Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ieškantiems ramybės: 5 lietuvių neatrastos vietos, kur neteks stumdytis turistų miniose

Ilgai lauktos vasaros atostogos yra tokios trumpos, o per jas tiek norisi visko pamatyti ir patirti, tad, prieš keliaudami į gausiai turistų lankomus objektus, pagalvokite apie alternatyvas, kurios, daugeliu atveju, ne tik nenusileidžia žymiausioms pasaulio vietoms, bet dažnai jas pranoksta. Ką pamatyti ir kur nukeliauti, kad parsivežtumėte nepakartojamų įspūdžių, o reklamose matyti vaizdai nedužtų į šipulius, pranešime spaudai pataria „Baltic Tours“ kelionių ekspertė Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė.
Al Džemo amfiteatras ir Kotoras
Al Džemo amfiteatras ir Kotoras / „15min“ fotomontažas

1. Toks pat gražus kaip Romos Koliziejus, tačiau neapgultas turistų

I amžiuje gladiatorių kovoms pastatytas Romos Koliziejus seniausias pasaulyje, todėl nenuostabu, kad yra vienas geidžiamiausių objektų turistų lankytinų vietų sąrašo viršūnėje.

Per metus čia apsilanko apie 6 mln. turistų, tačiau būtent vasarą suplūsta didžioji dalis smalsuolių ir, norint pamatyti šį stebuklą, reikia apsišarvuoti kantrybe.

Jeigu seniai svajojate pasivaikščioti po Koliziejų, bet jūsų nevilioja mintis stumdytis eilėse, rinkitės aplankyti kitą ne mažiau įspūdingą Koliziejų Tunise. III amžiuje gladiatorių kovoms ir kitiems panašiems renginiams pastatytas al Džemo amfiteatras laikomas vienu gražiausių romėnų palikimu Afrikoje ir yra įtrauktas į UNESCO sąrašą.

Shutterstock nuotr. / Al Džemo amfiteatras
Shutterstock nuotr. / Al Džemo amfiteatras

Tuniso Koliziejus yra antras pagal dydį iki mūsų dienų išlikęs ir tik nepastebimai mažesnis už Romos amfiteatrą, o, pasak archeologų, al Džemo būklė dar ir žymiai geresnė už pusbrolį Romoje. Būtent čia buvo nufilmuotas filmas „Gladiatorius“, o turistai gali nevaržomai patekti tiek į požemius, tiek į visus 3 Koliziejaus aukštus ir pajausti šio statinio didybę nestovėdami eilėse.

Didžiausias šio lankytino objekto privalumas tas, kad nuo sostinės ir kurortinių miestelių jis nutolęs apie 200 km, todėl čia atvyksta labai nedaug turistų, dėl ko mėgautis juo galima praktiškai privačiai.

2. Nuskendę laivai Graikijoje – esantį Peloponese apžiūrėsite patogiau nei Zakinte

Stulbinančio grožio Graikijos Zakinto sala vasarą pritraukia gausų būrį turistų, kurių pagrindinis atostogų tikslas – aplankyti žymųjį Navagio paplūdimį ir čia nuskendusį laivą. Šiaurės vakarinėje salos dalyje laivą skenduolį galima pamatyti iš aukščiausio apžvalgos taško arba atplaukus jūros keliu. Tiek vienas, tiek kitas kelias yra gan populiarūs, o vaizdų reklaminiuose žurnaluose pakerėti romantikos ieškotojai realybėje susiduria su minia turistų, kovojančių dėl geresnio kampo gražiausiai nuotraukai.

Ieškantiems nuotykių ir tobulų kraštovaizdžių, V.Mikalauskaitė-Mameniškė rekomenduoja rinktis mažiau turistų atrastą Peloponeso pusiasalį Graikijoje. Valtaki paplūdimyje, visai šalia jaukaus žvejų miestelio Gytheio jus pasitiks 67 metrų ilgio laivas „Dimitrios“, nuskendęs 1981 m.

Shutterstock nuotr. / 67 metrų ilgio laivas „Dimitrios“
Shutterstock nuotr. / 67 metrų ilgio laivas „Dimitrios“

Sklando gandai, kad šis laivas, kaip ir Zakinto „Navagio“ laivas, buvo naudojamas cigarečių kontrabandai iš Turkijos į Italiją. Atvykę čia liksite maloniai nustebinti, kad šioje vietoje beveik nebūna žmonių – ramybė poilsiui ir visi gražiausi laivo skenduolio kampai geriausioms jūsų socialinių tinklų nuotraukoms.

3. Rožiniai paplūdimiai Viduržiemio jūroje: ar girdėjote apie „Spiaggia Rosa“ Sardinijoje?

Rožinis „Elafonisi“ paplūdimys Kretos pietvakariuose dažnai minimas kaip vienas gražiausių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Ir ne veltui. Skaidrus žydras vanduo ir dėl kriauklelių besidriekiančios rožinės smėlio juostos gniaužia kvapą ir čia pritraukia minias žmonių, norinčių mėgautis saule, maudynėmis ar nuostabiais vaizdais.

Skaičiuojama, kad liepos ir rugpjūčio mėnesiais čia kasdien atvyksta iki 3000 poilsiautojų, tad galite tik įsivaizduoti, kiek daug gražiose nuotraukose matyto grožio atsiskleis čia atvykus.

Norintys pasislėpti nuo poilsiautojų minios, vykite į Sardinijos šiaurę, kur Madalenos salyne iš 7 didelių ir keliasdešimt mažų salelių taip pat rasite „Rožinį paplūdimį“ (it. Spiaggia rosa).

Shutterstock nuotr. / „Spiaggia Rosa“
Shutterstock nuotr. / „Spiaggia Rosa“

Pasigrožėti šiuo nuostabaus kraštovaizdžio paplūdimiu galite atvykę laivu iš Paulau į Budelli salą – garsus visame pasaulyje paplūdimys yra tikras Sardinijos salos pasididžiavimas.

Rožinę spalvą jam suteikia plika akimi matomas mikroskopinis organizmas, žinomas kaip „Miniacina Miniacea“. Šie mažyčiai organizmai gyvena Viduržemio jūroje ant žolių šaknų ir bangų išmesti į krantą jie susimaišo su smulkiu baltu smėliu, raudonų koralų, granitų ir sutrupėjusių kriauklelių dalelėmis, sukurdami užburiantį vaizdą. Siekdami išsaugoti šio paplūdimio unikalią augaliją ir gyvūniją vietiniai jį itin stropiai saugo ir to prašo atvykusiųjų, kad nepakartojamu gamtos stebuklu galėtų džiaugtis ateities kartos.

4. Kroatijos Dubrovniko senamiestį iškeiskite į Kotorą Juodkalnijoje

Į UNESCO sąrašus įtrauktą Dubrovniko senamiestį juosia įspūdinga 2 km gynybinė siena, kuri kai kur pasiekia net 25 m aukštį. Vaikštant šia viduramžiais statyta siena, atsiveria nuostabūs vaizdai: iš vienos jos pusės į Adrijos jūrą, iš kitos – į savo istorija ir architektūra turtingą senamiestį, kuriame gausu mažų mielų gatvelių ir jaukių restoranų. „Adrijos perlu“ tituluojamą Dubrovniko senamiestį pastaraisiais metais dar labiau išgarsino čia nufilmuotos „Sostų karų“ scenos. Su augančiu populiarumu pradėjo plūsti turistų minios ir kilti kainos.

Dubrovniko senamiestį pastaraisiais metais dar labiau išgarsino čia nufilmuotos „Sostų karų“ scenos.

Ieškantys ramesnės atmosferos ir draugiškesnių įkainių, keliaukite į vos už 90 km esantį Juodkanijos uostą – Kotorą, kuriame gyvena vos 13 tūkstančių gyventojų. Kotoro senamiestis niekuo nenusileidžia Dubrovnikui – taip pat įtrauktas į UNESCO paveldą ir apjuostas gynybine siena. Jaukus ir kompaktiškas Kotoro senamiestis garsus savo architektūra ir istorija bei gerai išvystytomis turizmo paslaugomis ir prieinamomis kainomis, todėl leidžiu sau teigti, kad tai viena verčiausių aplankyti Adrijos jūros pakrantės vietų.

Shutterstock nuotr. / Kotoras
Shutterstock nuotr. / Kotoras

5. „Energylandia“ pramogų parkas Lenkijoje arčiau, pigiau ir smagiau nei „Disneilendas“ Paryžiuje

Jei savo vaikams šią vasarą pažadėjote nusivežti į pramogų parką, turite keletą pasirinkimų ir neabejotinai vienas geriausių – prie Paryžiaus esantis „Disneilendas“. Tai vienas didžiausių ir populiariausių Europoje pramogų parkų. Nusikelti į vaikystės pasaulį svajoja tiek mažieji, tiek suaugusieji parko lankytojai: čia vyksta „Disnėjaus“ filmukų herojų pasirodymai, koncertai, dienos įspūdžius vainikuoja fejerverkai.

„Disneilende“ kasmet apsilanko apie 15 milijonų lankytojų, todėl prie kiekvienos pramogos, deja, bet tenka palaukti eilėje kartais iki kelių valandų, o populiariausius atrakcionus dažnai tenka atidėti kitai dienai.

Jei su vaikais norite išbandyti beveik visas pramogas per vieną dieną, keliaukite į ne mažiau įspūdingą „Energylandia“ parką Lenkijoje. Susiplanuokite kelionę į netoli Krokuvos prieš 10 metų pastatytą, tačiau itin lietuvių vaikų pamėgtą milžinišką pramogų parką.

Shutterstock nuotr. / „Energylandia“ pramogų parkas Lenkijoje
Shutterstock nuotr. / „Energylandia“ pramogų parkas Lenkijoje

Čia įrengtos trys pagrindinės zonos: Bajkolandia (skirta patiems mažiausiems), Šeimos ir Ekstremalioji. Taip pat įrengtas vandens pramogų parkas, tad atvykę visokio amžiaus ir pomėgių lankytojai tikrai smagiai galės praleisti visą dieną, juolab, kad įėjimo bilietas į „Energylandia“ yra gerokai pigesnis nei į „Disneilendą“, o eilės prie pramogų kur kas mažesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas