Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įdomių vietų lobynas Rokiškio krašte: nuo ąžuolų alėjos ir bunkerių iki Sacharos

Nors rugsėjis baigėsi, oras leisti laiką gamtoje vis dar tinkamas. Juk yra posakis – „nėra blogo oro, yra netinkama apranga“. Taigi pasiruošus tinkamą aprangą ir avalynę bei termosą prisipildžius šiltos arbatos, verta aplankyti pačius įdomiausius gamtos objektus Lietuvoje.
Ilzenbergo dvaras
Ilzenbergo dvaras / Bendrovės nuotr.

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ pateikė idėjų, kaip netradiciškai poilsiauti gamtoje ir atskleidė, ką slepia Lietuvos miškai. Nors pasiūlymų – dešimtys, Rokiškis nepaminėtas.

Rokiškio turizmo ir tradicinių amatų informacijos ir koordinavimo centras (TTAIKC) nesulaukė užklausos iš kelionių skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“, dėl to rajono gamtos objektai nebuvo įtraukti tarp patraukliausių pasiūlymų turistams. Vis dėlto klausėme TTAIKC turizmo vadybininkės Ingridos KUJELĖS, kokių gamtos įdomybių galima atrasti mūsų krašte.

Akmenų ir ąžuolų gausa

Turizmo vadybininkė I.Kujelė sakė, kad aplankyti Rokiškio rajone tikrai yra ką – bunkerius, šaltinius, ąžuolus ir net akmenis. Siūloma nepraleisti galimybės pamatyti akmenį su „Dievo pėda“, esantį Tumasonių k., nes tai – kultūros paveldas. Ragučių k. stūkso geologinis gamtos paminklas – Ožakmenis, kurio aukštis siekia daugiau nei 5 m. Ant jo net užsikabaroti galima.

A.Minkevičienės nuotr./Stambiausias riedulys Ožakmenis dar vadinamas Rokiškio Puntuku. Prie legendomis apipinto akmens – girininkas Vidmantas Šarkambiškis
A.Minkevičienės nuotr./Stambiausias riedulys Ožakmenis dar vadinamas Rokiškio Puntuku. Prie legendomis apipinto akmens – girininkas Vidmantas Šarkambiškis

O ar žinojote, jog aplankę Obelių centre esantį akmenį ir atsisėdę ant jo, sulauksite sėkmės ar noro išsipildymo? Pasirodo, net akmenys Rokiškio rajone stebuklingi.

Rokiškis taip pat garsėja senų ir didingų ąžuolų alėja, todėl siūloma pasivaikščioti Ąžuolų gatve, kurią dar XIX a. apsodino Tyzenhauzai. Bradesiuose aptinkamas botaninis Lietuvos gamtos paveldas – Bradesių ąžuolas, šalia kurio galima išvysti baltų tikėjimo puoselėtojų pastatytą aukurą.

Dar vienas Lietuvos galiūnas – Ilzenbergo dvare augantis ąžuolas – taip pat priskiriamas prie botaninių gamtos paveldo objektų, o jo kamieno apimtis – 6,3 m. Ar bandėte jį apkabinti?

Bendrovės nuotr./Ilzenbergo dvaras
Bendrovės nuotr./Ilzenbergo dvaras

Nuo bunkerių iki Sacharos

Turizmo vadybininkė I.Kujelė skatino nepamiršti Lukštų ir Ramintos šaltinių. Lukštų kaime esantis šaltinis iš žemės išsilieja bent trijose vietose, o susiliedamas vanduo sudaro sraunų upelį. Vaizdinga ir prižiūrėta šaltinio aplinka – įrengtas stalas bei akmeniniai laiptai, kuriais galima nusileisti prie šaltinio. Ramintos šaltinis trykšta Obeliuose, o legenda pasakoja apie mergaitės Ramintos ir karžygio Žvitriaus meilę. Esą Raminta niekam nematant paguodžia ir nuramina savo bočių žemę mylintį ir sąžiningą žmogų.

Paklausta, kokius dar rajone esančius gamtos objektus verta aplankyti, I.Kujelė vardijo: „Būtina apžiūrėti didžiausios tropinės dykumos vardu pavadintą pelkę – Šlapią Sacharą, nusidriekusią tarp Rokiškio ir Panemunėlio, nuvykti į Tervydžių dendrologinį parką, kuriame istorijomis pasidalins jo prižiūrėtojas Linas.

Valstybinių miškų urėdijos archyvo nuotr./Sacharos pelkė – Rokiškio rajone esanti buveinių apsaugai svarbi teritorija
Valstybinių miškų urėdijos archyvo nuotr./Sacharos pelkė – Rokiškio rajone esanti buveinių apsaugai svarbi teritorija

Žadą gniaužia ir Notigalės, Plunksnočių bei Obelių šilo partizanų bunkeriai, smagu paieškoti magnetinės anomalijos Tumasonių apylinkėse ar plaukiojančios salos Bedugnio ežere.“ Visą informaciją apie rajono lankytinus gamtos objektus galima rasti TTAIKC arba jo internetiniame puslapyje.

Norintiems kiek tolėliau

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ pateikia daugiau neatrastų ir atokių gamtos vietų visoje Lietuvoje. Jas aplankyti verta tiek su šeima, tiek su draugų būriu.

Visas jas – žemynines kopas, Raketų bazę, didžiausią pasaulyje sapnų gaudyklę ir dar daugiau – rasite čia: Kur rasti įdomiausias vietas Lietuvos miškuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas