Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Islandiją iš paukščio skrydžio pamatęs Algirdas: „Tai – vienas įspūdingiausių gyvenimo nuotykių“

Nuo to momento, kai prieš šešerius metus pirmą kartą išvydau Islandiją, svajojau pamatyti šią unikalią salą iš paukščio skrydžio. Stovint ant viršukalnių, žvelgiant į galingus krioklius, upių vingius ir juodais smėliais padengtus paplūdimius, mano širdis visada troško pajusti šios šalies grožį iš oro. Tačiau tuomet dar nežinojau, kad ši svajonė taps realybe, rašoma motorizuotu parasparniu šioje šalyje skridusio Algirdo Mažeikos parengtame pranešime spaudai.
Lietuvis Islandiją apžiūrėjo skrisdamas parasparsniu.
Lietuvis Islandiją apžiūrėjo skrisdamas parasparsniu. / Asmeninio archyvo nuotr. / „15min“ fotomontažas

Atsiradus galimybei – „Scout paramotors“ organizuojamoje kelionėje į Islandiją, nedelsdamas užsirezervavau vietą tarp pilotų. Pasiruošimui turėjau 10 mėnesių – užsirašiau į sporto klubą, kur asmeninis treneris G.Žilvinskas paruošė specialų treniruočių planą, pritaikytą šiam nuotykiui.

Kiekviena treniruotė buvo žingsnis link stiprybės, reikalingos šiai kelionei. Ir tai padėjo – nei vienas startas nebuvo praleistas dėl fizinių pajėgumų. Tuo pačiu lavinau ir skrydžio technikas, kurias rekomendavo kelionės organizatoriai.

Atvykus į Islandiją, mūsų gidas Stefanas Prisecaru papasakojo svarbiausius saugumo principus šioje vulkaninėje saloje.

Asmeninio archyvo nuotr. / Algirdo Mažeikos skrydis motorizuotu parasparniu Islandijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Algirdo Mažeikos skrydis motorizuotu parasparniu Islandijoje

Jis pabrėžė, kad vanduo Islandijoje yra mirtinai šaltas, todėl jo reikia griežtai vengti. Avarinis nusileidimas ant ledyno viršūnės greičiausiai reikalautų laukti pagalbos, gal net iki pat ryto. Todėl turėjome pasiruošti išgyvenimui šalčio sąlygomis, turint tik parasparnį ir palydovinius sekiklius, kuriuos būtų galima panaudoti avariniu atveju. Galima nuraminti, iki šiol šių priemonių nei vienai grupei neprireikė.

Mūsų dienotvarkė Islandijoje buvo griežta ir intensyvi. Kasdien kėlėmės 5 val. ryto, 6 val. jau buvome skraidavietėje. Po poros valandų skrydžio pildėme degalų bakus, prižiūrėjome paramotorus, o tuomet laukė ilga kelionė iki kito kempingo, kuri trukdavo 3– 5 valandas.

Jis pabrėžė, kad vanduo Islandijoje yra mirtinai šaltas.

Diena baigdavosi dar vienu skrydžiu ir grįžimu į kempingą, kur atvykdavome apie 22 ar 23 val. vakaro. Miegui likdavo vos 5– 6 valandos, ir galiausiai nuovargis pradėjo varginti labiau nei temperatūra, kuri svyravo nuo 4 laipsnių naktį iki 14 laipsnių dieną.

Asmeninio archyvo nuotr. / Algirdo Mažeikos skrydis motorizuotu parasparniu Islandijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Algirdo Mažeikos skrydis motorizuotu parasparniu Islandijoje

Vis dėlto, visą nuovargį ir nepatogumus nustelbė Islandijos gamtos grožis. Pirmieji skrydžio momentai atskleidė, kad tai bus vienas įspūdingiausių gyvenimo nuotykių. Skraidėme kanjonais, virš ledynų viršukalnių, šalia krioklių ir juodųjų paplūdimių. Kiekviena šalto oro drebėjimo akimirka buvo apvainikuota neprilygstamu grožiu, kuris atsivėrė prieš akis.

Pirmieji skrydžio momentai atskleidė, kad tai bus vienas įspūdingiausių gyvenimo nuotykių.

Skrendant paramotoru virš Vatnajokudlio ledyno, netoli Deimantų paplūdimio, saulės spinduliai atsispindėjo nuo tūkstančių mėlynos spalvos atspalvių, kuriais mirgėjo ledas. Tą akimirką suvokiau, kad esu ten, kur visada norėjau būti.

Ledynų viršūnės siekė dangų, o kriokliai krito į bedugnę, sukurdami magišką ir nesugrąžinamą laiko momentą. Visa tai atrodė tarsi sapnas. Šioje vietoje stipriai apėmė emocijų sūkurys – suvokiau, kad tai, ką matau savo akimis, matė tik saujelė žmonių.

Asmeninio archyvo nuotr. / Algirdo Mažeikos skrydis motorizuotu parasparniu Islandijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Algirdo Mažeikos skrydis motorizuotu parasparniu Islandijoje

Ši kelionė ne tik papildė mano gyvenimo istoriją naujomis patirtimis, bet ir priminė, kad laimė slypi mažose akimirkose – kupinose jausmų, ryšiuose su nuostabiais žmonėmis, kurie prisijungė prie šio nuotykio. Islandija, su savo laukine gamta ir šaltu grožiu, tapo ne tik svajonių vieta, bet ir asmeninės transformacijos simboliu. Ji tapo nepakartojamu nuotykiu, privertusiu pamiršti viską, išskyrus akimirką čia ir dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas