Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausios pasaulio miestų kryptys COVID-19 eroje

Yra daugybė būdų įvertinti miesto, kaip turistinės vietovės, sėkmę ne tik pagal lankytojų skaičių. Tai – infrastruktūra, tvarumas ir ekonomika; kaip miestas susidoroja su iššūkiais, susijusiais su keliautojų pritraukimu ir apgyvendinimu, kartu išlaikydamas gyventojų gyvenimo kokybę; taip pat, kaip jis kovoja su COVID-19 pandemija, rašoma CNN.
Paryžius pavasarį
Paryžius pavasarį / 123rf.com

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi rinkos tyrimų bendrovė „Euromonitor“ žinoma dėl savo kasmet sudaromo 100 geriausių pasaulio miestų sąrašo, kuriame anksčiau pirmaujančios kryptys buvo reitinguojamos pagal atvykstančiųjų iš užsienio turistų skaičių. Tačiau tai pakoregavo COVID-19.

Dabar šį sąrašą pakeitė naujasis „TOP 100 miestų krypčių indeksas“, kuriame 100 pasaulio miestų patrauklumas lyginamas pagal šešis veiklos aspektus, o naujausia ataskaita parengta remiantis 2021 m. surinktais duomenimis.

2019 m. sąrašo viršuje dominavo Azijos miestai, tarp kurių pirmavo Honkongas ir Bankokas, tačiau 2021 m. dešimtuke Europai atstovauja aštuoni miestai.

Po pasaulinės krizės miestai vėl atsigavo, o kai kurie iš jų pasauliui atsivėrė greičiau nei kiti. Kitų metų sąrašas neabejotinai vėl bus kitoks, sparčiai besikeičiančiame atsigavimo po COVID-19 kontekste.

Paryžius

Paryžius paskelbtas patraukliausiu 2021 m. pasaulio miestu. Pasaulyje jis užėmė aukščiausią vietą pagal „turizmo rezultatų“ rodiklį ir antrą vietą pagal „turizmo politikos ir infrastruktūros“ rodiklį.

Pasak „Euromonitor“, Paryžiui buvo naudingas Amerikos ir Azijos turistų sugrįžimas, nors jam dar reikėjo sulaukti Jungtinės Karalystės lankytojų. Dabar tai pasikeitė, nes 2022 m. kovo 31 d. Jungtinė Karalystė įtraukta į Prancūzijos „žaliąjį sąrašą“.

123rf.com nuotr. / Pavasaris Paryžiuje
123rf.com nuotr. / Pavasaris Paryžiuje

Prancūzija buvo viena iš labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusių Europos šalių, kurioje nuo šio mėnesio pradžios iš viso užregistruota beveik 27 mln. susirgimų.

Dubajus

Dubajus, kuris 2020 m. buvo pirmasis, 2021 m. „Euromonitor“ sąraše užima antrąją vietą ir yra vienintelis besivystančios rinkos miestas, patekęs į pirmąjį dešimtuką.

JAE mėgstamiausias miestas įgijo pranašumą, nes 2020 m. liepą vėl atsivėrė tarptautiniams turistams, o praėjusiais metais tai paskatino vėluojanti paroda „Expo2020“, kuri prasidėjo 2021 m. spalį.

Dubajus užėmė ketvirtąją vietą pasaulyje pagal „sveikatos ir saugos“ rodiklį.

Nuo 2022 m. balandžio mėn. daugiau kaip 98 proc. Dubajaus gyventojų yra paskiepyti.

123RF.com nuotr. / Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai
123RF.com nuotr. / Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai

Amsterdamas

Amsterdame visada buvo daug turistų. Kartais jų šiame mieste netgi per daug. 2021 m. „Euromonitor“ sąraše Amsterdamas užėmė trečiąją vietą.

Nyderlandų sostinė dabar su pertekliniu turizmu kovoja pasitelkdama technologijas: „Euromonitor“ giria minios stebėsenos projektą „Public Eye“, kuriame naudojama dirbtinio intelekto technologija, padedanti orientuotis dideliuose žmonių srautuose ir mažinti spūstis.

123rf.com nuotr. / Dviratis Amsterdame
123rf.com nuotr. / Dviratis Amsterdame

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad Amsterdamas kartu su Barselona ir Oslu ėmėsi priemonių automobilių stovėjimo vietoms mažinti, taip pat įdiegė plačią dviračių infrastruktūrą, kad iš esmės pakeistų savo transporto tinklus ir sukurtų gyvenimui tinkamesnę ir įtraukesnę aplinką.

Pasak „Euromonitor“, gyventojų skaičiaus augimas, gerėjantis nedarbo lygis ir disponuojamųjų pajamų didėjimas lėmė, kad Amsterdamo ekonominiai ir verslo rodikliai buvo geri – pagal tai jis užėmė šeštąją vietą pasaulyje.

Madridas

Madridas užima ketvirtąją vietą bendrame reitinge ir pirmąją vietą pagal „tvarumo“ rodiklius. Šis miestas taip pat užėmė trečiąją vietą pagal „turizmo politikos ir patrauklumo“ rodiklį.

123rf.com nuotr. / Madridas
123rf.com nuotr. / Madridas

Dėl to, kad Ispanija sušvelnino atvykimo reikalavimus, Barselona 2021 m. taip pat reitinge pakilo šešiomis pozicijomis ir užėmė dešimtąją vietą.

„Euromonitor“ TOP 20 pasaulio miestų kryptis, 2021 m.

  1. Paryžius
  2. Dubajus
  3. Amsterdamas
  4. Madridas
  5. Roma
  6. Berlynas
  7. Niujorkas
  8. Londonas
  9. Miunchenas
  10. Barselona
  11. Viena
  12. Milanas
  13. Praha
  14. Los Andželas
  15. Tokijas
  16. Dublinas
  17. Lisabona
  18. Frankfurtas prie Maino
  19. Ciurichas
  20. Stambulas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas