Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Geriausia investicija į save – atostogos sveikai: kelionių ekspertas išskyrė tinkamiausias kryptis

Nereikia būti mokslininku, kad suprastum, jog geros atostogos teikia ne tik malonumą, bet ir visokeriopą naudą mūsų sveikatai. Jau vien pagalvojus apie maloniai leidžiamą laiką, mūsų organizme išsiskiria dopaminas, kuris sukelia malonumo ir pasitenkinimo jausmą. Natūraliai padidinti šio laimės hormono kiekį mūsų smegenyse galima valgant skanų maistą, klausant ramios muzikos ar judant fiziškai.
Madeira
Madeira / Shutterstock nuotr.

„Baltic Tours“ kelionių ekspertas Kristupas Skuturna sako, kad vienas geriausių būdų investuoti į savo fizinę ir emocinę gerovę – tai atostogauti sveikai. Juolab, kad gražiu kraštovaizdžiu, paplūdimiais ir kultūrine aplinka garsėjančios šalys yra greitai pasiekiamos, rašoma pranešime spaudai.

Golfo mėgėjams – aikštynai visame pasaulyje

Esate profesionalus golfo žaidėjas, o gal tik atrandate šią sporto šaką? Išbandykite geriausius golfo aikštynus – pradėkite nuo smaragdinės Škotijos. Neseniai ši šalis buvo pavadinta viena gražiausių pasaulyje. Įspūdingi žaidimo aikštynai prie senovinių pilių ar ant jūros kranto pritraukia net išrankiausius žaidėjus iš viso pasaulio. Net jei ir nesate didelis golfo entuziastas, galite apsistoti ten esančiuose vaizdinguose viešbučiuose – jau vien ko vertas akių ganymas į nesibaigiančius žaliuosius tolius.

123rf.com nuotr. / Golfo laukai
123rf.com nuotr. / Golfo laukai

Ieškantys daugiau šilumos ir užtikrinto oro Ispanijos Kosta del Solio, Mursijos ir Kosta Bravos regionuose golfo entuziastai ras gerai įvertintų aikštynų, tokių kaip „Real Sotogrande“ ir „Valderrama“. Ispanija garsėja savo golfo turnyrais ir tam pritaikytais viešbučiais, tad rinktis tikrai yra iš ko.

Kitas garsus Viduržiemio jūros regionas, puikiai tinkantis žaisti golfą, yra Turkijos Belekas, tikra Turkijos golfo „Meka“. Atostogas žymiausiuose šio krašto golfo aikštynuose renkasi tie, kurie ieško šilto klimato ir nuostabių kraštovaizdžių. Žaidėjai iš viso pasaulio yra pamėgę aukščiausios klasės golfo aikštynus, tokius kaip „Maxx Royal Golf Club“, įkurtą Colino Montgomerio; vieną didžiausių golfo klubų Turkijoje su trimis skirtingais aikštynais „Gloria Golf Club“ ar „Carya Golf Club“, garsėjantį savo smėlio kopomis ir siūlantį naktinį golfą.

Šimtai takų žygiams pėstute

Vaikščiojimas yra geriausia kasdienė mankšta, tinkama bet kokio amžiaus atostogautojui. Kita gera žinia, kad tikriausiai visos šalys, kur benuvyktumėte, šiandien gali pasiūlyti daugybę trasų, priklausomai, ko labiau norėtųsi: kalnų, tarpeklių, vandenyno ar miško.

Slovėnija vietinių vadinama tūkstančių takų kraštu. Žygiai ir kopimas į kalnus slovėnų širdyse užima ypatingą vietą, todėl idiliškos šio krašto aukštumos ir lygumos sulaukia daug vietinių ir atvykusių vaikščiojimo entuziastų. Į Slovėniją traukia visokio amžiaus ir patirties žygeiviai, nes čia esančios trasos pritaikytos ir dienos ar pusdienio žygiui, ir rimtesnėms kelionėms. Populiariausi maršrutai „Koroška kalnų takas“, „Zasavje kalnų trasa“, „Via Dinarica“ ir kt.

123RF.com nuotr. / Slovėnija
123RF.com nuotr. / Slovėnija

Madeira taip pat nuostabi vieta žygiams, siūlanti įspūdingus kraštovaizdžius, nuo vešlių miškų iki dramatiškų pakrančių. Keliautojai iš viso pasaulio čia mielai leidžiasi į žygius pėsčiomis garsiosiomis levadomis – kadaise buvusiomis lietaus vandens drėkinimo sistemomis, kurių čia yra per 200. Viena maloniausių vaikščiojimui vietų yra „Levada do Caldeirão Verde“. Šis takas nėra ilgas ir veda per vešlų Laurisilva mišką prie įspūdingo Caldeirão Verde krioklio.

123rf.com nuotr. / Madeira
123rf.com nuotr. / Madeira

„Pico do Arieiro iki Pico Ruivo“ takas jungia du aukščiausius Madeiros kalnus – Pico do Arieiro (1818 m) ir Pico Ruivo (1862 m). Tai viena sunkiausių, bet ir vaizdingiausių trasų Madeiroje, vedanti per kalnus ir debesis.

Jei suplanuotam žygiui pėstute turite tik ilgesnį savaitgalį, keliaukite į Velsą (D. Britanija), Snoudonijos nacionalinį parką, kuriame stūkso net 15 kalnų, esančių 4000 metrų virš jūros lygio, šniokščia kriokliai ir supa vaizdingos pakrantės.

123rf.com nuotr. / Snoudonija Velse
123rf.com nuotr. / Snoudonija Velse

Kalnų entuziastai renkasi žygius į „Carneddau“, „Glyderau“ ir „Snowdon“ kalnagūbrius. Norintys maloniai leistis per slėnį, kuriame yra ežeras, apsuptas kalvų, pirmenybę teikia „Ogwen Valley“ maršrutui. Snoudonijos parke galima pasivaikščioti ir po žeme – „Bounce Below“ urvuose – arba prasieiti „Cardigan Bay“ pakrantėmis su nuostabiais paplūdimiais ir aplinkiniais miesteliais.

Aistringiems dviratininkams – salos su geriausiomis trasomis

Dviratininkai tikrai gali rinktis iš daugybės nuostabių vietų, garsėjančių puikiomis dviračių trasomis, tačiau tie, kurie ieško tobulo gamtos grožio, nuotykių ir galimybės pabėgti nuo kasdienio šurmulio jausmo, renkasi salas. Jose užkietėję dviračių mėgėjai patiria važiavimo dviračiu malonumą nuostabiais kraštovaizdžiais, susipažįsta su vietine kultūra ir atranda vietas, į kurias niekaip kitaip nepapultum.

Maljorka, didžiausia iš Ispanijos Balearų salų, traukia dviratininkus iš viso pasaulio. Šioje saloje gerai prižiūrimos trasos driekiasi per kvapą gniaužiančias pakrantes ir pritaikytos visų lygių dviratininkams. Ištvermingiausi dviračių mylėtojai renkasi „Serra de Tramuntana“: ši į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukta kalnų grandinė siūlo sudėtingesnes trasas, tačiau iš jų atsiveria įspūdingi jūros vaizdai.

123rf.com nuotr. / Maljorka
123rf.com nuotr. / Maljorka

Kaip ir „Cap de Formentor“ – nukeliavę į šiauriausią salos tašką būsite apdovanoti nuostabiais vaizdais. Ramesnių pasivažinėjimų entuziastai renkasi „Cala Deià“ – ramią įlanką su krištolo skaidrumo vandeniu ir galimybe mėgautis jūros gėrybėmis vietiniuose restoranuose.

Graikijos salos, kurią bepasirinksi, yra puiki vieta dviračių sportui, siūlanti įvairius maršrutus tiek kalnuotose vietovėse, tiek pakrantėse. Važiuodami dviračiais keliautojai atranda istorines vietas, nuostabius kraštovaizdžius ir vaizdingus paplūdimius. Dviračių nuoma Graikijoje yra lengvai prieinama, o keliuose nebūna intensyvaus automobilių eismo.

Shutterstock nuotr. / Zakintas, Graikija
Shutterstock nuotr. / Zakintas, Graikija

Kretoje dviratininkai renkasi populiarų maršrutą, jungiantį Herakliono miestą su senoviniu Knoso rūmu ir gražiu Archaneso kaimeliu. Važiuodami šiuo maršrutu dviratininkai aplanko istorines vietas ir mėgaujasi puikiais vaizdais į kalnus ir jūrą. Rodo saloje dviratininkai vyksta rytine salos pakrante į Lindos miestelį, garsėjantį savo neaukštais baltai dažytais namukais ir nuostabiu Akropoliu.

O Zakinte per gražias kaimo vietoves dviratininkai pasiekia ramią salos pietinę pakrantę, Vasilikos regioną, garsėjantį savo smėlėtais paplūdimiais, iš kurių atsiveria nuostabūs vaizdai per Jonijos jūrą į Graikijos žemyninę dalį.

Ieškantiems įdomiausių patirčių po vandeniu – Raudonoji jūra

Tiems, kas ne tik mėgsta vandens pramogas, bet nori pažinti jūsų gelmes, Raudonoji jūra yra bene tinkamiausia tam vieta. Skaidriose gelmėse gausu koralinių rifų, nuskendusių laivų, senovinių griuvėsių ir pati įvairiausia jūrų augmenija bei gyvūnija.

123rf.com nuotr. / Nardymas Raudonojoje jūroje
123rf.com nuotr. / Nardymas Raudonojoje jūroje

Egipto Šarm aš Šeicho kurortą renkasi tiek giluminio, tiek paviršinio nardymo mėgėjai. „Ras Mohammed“ nacionalinis parkas yra viena iš geriausių nardymo vietų pasaulyje su nuostabiais koralais, daugybe žuvų rūšių ir galimybe pamatyti delfinus. Norintys pasijusti tarsi dideliame akvariume, pilname pačių įvairiausių žuvų ir net ryklių, renkasi „Tirano sąsiaurį“, sudarytą iš 4 koralinių rifų, garsėjančių stipriomis vandens srovėmis. Būtent dėl jų čia atplaukia tokios žuvys kaip rifiniai rykliai, barakudos, tunai, murenos ir net rajos.

Shutterstock nuotr. / Egipto kurortas Hurgada
Shutterstock nuotr. / Egipto kurortas Hurgada

Kitame Egipto kurorte Hurgadoje nardytojai renkasi „Giftun salas“, kur panėrus po skaidriu vandeniu galima mėgautis gražiausiais koralais ir daugybe žuvų rūšių. Šiaurinėje Hurgados dalyje esanti „Carless Reef“ nardymo vieta tinkama tiek patyrusiems, tiek padedantiems nardytojams. Geru oru matomumas po vandeniu čia siekia iki 30 metrų, todėl iš vandens žiūrint į saulę per dideles koralų sienas atrodo, lyg žiūrėtum į margaspalvę mozaiką. Labiau patyrę nardytojai į povandeninį pasaulį gali leistis net iki 40 metrų siekiančiais tuneliais.

Taigi, norintiems gerai pailsėti per atostogas, galimybių aktyviai judėti tikrai netrūksta: nesvarbu, ar nardysite, minsite dviratį ar tiesiog ilgai vaikščiosite paplūdimyje. O po aktyvių atostogų bus lengviau grįžti į darbus, jausitės kupini jėgų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius