Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Islandija – turistų rojus, kur koronaviruso, atrodo, niekada ir nebuvo

Barai ir restoranai Islandijoje – pilni žmonių. Žmonės laiką leidžia mieste, o įspūdingosios šalies traukos vietos plačiai atvertos turistams. Lankydamiesi Islandijoje tikrai galėtumėte pagalvoti, kad atvykote į kažkokią paralelinę visatą, kur pasaulinės koronaviruso pandemijos ir karantino niekada ir nebuvo, rašo CNN.
Juodojo smėlio paplūdimys Islandijoje
Juodojo smėlio paplūdimys Islandijoje / 123RF.com nuotr.

Žmonėms, į Islandiją atvykusiems iš šalių, kurios vis dar yra karantine ar kuriose dar taikomi griežtesni apribojimai, įprasti pietūs šurmuliuojančioje Reikjaviko kavinėje dabar yra beveik tokia pati jaudinanti patirtis kaip ir žvilgsnis į galingojo Islandijos krioklio giluminę bedugnę.

123rf.com nuotr./Reikjavikas
123rf.com nuotr./Reikjavikas

Yra dar vienas privalumas tiems, kas išsiruoštų šiuo laikotarpiu aplankyti Islandiją. Šiuo metų laiku įprastai tiesiog užtvindyta turistų, dabar šalis praktiškai tuščia. Taigi lankytojai žymiais lankytinais objektais gali grožėtis kone vieni.

123rf.com nuotr./Islandijos Žydroji lagūna
123rf.com nuotr./Islandijos Žydroji lagūna

Nemanykite, kad Islandija įgavo kažkokį utopinį imunitetą nuo koronaviruso. Priešingai. Virusui tik pradėjus plisti susirgo palyginti labai didelis kiekis nedidelę populiaciją turinčios šalies gyventojų.

Tačiau griežto režimo ir susirgusiųjų sekimo dėka koronavirusas buvo daugiau ar mažiau sunaikintas, o tai suteikė šaliai pasitikėjimą jau birželio 15 dieną atverti sienas visiems, net ir turistams.

Po poros dienų – birželio 17 dieną su tokiu pačiu užsidegimu Islandija minėjo savo Nepriklausomybės dieną. Vietiniai gyventojai galėjo laisvai susibėgti gražiose sostinės gatvėse ir nereikėjo jiems dėvėti jokių kaukių ar laikytis socialinio atstumo.

Tyrimai oro uoste

Vis dėlto islandai tikrai negalvoja, kad koronavirusas įveiktas visam laikui. Prieš atvykdami į Islandiją, keleiviai privalo dėvėti kaukę tiek skrydžiuose, tiek ir Keflaviko oro uosto atvykimo salėse. Nusileidę jie stoja į eilę ir laukia, kol jiems bus paimtas tyrimas, siekiant išfiltruoti visus, kurie gali būti užsikrėtę Covid-19.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Tai nėra itin maloni patirtis. Kiekvienas keliautojas stoja į kabiną, kurioje du žmonės, apsirengę apsauginiais drabužiais, ilgą plastikinį pagaliuką jums į nosį kiša kur kas giliau nei galėtumėte įsivaizduoti, tam, kad iš jūsų paimtų mėginį tyrimui.

Nuo liepos 1 dienos, kai Islandija atsidarys ir už Europos Sąjungos Šengeno zonos ribų, šios šalies lankytojai turės sumokėti 114 JAV dolerių už šį procesą.

Tyrimo rezultatai SMS žinute ateina po poros valandų. Jei atsakymas teigiamas, keliautojai privalo 14 dienų karantinuotis. Jeigu neigiamas – turistai be jokių apribojimų gali mėgautis Islandija.

Žinoma, testo galima ir nesidaryti, tačiau tada nebus ir pasirinkimo – vis tiek dvi savaites teks praleisti karantine.

Visgi visų atvykusių bus paprašyta įsidiegti Islandijos sukurtą programėlę, kuri seks asmens judėjimą, kad reikalui esant būtų paprasčiau nustatyti turėtus kontaktus.

Islandija išties gali pasigirti savo sekimo ir kontaktų paieškos sistema. Ji buvo tokia efektyvi, kad šalis pasaulyje turi vieną žemiausių mirčių nuo koronaviruso rodiklį – mirė vos trys iš šimto tūkstančių žmonių.

123rf.com nuotr./Šiaurės Islandija
123rf.com nuotr./Šiaurės Islandija

Dar įspūdingiau tai, kad viruso plitimo pradžioje Islandija buvo viena šalių, kur užkrato atvejų rodikliai buvo vieni aukščiausių Europoje – iš šimto tūkstančių žmonių užsikrėsdavo apie 513.

Privačios Reikjavike esančios laboratorijos, kuri tiria visos Islandijos koronaviruso testus, vadovas, neurologas Káris Stefánssonas CNN sakė, kad dalį šios sėkmės lėmė pastangos nustatyti tam tikras viruso mutacijas, kurios atsiranda, kai virusas yra atvežamas iš skirtingų pasaulio vietų.

„Kai virusas persikelia į naują regioną, jis ir toliau mutuoja“, – sako K.Stefánssonas. „Kadangi mes jau žinome, kokia viruso mutacija serga Islandijos gyventojai, pirmiausia nustatome, kur kitokia mutacija atsirado, o tada jau galime susekti, kaip koronavirusas plinta visuomenėje“.

Šie duomenys yra perduodami sveikatos pareigūnams, kurie jais naudodamiesi gali susekti tuos, kurie turėjo kontaktą su sergančiu asmeniu.

Restartas turizmui

Pagaliau suvaldžiusi virusą Islandijos vyriausybė stengiasi paspausti restarto mygtuką ir šalies ekonomikai, ypač stipriausiai paveiktam turizmo sektoriui. Būtent dėl to taip ir skuba atverti savo sienas, nors ir stipriai rizikuodama dėl įvežtinių koronaviruso atvejų.

„Žinoma, man kelia nerimą galima antra koronaviruso banga, tačiau Islandijoje šiuo metu yra didžiulis nedarbas, tokio jo mes nesame įpratę matyti. Vyriausybėje mums dabar svarbiausia yra mažinti šiuos skaičius ir rasti būdų grąžinti žmonėms darbus“, – CNN sakė Islandijos premjerė Katrín Jakobsdóttir.

Naujausi oficialūs duomenys rodo, kad nedarbo lygis Islandijoje nuo sausio iki balandžio padvigubėjo iki 7 proc. ir nuo to laiko kyla ir toliau.

Tokie Islandijos traukos objektai kaip geoterminis SPA Žydroji lagūna nuo kovo mėnesio yra uždaryti, o čia per dieną vidutiniškai apsilankydavo per 3 tūkst. turistų. Ir nors SPA savaitgalį jau bus atidarytas, tiek daug lankytojų čia būti negalės.

123rf.com nuotr./Islandijos Žydroji lagūna
123rf.com nuotr./Islandijos Žydroji lagūna

Grįžo užsakymai ir užsakomiems turams po miestus. Tai teikia vilties tokiems žmonėms kaip Scottas Drummondas, „Paslėptosios Islandijos“ bendrasavininkui, kuris krizės metu iš 15-os darbuotojų pasiliko tik šešis. Dabar atsivėrus sienoms, reikalai krypsta į gerąją pusę.

„Mūsų puslapio lankomumas pakilo 500 proc. vos per keletą dienų šaliai tik pranešus, kad atvers savo sienas“, – džiaugiasi S.Drummondas.

Islandija dabar tikisi tapsianti pavyzdžiu, kaip reikėtų atsitiesti nuo pandemijos ir kaip dorotis su koronavirusu.

Tai bus ne ką mažiau sudėtingas išbandymas ir šios mažos salos tautos darnumui ir ryžtui.

Islandija sėkmingai suvaldė koronaviruso COVID-19 plitimą, tirdama didelę populiacijos dalį. Čia atliktų testų skaičius tūkstančiui gyventojų yra didžiausias pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas