Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijos miestas uždraudė vakarinius pasivaikščiojimus

Turistams sugrįžtant į Italiją, vienas iš populiariausių šios šalies miestų imasi neįprastų priemonių. Florencijos valdžia paskelbė, kad siekiant išvengti žmonių susibūrimų pandemijos metu, žmonėms bus uždrausta tiesiog vaikštinėti populiariausiose vakarinio gyvenimo vietose - jose bus galima būti tik jeigu valgoma arba geriama.
Kelionė
Florencija / 123rf.com nuotr.

Dar daugiau – raginama imtis ir dar papildomų priemonių, kaip kovoti su perteklinio turizmo iššūkiais. Pavyzdžiui, apmokestinti prekiaujančius maistu gatvėse.

Florencijos meras Dario Nardella jau pasirašė įsaką, kuriuo žmonėms uždraudžiama ketvirtadienio, penktadienio ir šeštadienio vakarais vaikštinėti populiariose miesto vietose, rašo CNN.

Patekimas į šešias teritorijas istoriniame mieste centre (įskaitant ir populiarų naktinio gyvenimo rajoną – Santo Spirito) draudžiamas nuo 21 val. vakaro iki 6 val. ryto. Čia galima būti tik jeigu einama į barą ar restoraną.

Draudimas galioja ir tokioms vietoms kaip Piazza Strozzi, Santa Croce, Piazza S.S. Annunziata – ten, kur žmonės vakarais mėgsta būriuotis, sėdėti ant žymių bažnyčių ar rūmų laiptų.

Uždrausta ir valgyti ar gerti ant žymiosios bazilikos Santo Spirito laiptų. Draudimas galioja visuomet – 24 val. per parą, 7 dienas per savaitę.

Skelbiama, kad pažeidusieji taisykles gali gauti baudas net nuo 400 iki 1000 Eur.

Taisyklės, planuojama, galios tol, kol tęsis pandemija.

Skelbiama, kad pažeidusieji taisykles gali gauti baudas net nuo 400 iki 1000 Eur.

Vietos gyventojai piktai sutiko šias žinias. Nakvynės namus turinti Veronica Grechi CNN sakė, kad valdžios sprendimas yra neteisingas.

„Aikštės yra viešos. Jeigu žmonės elgiasi netinkamai, tuomet turi juos išvyti. Negali sakyti, kad patekti į šias vietas galima tik turint čekį iš baro. Tai lyg sakymas, kad čia patekti gali tik susimokėjęs“, – kalbėjo ji.

„Galima pasakyti, kad negalite neštis alaus ir gerti jo, bet apriboti patekimą – ne, tai neteisinga“, – buvo įsitikinusi moteris.

„Sumuštinių mokestis“

Valdžia užsimojo nuraminti naktinį gyvenimą, o Uffizi galerijų (kuriose – viena įspūdingiausių renesanso meno kolekcijų pasaulyje) direktorius piktinasi užkandžiaujančiais turistais. Jis reikalauja, kad būtų įvesti mokesčiai gatvėje maistą pardavinėjantiems prekeiviams. Nusipirkę užkandžių keliautojai galiausiai prišiukšlina miesto centrą.

123rf.com nuotr./Florencija, Italija
123rf.com nuotr./Florencija, Italija

„Draudimai valgyti ir baudos už šiukšlinimą pasirodė nepakankami sprendžiant šį fenomeną“, – CNN sakė Eike Schmidtas.

Atvirame Uffizi supančiame kieme stovi akmeniniai suolai. Jiems, anot direktoriaus, kyla grėsmė dėl turistų elgesio. Maistas ir gėrimai žaloja „pietra serena“ akmenį, kuris čia stovi nuo renesanso laikų.

„Net dabar Uffizi suolai ir laiptai, taip pat Loggia dei Lanzi pilni valgančių ir geriančių žmonių. To pasekmė – aliejus ir padažai ant akmens, popieriaus skiautės, maisto likučiai ir dėmės nuo gėrimų.

Akmuo sugeria viską, ir laikui bėgant jis niokojamas. Tad norėdami jį apsaugoti turim nuolat valyti.

Jeigu prekeiviai prisiimtų atsakomybę per mokesčius, tai galėtų būti būdas problemą išspręsti“, – kalbėjo E.Schmidtas.

123rf.com nuotr./Florencija, Italija
123rf.com nuotr./Florencija, Italija

Jo manymu, privalu subalansuoti situaciją. „Jie pasiima pinigus už produkto pardavimą, bet iš esmės nusiplauna nuo pasekmių – šiukšlių, aliejaus, padažo, kurie varva ant grindinio ir akmens“, – problemą aiškino galerijos vadovas.

Jo idėją kai kurie vietiniai sutiko džiugiai palaikydami. „Situacija yra siaubinga, ir ją reikia sutvarkyti“, – sakė V.Grechi. Ji svarstė, kad reikėtų arba išvis uždrausti valgyti gerti gatvėse, arba pakeisti prekybos planus, kad prekeiviai nesusiburtų vienoje vietoje.

Tačiau patys šiame versle besisukantys gyventojai piktinasi tokiu pasiūlymu. Mažo ir vidutinio verslo atstovus vienijančios asociacijos prezidentas Paolo Gori idėją pavadino absurdiška.

„Tai ne metas galvoti apie naujus mokesčius, praėjus jau 18-ai pandemijos mėnesių“, – sakė jis CNN. Jo teigimu, maždaug trečdalis asociacijos narių nutraukė veiklą arba yra arti to.

„Jie tik pradeda matyti šviesą tunelio gale, ir štai ateina sumuštinių mokesčio idėja“, – piktinosi P.Gori.

Jo teigimu, Florencijoje gatvės maisto kultūra labai sena, ir kaltę dėl betvarkės gatvėse turi prisiimti turistai.

„Turime bausti žmones, kurie nesielgia gerai – kurie šiukšlina, kurie purvina miestą. Mes norime turistų, bet jų elgesys turi būti civilizuotas. Florencija yra visų palikimas, bet turistai turi ją pakankamai gerbti, kad paliktų švarią“, – sakė P.Gori.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas