Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Idėja išvykai: žmogaus neliesta unikali vieta, tituluojama paukščių karalyste

Lietuvos pietinėje dalyje įsikūręs Žuvinto biosferos rezervatas – vienintelė tokia vieta Lietuvoje. Šioje šlapynėje galima aptikti virš 130 augalų rūšių, nestinga ir gyvūnijos įvairovės. Įrengtame pažintiniame take su bokšteliu galima stebėti migruojančius paukščius. Rezervato vadovas teigia, kad vis dažniau yra pastebimos mūsų kraštams neįprastos rūšys.
Žuvinto pažintinis takas
Žuvinto pažintinis takas / Viliaus Kazlausko nuotr.

Dar 1958 metais Žuvinto apylinkėse buvo uždrausta medžioti vandens paukščius, o 2002 metais įsteigtas ir pats rezervatas. Daugiau apie šią unikalią vietovę 15min papasakojo Žuvinto biosferos rezervato direktorius Paulius Čeponas.

„Rezervato išskirtinumas pasižymi natūralumu, neliesta žmogaus, natūraliai susiformavusia gamta per tūkstančius metų. Žuvintas yra pirmoji Lietuvos saugoma teritorija, tai labai daug ką pasako apie jos vertybes ir išskirtinumą. Čia sutinkama didžiausia paukščių įvairovė Lietuvos kontinentinėje dalyje, randama daugybė Raudonosios knygos grybų ir augalų rūšių. Virš Žuvinto kasdien sklando jūrinis erelis, o žąsų, gervių sankaupos migracijos laikotarpiu gali priversti aikčioti“, – Žuvinto išskirtinumus akcentavo P.Čeponas.

Žuvintas yra pirmoji Lietuvos saugoma teritorija.

Vis daugiau yra girdima apie klimato kaitą. Rezervato direktorius teigia, kad poveikis yra jaučiamas ir saugomose teritorijose: „Vis dažniau yra pastebimos mūsų kraštams neįprastos, naujos paukščių rūšys, užsitęsę pavasariai, sąlyginai lengvesnės žiemos. Tikėtina, kad tai gali būti klimato kaitos įtaka.“

P.Čeponas džiaugiasi, kad žmonės yra sąmoningi ir saugomoje teritorijoje nešiukšlina. Lankytojai atvyksta į rezervatą atsakingai nusiteikę pasisemti žinių, geros energijos.

Biosferos rezervato direktorius tiki, kad gamta pati geriausiai žino, kaip viduje tvarkytis, tad svarbu saugoti tokias vietoves, kur žmogus dar nespėjęs įžengti.

Žuvinto biosferos rezervato nuotr./Žuvinto biosferos rezervato lankytojų centras
Žuvinto biosferos rezervato nuotr./Žuvinto biosferos rezervato lankytojų centras

Atvykę lankytojai gali tikėtis išvysti dideles paukščių kolonijas, o jei pasiseks – galbūt išvys ir vietinių žinduolių.

Daugiau sužinoti apie Žuvintą galima apsilankant lankytojų centre. Norint pravėdinti galvą ir pasimėgauti gamta, tam puikiai tiks Žuvinto ežero, Amalvos pelkės arba Buktos miško pažintiniai takai.

P.Čeponas pasakoja, kad kiekvienais metais Žuvinte yra organizuojami paukščių sutikimo ir palydų renginiai. Įprastai paukščių palydų renginys vyksta pirmąjį spalio savaitgalį.

Tačiau negalintys atvykti tomis dienomis, neturėtų nusivilti, kaip tik šiuo metu jau prasideda paukščių būriavimasis prieš rudenines migracijas, todėl kasdien galima pamatyti ypatingai dideles paukščių sankaupas ežere ir jo apylinkėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas