Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanijos oro uostai nuo 2024 m. atsisakys skysčių apribojimų rankiniame bagaže

Ispanijos oro uostų keleiviai rankiniame bagaže netrukus galės įsinešti daugiau nei 100 ml skysčių, rašoma „Euronews“.
Saugumo patikra oro uoste
Saugumo patikra oro uoste / 123RF.com nuotr.

Nuo 2024 m. kai kuriuose Ispanijos terminaluose bus panaikinti skysčių apribojimai, pranešė oro uostų valdytoja AENA. Įdiegus naują 3D rentgeno technologiją, keleiviai savo bagaže taip pat galės palikti elektronikos prietaisų.

Pirmą kartą per daugiau nei dešimtmetį žmonės nebeturės blaškytis prie saugumo patikros, kol išiminės daiktus iš krepšių ar išpilstys skysčius į 100 ml buteliukus. Pagal naująsias taisykles rankiniame bagaže taip pat bus galima vežtis tokius daiktus kaip vyno ar alyvuogių aliejaus buteliai.

Kur bandomos naujosios oro uostų saugumo taisyklės?

Pirmieji du Ispanijos oro uostai, kuriuose bus atsisakyta skysčių ir elektronikos taisyklių, yra Madrido Barachaso ir Barselonos El-Prat oro uostai. Taip pat planuojama nuo 2024 m. pabaigos panaikinti apribojimus Maljorkos Palmos oro uoste.

Po to 2025 m. naujieji 3D rentgeno skeneriai bus įrengti Malagoje, Kosta del Solyje, 2026 m. – Gran Kanarijoje, Tenerifėje, Fuerteventūroje, Lansarotės Cesar Manrique, Alikantės-Elčės Miguelio Hernandezo oro uoste, Ibisoje, Bilbao, Menorkoje ir Valensijoje.

Kodėl keičiasi skysčių ir elektronikos taisyklės?

Po nepavykusio teroristinio sąmokslo skrydžiuose iš Londono nuo 2006 m. rankiniame bagaže draudžiama vežti skysčius. Teroristai planavo savadarbius sprogstamuosius įtaisus paslėpti gaiviųjų gėrimų buteliuose.

Dabar 100 ml riba taikoma skysčiams ir daugumai pastų, gelių ir emulsijų rūšių.

Elektronika taip pat gali blokuoti kitus daiktus arba užmaskuoti sprogmenis ar ginklus.

123RF.com nuotr. / Rankinis bagažas
123RF.com nuotr. / Rankinis bagažas

Tačiau nauji 3D skeneriai ir patobulinta rentgeno technologija galės išsamiau pamatyti, kas yra jūsų krepšyje. Jie taip pat gali identifikuoti sprogmenis jums iš krepšio neišimant skysčių ar elektronikos.

Jie jau išbandyti JAV, o netrukus bus įrengti Europos oro uostuose. Jungtinės Karalystės vyriausybė taip pat paskelbė, kad naujuosius skenerius pradės naudoti nuo 2024 m. birželio mėn., o Airija juos bando Dublino ir Korko oro uostuose.

Tikimasi, kad naujosios taisyklės sumažins eiles ir vėlavimus prie saugumo patikros, kurie buvo viena iš praėjusios vasaros oro uostų chaoso priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas