Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Indonezija metams uždarys salą nuo turistų, nes žmonės vagia driežus

Komodo sala, kurioje gyvena nykstantys Komodo varanai (dar populiariai vadinami drakonais), nuo 2020 m. sausio mėnesio gali neįsileisti turistų. Apie tai pradėta svarstyti po to, kai padaugėjo šių roplių grobimo atvejų.
Komodo sala
Komodo sala / 123rf.com nuotr.

Komodo sala Indonezijoje yra vienintelė vieta pasaulyje, kur galima natūralioje aplinkoje pamatyti šiuos gigantiškus driežus. Neseniai per brakonierių gaudymo operaciją atskleista, kad iš salos buvo slapčia išgabentas 41 Komodo varanas ir parduotas. Už vieną gyvūną buvo gauta 500 mln. rupijų (31,3 tūkst. eurų).

Pastaraisiais metais Komodo varanai tapo paklusnesni, ne taip bijantys žmonių. Iš dalies taip nutiko dėl to, kad daugėja turistų į šią salą, o keliautojai driežus prisivilioja duodami jiems maisto.

Komodo varanai saloje gyvena milijonus metų, nors dabar jų tėra likę apie 6 tūkst. Tai didžiausia šiuo metu Žemėje gyvenanti driežų rūšis, kuri kai kuriais atvejais užauga iki 3 m ilgio. Laisvėje gyvenantys Komodo varanai paprastai sveria ~70 kg.

123rf.com nuotr./Komodo varanai
123rf.com nuotr./Komodo varanai

Ropliai dabar yra mažesni nei kadaise. Mokslininkai jų dydžio pokyčius aiškina tuo, kad saloje sumažėjo elnių, kurie yra pagrindinis jų maisto šaltinis. Elniai pastaraisiais metais gana dažnai buvo tapę vagišių grobiu.

Uždarius salą, driežų populiacija galėtų atsistatyti – jie būtų apsaugoti ir nuo brakonierių, ir nuo kontakto su keliautojais.

123rf.com nuotr./Komodo sala
123rf.com nuotr./Komodo sala

Sala pastaruoju metu išpopuliarėjo, kai netoliese esančioje Flores saloje buvo atidarytas oro uostas. Komodo sala yra įtraukta ir į kruizų maršrutus, tad laivui sustojus vienu metu salą gali užplūsti virš tūkstančio keliautojų.

Svarstoma, kad turistai galėtų būti neįleidžiami metus, tačiau galutinio sprendimo dar nėra priimta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas