Iš įtakingos, žydų bendruomenėje itin gerbiamos litvakų giminės kilęs žurnalistas savo gastronominių kelionių po pasaulį įžvalgomis dalijosi „Litexpo“ kongresų ir parodų centre vykstančioje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“.
– Daug žinote apie maistą, ne mažiau – apie Izraelio istoriją. Ar galite pasakyti, kaip abi šios sritys susiję?
– Izraelyje vyrauja Vidurio Europos maistas – šviežias, gausus prieskonių, jo gamybai naudojama daug alyvuogių aliejaus ir mažai grietinėlės arba sviesto. Jeigu kalbame apie žydišką maistą, – o reikia nepamiršti, kad Izraelyje gyvena daug krikščionių ir musulmonų – mūsų tradicinis maistas yra košerinis. Žydai nevalgo kiaulienos, jūros gėrybių ir jokiais būdais virtuvėje vienas šalia kito nestato mėsos ir pieno produktų. Tačiau tai – senosios tradicijos. Modernūs žydai valgo viską, kas buvo per lėtas arba per storas, kad galėtų pabėgti.
– Kokia toji Izraelio virtuvė?
– Na, kaip itališka, tik joje daugiau prieskonių ir saulės. Izraelyje maistas labai įvairus – esame jauna tauta, kuri išsiskirsčiusi po 60 skirtingų regionų.
Važinėjate po pasaulį, filmuojate televizijos laidas, kuriose pasakojate apie maistą, skaitote daug paskaitų apie gastronomiją. Ar galite pasakyti, kaip maistas įtakoja turizmą?
Šiuo metu? Maistas kelionėse yra viskas! Turistai tiesiog apsėsti gero maisto paieškomis.
– Ar galėtumėte pateikti tobulo gastronominio turizmo modelį?
– „Noma“ Danijoje arba „El Buli“ Ispanijoje. Žmonės į šiuos restoranus keliauja norėdami užsisakyti ir paragauti tikro tos šalies skonio. Tačiau tokios vietos neturėtų būti brangios, pavyzdžiui Tskiji turgus Tokijuje ar La Bokeria Barselonoje, netgi Mahane Yehuda turgus Jeruzalėje.
Kokie yra geriausi ir greičiausi gastronominio turizmo populiarinimo būdai?
Sakyčiau – etninis maistas, nemokamas interneto ryšys, normalios kainos, į anglų kalbą taisyklingai išverstas meniu bei vietinė produkcija.
– Kurias tris šalis pavadintumėte populiariausiomis gastronominio turizmo šalimis?
– Tokijas, Paryžius, San Franciskas.
Dievinu gerus troškinius su natūraliais padažais, kurie atsiranda verdant. Gali būti arabų, rusų, tunisiečių ar jemenitų troškinys – svarbiausia, kad būtų tikras.
– Koks yra pats mėgstamiausias jūsų valgis Izraelyje?
– Dievinu gerus troškinius su natūraliais padažais, kurie atsiranda verdant. Gali būti arabų, rusų, tunisiečių ar jemenitų troškinys – svarbiausia, kad būtų tikras.
– Ar pats gaminate?
– Dievinu tai daryti! Kai su draugais keliaujame, išsinuomojame didelį namą. Visi eina į žygius, o aš lieku name ir gaminu jiems maistą.
– Dešimt dalykų, kuriuos būtina paragauti nuvykus į Izraelį?
– Humuso, falafelių, šašukos, vietinio ožkų sūrio, vietos vyno ir alaus, šviežių salotų, burekų, awwame – saldaus arabų gatvės maisto, arabiško saldumyno su ožkų sūriu ir cukraus sirupu – knafo. Sąrašą galima tęsti ir tęsti.
– Išduokite netikėtoje vietoje įsikūrusį restoraną jūsų šalyje, kurį būtina aplankyti?
– „El babour“ – puikus arabiško maisto restoranas Um ElFahem mieste. Jis yra kažkur tarp Tel Avivo ir šiaurės Izraelio. Toli nuo abiejų centrų, bet maistas ten – pasakiškas.
– Esate restoranų kritikas. Tikriausiai žinote, koks turėtų būti restoranas, į kurį veržtųsi gurmanai iš viso pasaulio? Ar Lietuvoje tai įmanoma?
– Žinoma! Jame turi būti tikra, švaru ir nepretenzinga.
– Ką esate girdėjęs apie lietuvišką virtuvę ir jos tradicijas?
– Nenoriu meluoti – „geras alus, geras medus“. Manau, atėjo metas sužinoti daugiau.
Tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ – šį savaitgalį, sausio 20-22 dienomis, Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. #ParagaukPasaulio #ParagaukLietuvos