Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš ko atskirsi turistus nuo vietinių Graikijos paplūdimiuose

Graikija šiemet yra bene populiariausia atostogų kryptis. Šilta krištolo skaidrumo jūra, saulė, pasakiškas maistas ir žadą atimanti gamta keliautojus viliodavo visuomet, tačiau šiemet Graikija tapo dar patrauklesne ir dėl pandeminių veiksnių. Ne visi poilsiautojai išdrįsta išvykti už Europos – į anksčiau taip mylėtą Turkiją, tad begalė Graikijos salų tapo puikia alternatyva.
Graikijos paplūdimys
Graikijos paplūdimys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Graikijos paplūdimiuose leisti laiką mėgsta juk ne tik turistai. Graikams įaugę į kraują ėjimas prie jūros ir mėgavimasis karštos saulės spinduliais. Tuo tarpu turistai, anot portalo „Greek Reporter“, pliažuose elgiasi kitaip ir ne viską daro teisingai – pradedant apranga ir baigiant gėrimais.

Štai esminiai skirtumai tarp vietinių ir turistų Graikijos paplūdimiuose, kaip juos mato „Greek Reporter“:

Kuklinimasis

Jeigu apsirengsite nuo galvos iki kojų ir tuomet eisite į pliažą, tikrai išsiskirsite. Nemažai turistų, galbūt saugodamiesi karštos saulės, net ir maudydamiesi jūroje ant maudymosi kostiumėliu vilki kokį nors rūbą. Graikams tai nesuprantama – kuo mažiau neįdegusių linijų bus ant kūno, tuo geriau.

Karšta kava ar arbata

Graikai paplūdimiuose geria kavą. Jeigu pliaže yra baras, tai visą dieną matysite graikus jame perkančius tik vandenį ir kavą – ypač frappe ar freddo espresso. Vakare jie gal užsisakys ir šalto alaus, tačiau visą dieną gaivinasi tik šalta kava.

Turistai tuo tarpu paplūdimiuose dažnai geria karštą kavą. Graikams tai nesuprantama, nes temperatūra juk įkaista gerokai virš 30C. „Greek Reporter“ pastebi, kad stebina (nors labiau juokinga) tie turistai, kurie paplūdimio bare tikisi rasti ir kavos be kofeino ar karštos arbatos.

Atvykimo laikas

Vietiniams patinka tokius atvykėlius stebėti: apie 2 val. popiet pliaže pasirodo grupė turistų ir tuomet stebisi, kaip čia paplūdimys sausakimšas.

Jiems sunkiai sekasi rasti skėtį, tuomet šliaužioja po visą paplūdimį bandydami susirasti pakankamai gultų visiems grupės nariams. Paprastai jiems nepasiseka.

Pasižymėkit: graikai į paplūdimius traukia anksti rytais vien tam, kad rastų skėtį ir gultą. Bet net ir jiems tai būna sunku padaryti populiariausiuose paplūdimiuose, jeigu juose pasirodo 10-11 val. Gali būti jau vėlu rasti ką nors nemokamo.

Gulėjimas ant smėlio

Graikai nesidegina gulėdami ant smėlio. Na, nebent paplūdimys jau visiškai perpildytas. Bet graikas verčiau saulės spindulius gaudys gulėdamas patogiai – ant gulto.

Jeigu norite iškart visam paplūdimiui parodyti, kad nesate vietinis, tai tiesiai ant smėlio tieskite rankšluostį ir gulkitės degintis. Visų pirma, smėlis velniškai karštas. Antra, būna vėjuota, tai jus vis apneš smiltimis.

Tikėjimasis nemokamo

Bet koks paplūdimys Graikijoje, jeigu jame organizuota tvarka – yra gultai, skėčiai, nebus nemokamas. Tiesiog taip jau yra. O jeigu yra dar ir paplūdimio baras, dušai, restoranas – tai teks mokėti ir už tai.

Pavyzdžiui, pasinaudojimas gultu ar skėčiu paplūdimyje Graikijoje paprastai kainuoja 5-6 Eur.

Prisigėrimas dar iki vidurdienio

Tiesą sakant, graikai iš to nesijuokia – o labiau pyksta. Prisigerti paplūdimyje dienos metu – tai „veikla“, kuria užsiima tik turistai.

Taip, norisi smagių ir nepamirštamų atsiminimų iš atostogų Graikijoje. Bet pasistenkite, kad jų nebūtų gėda atsiminti. Arba kad alkoholis išvis neištrintų jų iš atminties.

Aliejus kūdikiams vietoj kremo nuo saulės

Suprantama – jeigu negyvenate prie Viduržemio jūros, tai iš atostogų Graikijoje tikrai norite parsivežti įdegį. Tačiau turistai dažnai vietoj kremo ar losjono nuo saulės tepliojasi aliejumi kūdikiams, taip tikėdamiesi gražiau įdegti. Bet jūs tiesiog nudegsit ir likusias atostogas būsit raudonas kaip vėžys.

Visa diena karštoje saulėje

Skėčiai paplūdimiuose stovi ne be reikalo. Reikia valdytis ir negulėti kaitrioje Graikijos saulėje visą dieną, nes kitaip arba skaudžiai nudegsit, arba dar blogiau – sulauksit šilumos smūgio.

Turistai mėgsta nešioti gultus, kad visą dieną gulėtų tiesioginiuose saulės spinduliuose. Atkreipkit dėmesį, kad vietiniai taip nesielgia. Jie dieną leidžia po pusiau permatomais skėčiais, kurie leidžia tolygiai įdegti, o tiesioginiuose spinduliuose pabūna tik trumpai.

Maudymosi kostiumėliai

Graikams mada labai svarbi, ir dažnai jie kasmet atnaujina savo paplūdimio garderobą.

Jų mėgiami maudymosi kostiumėliai – ryškių spalvų, drąsaus dizaino, nuotaikingi, smagūs. Jeigu būsite su senamadišku kostiumėliu, akiniais nuo saulės ar skrybėle – iškart išsiskirsite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas