui itin sotų ir gomuriui gardų patiekalą – kiaulienos nugarinę su miško grybu padažu. Na, o desertui pasirinktas tradicinis, tačiau niekada neatsibostantis obuolių pyragas, kurį valgant, šaltukui spaudžiant, pravartu pasišildyti ramunėlių arbata su medumi.
„Sakura Lounge“ šventiškai nusiteikusiems miestiečiams pristatys du gana gurmaniškus rinkinius. Pirmąjį sudarys šaltas sušis su Lietuvos vėliavos spalvų ikrais, lašiša, agurku, majonezu, o antrąjį – sūriu užkeptas sušis su Lietuvos vėliavos spalvų ikrais, surimio lazdele, majonezu, agurku ir aitriu padažu.
Kavinė „Black Bar“ pristatys gurmanišką, lietuviškumu dvelkiančią vištienos krūtinėlę su parmos kumpiu, šviežiomis česnakinėmis bulvytėmis ir trispalve daržovių piurė. Bus ir deserto – trijų skonių panakotos su žolelių arbata.
Kavinė „Presto“ šiauliečiams pasiūlys paragauti sriubos išties originaliu pavadinimu „Husaro sparnai“, duonos giros ir baroko epochos patiekalo „Vereščiakas“. Žinoma, jei nusikeltume į baroko epochos smuklę, galėtume užkąsti šio tuo metu Lietuvos ir Lenkijos karalystėje populiaraus patiekalo, tačiau dabar miestiečiams suteikiama išskirtinė galimybė grįžti į praeitį ir paragauti šio gardumyno ir Šiauliuose. „Vereščiako“ pagrindiniai ingredientai – duona, dešrelė ir svogūnai. Juk skamba intriguojančiai?
Prie gastroturo prisijungs ir krautuvėlė „Skanaus masto fabrikas“, prekiaujanti išskirtinės kokybės maisto produktais iš Šiaurės Lietuvos ūkininkų. Krautuvėlėje bus galima paragauti vytinto jautienos kumpelio, šalto rūkymo elnienos dešros, šalto rūkymo „Kauno“ kumpelio, vytintos kiaulienos nugarinės, šalto rūkymo „Kaimiškos“ dešros, džiovinto šamo, kulinarinio paveldo „Stefutės“ sūrio, ožkų ir avių sūrių, tikros bemielės ruginės duonos, „Kontėnos“ tautinio paveldo morkų sūrio, „Kontėnos“ tautinio paveldo „Morkų cukierkų“ ir rankų darbo ruginių skaniukų.
Išsami renginių programa http://siauliai-events.lt/