Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš Europos miestų pranyko tūkstančiai „AirBnb“ būstų – kai kur teliko pusė

„AirBnb“ būstų savininkai ir nuomotojai taip pat jaučia pandemijos pasekmes. Platformoje siūlomų butų skaičius Europos miestuose drastiškai krito. Tai nėra geros žinios turistams, tačiau vietos gyventojai gali lengviau atsipūsti.
Praha, Čekija
Praha, Čekija / 123rf.com nuotr.

Analitinė bendrovė „AirDNA“ atliko analizę – kiek būstų 50-yje Europos mietų yra „AirBnb“ platformoje. Gauti rezultatai tik dar kartą parodo, kokį skaudų smūgį koronaviruso pandemija ir kelionių apribojimai yra sudavę turizmo sektoriui.

Paaiškėjo, kad per metus „AirBnb“ būstų skaičius sumažėjo 21,9 proc.

„AirDNA“ duomenimis, daugiausiai būstų iš platformos (net 50 proc.) pranyko Prahoje. Budapešte ir Dubline jų sumažėjo 47 proc., Amsterdame – 43, Edinburge – 42, Londone – 39, Barselonoje ir Lisabonoje – 35, Romoje – 29, Paryžiuje – 23 proc.

Pandemija atliko tai, ką daug miestų bandė

Tokio nuomojamų būstų sumažėjimo priežastis elementari – dėl pandemijos paskelbti apribojimai kelionėms ir karantinai. Kai kurie būstų savininkai nusprendė, kad jeigu jie nebegali priimti turistų, tuomet pereis prie ilgalaikės nuomos.

Kaip pažymi „Reuters“, pandemijai pavyko padaryti tai, ką mėgino daugelio tarp turistų populiarų miestų valdžios. Išsinuomoti „AirBnb“ būstą turistams gal ir patogu, tačiau tai nebūtinai yra naudinga vietos gyventojams.

Kadangi iš trumpalaikės nuomos turistams paprastai buvo galima uždirbti gerokai daugiau, nemažai butų savininkų nuspręsdavo savo turtą siūlyti būtent keliautojams, o ne vietos gyventojams ilgalaikei nuomai.

Jeigu didelė dalis nuomos rinkoje esančių būstų yra skirti tik trumpalaikei nuomai, ima trūkti jų ilgalaikei. Tuomet auga nuomos kaina, ir atsitinka net taip, kad vietos gyventojai to padaryti nebeišgali.

Be to, „AirBnb“ nuomojamų būstų kaimynai skundžiasi triukšmu, vakarėliais ir nepažįstamais žmonėmis name, dėl kurių jie nesijaučia saugūs.

Dėl šių priežasčių nemažai miestų buvo ėmęsi riboti trumpalaikės nuomos turistams pasiūlą.

„AirDNA“ analizė rodo, kad iš „AirBnb“ išnykus dešimtims tūkstančių butų, ilgalaikės nuomos kainos kai kuriuose miestuose sumažėjo net iki 15 proc.

„Airbnb“ atstovas spaudai „Reuters“ sakė, kad bendrovė reaguoja į besikeičiančias tendencijas. Jo nuomone, platforma adaptuojasi prie naujų kelionių – turistai dabar vyksta į mažesnius miestus ir miestelius, o ne didmiesčius. „Žmonės palieka butus miestų centruose ir nuomojasi namus“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas