Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Joninių laužų Šventojoje neieškokite – jie sudeginti jau sekmadienį

Norintieji pamatyti tradicinius Joninių laužus Šventojoje turėtų juos stebėti ne gyvai, o per feisbuką. Pasirodo, dėl koronaviruso pandemijos ir kasdien besikeičiančių orų šiemet laužas ir 12 „Baltų ženklų“ skulptūrų sudegintos bei vainikėliai nuplukdyti praėjusį sekmadienį.
Šventojoje sekmadienį filmuota Joninių šventė
Šventojoje sekmadienį filmuota Joninių šventė / Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr.

Joninės (anksčiau vadinamos Rasos, Kupolės) – viena linksmiausių, pagoniškas tradicijas išsaugojusi vasaros šventė. Kasmet jas vainikuoja deginami laužai, o šiemet uždegtos turėjo būti ir 12 „Baltų ženklų“ skulptūros.

Nors buvo pranešta, kad Joninių vakarą Palangos kultūros ir jaunimo centro „Facebook“ paskyroje bus galima pamatyti filmuotoje medžiagoje, tačiau, pasirodo, visa tai nebus transliuojama tiesiogiai.

Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr./Šventojoje sekmadienį filmuota Joninių šventė
Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr./Šventojoje sekmadienį filmuota Joninių šventė

Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė 15min sakė, kad visi ritualai jau nufilmuoti praėjusį sekmadienį ir antradienį Šventojoje niekas nieko neras.

„Transliuosime filmuotą medžiagą, tiesiogiai nebus. Sąmoningai nenorėjome tų spūsčių, nufilmavome sekmadienį atsižvelgdami ir į oro sąlygas. Šįvakar, 21 valandą, bus 17 minučių filmukas“, – komentavo ji.

V.Petrauskienės teigimu, renginio organizatoriai labai baiminosi dėl oro, mat lietus galėjo sugadinti visą efektą, kurio norėta.

„Todėl paslaptingai, karantino sąlygomis, kaip slapukai nufilmavome. Rizikų buvo daug, nes per Jonines paprastai lyja. Planuojame tokio pobūdžio šventę daryti ir kitais metais, kai, tikimės, viskas bus pasibaigę. Bet labai reikalingas oras, nes jis visą grožį ir padaro“, – kalbėjo ji.

Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr./Šventojoje sekmadienį filmuota Joninių šventė
Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr./Šventojoje sekmadienį filmuota Joninių šventė

Tiesa, tokiam sprendimui, anot V.Petrauskienės, didžiausią įtaką padarė koronavirusas ir šalyje paskelbtas karantinas.

„Vis dar baiminamės masių. Tie, kurie ėjo atsitiktinai žmonės, tai, aišku, buvo ir žiūrėjo filmavimą. Ir sakė: „Oi, mes nežinojome“. Tai mes ir pabrėžiam, jog jie neturėjo žinoti. Paprastai renginys sutraukia tūkstančius žmonių, jie traukia ir net būna neįmanoma praeiti prie jūros. Įvertinom situaciją, jei jau tokie tie metai nutiko, tegu būna kitaip šiemet“, – 15min aiškino Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė.

Tiesa, labai svarbus Joninių simbolis yra vartai, apipinti ąžuolo šakelėmis, kurie skiria pasaulietišką ir šventąjį pasaulius. Kiekvienas eidamas pro vartus turi simboliškai apsivalyti. Joninių vartai Šventojoje turėtų stovėti iki birželio 25 d. Jūros gatvėje ties Šventosios gatvės sankryža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius