Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į paskutinę ekspediciją leidęsi „Tikslas – Amerika“ kūrėjai rado būdą patekti į JAV

Trečiadienį prasidėjo paskutinė ir ilgiausia „Tikslas – Amerika“ ekspedicija. Lietuvių paveldo fiksuotojai šiemet pasuks į plačiuosius JAV Vakarus – teritorijas tarp Čikagos ir vakarų pakrantės.
 Augustinas ir Aistė Kolumbijoje
Augustinas ir Aistė Kolumbijoje / Asm.archyvo nuotr.

Fotografuos, filmuos, aprašys tenykštes lietuvių bažnyčias, lietuvių kapines, paminklus lietuviams, lietuvių klubų pastatus, žymių lietuvių kapus, lietuviškai pavadintas vietas, įtrauks visa tai į tikslasamerika.lt žemėlapį, išklausys tų vietų istorijas iš vietos lietuvių.

Tai jau ketvirtoji tokia ekspedicija. 2017-2019 m. ekspedicijų metu sužymėta per 650 lietuviško paveldo vietų rytų ir vidurio JAV bei Kanadoje. Tų ekspedicijų rezultatus jau kuris laikas galima nemokamai pamatyti internete: tikslasamerika.lt žemėlapyje ir gabaleliailietuvos.lt enciklopedijoje.

„Tikslas – Amerika“ sumanytojai ir žemėlapio kūrėjai Augustinas Žemaitis ir Aistė Žemaitienė šiuo metu jau yra Los Andžele, iš kur važiuos didelį ratą aplink JAV vakarus, užsukdami prie maždaug 100 lietuviško paveldo vietų: nuo Lietuvos krepšinio tėvo Prano Lubino kapo iki seniausios JAV lietuvių bendruomenės kapinių Teksase, nuo naujų paminklų partizanui A. Ramanauskui-Vanagui ir lietuviui amerikietiško futbolo žvaigždei D.Butkui iki lietuvių bažnyčių Los Andžele ir Omahoje bei Vilniaus garbei pavadinto Minesotos kaimo. Viso to nuotraukos, vaizdo įrašai, koordinatės ir kita irgi atsidurs internete.

„Tikslas – Amerika“
„Tikslas – Amerika“

Šita ekspedicija buvo suplanuota dar 2020 m. rudeniui, tačiau dėl pandemijos ribojimų planus teko keisti. Nedaug trūko, kad ji neįvyktų ir šiemet: JAV vis dar draudžia atvykti Lietuvos gyventojams, tad Lietuvoje gyvenantiems projekto kūrėjams Augustinui Žemaičiui bei Aistei Žemaitienei tai tapo nemenku iššūkiu.

„Iš paskutiniųjų nenorėjome atidėti šios ekspedicijos dar kartą, – sakė Aistė Žemaitienė. – Kiekvienais metais vis mąžta žmonių, kurie patys būtų kūrę šį didingą lietuvišką paveldą ir galėtų mums papasakoti jo atsiradimo istorijas, kad jas užfiksuotume ateities kartoms – užrašytume, nufilmuotume ir įrašytume. Patys savo kailiu esame patyrę, kad su kuo susitikdavome per vieną ekspediciją, besiruošdami kitais metais kitai ekspedicijai išgirsdavome, kad tas vienas ar kitas žmogus jau iškeliavęs Anapilin.“

Tad šiemet, užuot atsisakę ekspedicijos ir vėl, savanoriai ją pailgino: į JAV jos dalyviai atskrido ne tiesiai, tačiau per Kolumbiją, kurioje 14 dienų tyrinėjo tenykštį lietuvių paveldą. Į šią šalį po Antrojo pasaulinio karo buvo perkelti apie 500 nuo karo Lietuvoje ir antrosios sovietų okupacijos besitraukusių lietuvių, pastatytos lietuvių koplyčios, lietuvių namai. Bogotos, Medelino, Viljavisensijaus lietuviško paveldo istorijos taip pat ras savo vietą internetinėje lietuviško paveldo už Lietuvos ribų enciklopedijoje www.gabaleliailietuvos.lt

Prabuvę 14 dienų Kolumbijoje visi žmonės į JAV įleidžiami įprasta tvarka.

Apsilankę Los Andželo Lietuvių dienose, Aistė ir Augustinas Žemaičiai keliaus pro lietuvišką paveldą Arizonoje, Naujojoje Meksikoje, Teksase, Oklahomoje, Kanzase į Ilinojų. Į Los Andželą sugrįš pro Nebraską, Ajovą, Minesotą, Pietų Dakotą, Vajomingą, Aidahą, Vašingtoną, Oregoną ir Kaliforniją. Iš Los Andželo per Čikagą grįš į Lietuvą, kur iš ekspedicijos metu surinktos medžiagos parengs straipsnius „Gabalėliai Lietuvos“ internetinei enciklopedijai http://www.gabaleliailietuvos.lt, taip pat visas lankytas vietas įtrauks į lietuviško paveldo Šiaurės Amerikoje žemėlapį „Tikslas – Amerika“ (http://www.tikslasamerika.lt), iki šiol dengusį Naujosios Anglijos, Vidurio Vakarų, Vidurio Atlanto regionus (17 valstijų) bei Kanadą.

„Tai jau paskutinė mūsų ekspedicija. Internetinį žemėlapį, kuriame žymime lietuviško paveldo vietas, jau žadame užbaigti. Mes per kelerius metus aplankėme, nufotografavome, aprašėme per 90% lietuviško paveldo vietų Šiaurės Amerikoje: iš viso 650. Todėl šios ekspedicijos po JAV metu planuojame ne tik aplankyti tas paskutines dar nematytas vietas, bet ir rengti susitikimus su vietos žmonėmis. Šiuose susitikimuose papasakosime ir pristatysime tai, kas jau nuveikta, supažindinsime su svarbiausiu lietuvių paveldu Amerikoje“, – sakė A.Žemaitis.

Norėdami pirmieji sužinoti „Tikslas – Amerika“ projekto naujienas, taip pat kur ir kada vyks susitikimai su ekspedicijos savanoriais, sekite Facebook paskyrą „Gabalėliai Lietuvos“: http://www.facebook.com/gabaleliailietuvos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?