Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geros žinios iš Pakistano – iš ligoninės išleistas alpinistas Saulius Damulevičius

Vienas geriausių Lietuvos alpinistų Saulius Damulevičius iš bazinės stovyklos Pakistano kalnuose praėjusią savaitę buvo išgabentas į ligoninę. Šiemet į Gašerbrumo II (8035 m) viršūnę išsiruošęs alpinistas ją pasiekė, tačiau leidžiantis krito, todėl susidūrė su sveikatos problemomis. Pirmadienį jis buvo išleistas iš gydymo įstaigos.
Saulius Damulevičius Pakistane
Saulius Damulevičius Pakistane / Asm.archyvo nuotr.

„2019-07-23 d. 15:30 val. kartu su Natalija Zenina stovėjome ant Gašerbrumo ll viršūnės. Šalia stūksojo K2, Broad Peak ir Gašerbrumo l milžinai. Man šis įkopimas buvo unikalus – itin sunkus, bet ir itin daug atveriantis“, – savo feisbuko paskyroje „Edges of Maps“ pirmadienį parašė alpinistas.

Praėjusią savaitę S.Damulevičius iš bazinės stovyklos buvo evakuotas į ligoninę, esančią šiaurės Pakistano mieste Skardu. Lietuviui leidžiantis nuo viršūnės trūko virvė, jis krito apie 6-8 metrus. Incidentas įvyko 7150 m aukštyje.

Skardu karinės ligoninės intensyvios priežiūrios skyriuje S.Damulevičius praleido 5 dienas. Savo paskyroje alpinistas sekmadienį rašė, kad jam nebuvo nustatyti jokie kaulų lūžiai. Šiek tiek nušalo rankų pirštai, tačiau jie medikų nedomino.

Tačiau į ligoninę jis pateko su žemu kraujo spaudimu (100/60), taip pat netekęs 16 kg. Iš Vilniaus jis išvyko sverdamas 93 kg, Skardu ligoninėje – 77 kg. „Žinoma, jaučiausi silpnas“, – rašė S.Damulevičius.

Dėl to ligoninėje jam buvo skirta daug skysčių, taip pat procedūros, palengvinančios gerklės skausmą, malšinančios kosulį ir padedančios atgauti balsą.

Į bazinę stovyklą alpinistas leidosi su plaučių edemos požymiais, bet pirmadienį po tyrimų medikai S.Damulevičiui diagnozavo lengvesnę plaučių ligą – bronchopneumoniją.

Iš ligoninės alpinistas pirmadienį išleistas gydytis ambulatoriškai, dar kelias dienas jis turės vartoti antibiotikus.

Gašerbrumas II, dar žinomas kaip K4, stūkso ties Pakistano ir Kinijos sienų sandūra. Tai yra tryliktas pagal aukštį kalnas pasaulyje, penktas Pakistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito