Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK pasienyje – nesusipratimai su ES piliečiais: prašoma dokumentų, kurie neegzistuoja

Į Jungtinę Karalystę po sausio 1-osios atvykstančių Europos Sąjungos piliečių pasieniečiai neturėtų reikalauti dokumentų, patvirtinančių jų teisę gyventi ir dirbti šioje šalyje, nors keli tokie atvejai jau užfiksuoti.
Kelionės
Kelionės / Zumapress/Scanpix nuotr.

Paaiškėjo, kad po Naujųjų JK pareigūnai atvykstančių ES piliečių prašo įrodyti, ar jie turi vadinamąjį „settlement“ statusą – politico.eu teigimu, jiems žinomi faktai apie atvejus, kai su tuo susidūrė Suomijos, Maltos ir Rumunijos piliečiai.

Žmonės buvo sustabdyti papildomai patikrai.

Žinia, po „Brexit“ teisę gyventi ir dirbti JK suteikiantį statusą iki šiol gavo apie 4 milijonai žmonių, teikti paraiškas jam dar galima iki birželio 30-osios.

Britų vyriausybė neišduoda jokių fizinių dokumentų, patvirtinančių šį statusą – pareigūnams paprašius patvirtinimo, žmogus tiesiog neturi ko parodyti.

Britų vyriausybė neišduoda jokių fizinių dokumentų, patvirtinančių šį statusą.

Todėl į dienos šviesą išlindus pasieniečių reikalavimams, problemą imta spręsti aukščiausiu lygiu – vienu atveju įsikišo Maltos ambasada, o vėliau ES diplomatai kreipėsi į JK parlamentarus, o šie – į valstybės sienos apsaugos pajėgas ir paprašė minėto reikalavimo atsisakyti.

Pajėgų vadovas Paulas Lincolnas vasario 1-ąją dėl to aiškinosi JK parlamento visuomeninių reikalų komiteto nariams ir tikino, kad minėti patikrinimai – ta ne sisteminis procesas, o atskirų pareigūnų veiksmai.

„Mes priminėme pareigūnams, kad jie neturėtų to daryti“, – sakė Paulas Lincolnas.

„Papildomas atvykstančiųjų klausinėjimas yra susijęs su koronaviruso pandemija pagal mūsų turimas instrukcijas“, – sakė pasieniečių vadas.

Iki birželio 30-osios JK pasienio patikros zonose oro uostuose turėtų pradėti veikti specialios sistemos, kurios turėtų automatiškai tikrinti, ar atvykstantys ES piliečiai turi minėtą statusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas