Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 20

Juodaodės gražuolės vilionės lietuviui sukėlė įtarimų: „Afrikoje jokia egzotika neateina dykai“

„Čia nėra nei Seišelių, nei Maldyvų, tik dykumų nesibaigiantys takai atsiduria prieš tave...“ – taip savo keliones apibūdina Justinas Navikas. Afriką ir Aziją išmaišęs lietuvis keliautojas šį kartą su „15min“ skaitytojais dalijasi savo įspūdžiais iš ypatingos Kenijos vietovės.
Justino Naviko nuotykiai Kenijoje
Justino Naviko nuotykiai Kenijoje / Justino Naviko nuotr. / „15min“ fotomontažas

Keliautojas Justinas Navikas yra romano apie lietuvio dramatišką likimą Sibiro taigoje – „Išeiti į horizontą“ – autorius. Neseniai pasirodė ir jo naujasis romanas „Išeiti į Afriką“.

Kai tik Lietuvoje apsiniaukia dangus, atmintyje vieni po kito pradeda rikiuotis buvusių egzotiškų kelionių epizodai. Mintys vyniojasi Azijos ir Afrikos miestų, džiunglių ir dykumų takais.

Šįkart Lietuvos šimtmečio 36 valandų trukmės audra galvoje suaktyvino vieną Turkanos dykumos momentą. Tuo metu, laikinai gyvendamas Kenijoje, rašiau savo antrąjį romaną „Išeiti į Afriką“, kuriame veiksmas nusidriekė per Turkanos genties žemes. Nusprendžiau pats prasieiti tos dykumos takais. Tuo labiau kad atsirado bendrakeleivė – palydovė Lucia – Nairobio universiteto Kriminalistikos fakulteto studentė.

Justino Naviko nuotr. / Kenijos pakelės
Justino Naviko nuotr. / Kenijos pakelės

Lucią sutikau Nairobio Arboretum parke, kur kiekvieną dieną po karštosios bikramo jogos seansų ateidavau pasibėgioti svaigiame eukaliptų aromate. Aukšta, daili mergina su automatu „Kalashnikov“ ant peties prie įėjimo vartų man padarė tokį stiprų įspūdį, kad sugebėjau nerišliai išlementi: „Nuo šiol aš čia ateisiu tik dėl jūsų grožio.“

Į tai mergina atsakė, kad už tokį komplimentą aš galėsiu ateidinėti nemokamai be bilieto. Mergina priklausė „Kenijos miškų“ apsaugos sistemai, kurios nariai būdavo aprūpinami ginklais su teise juos nešiotis ir laikyti namuose. Nevyriausybinė organizacija „Kenijos miškai“ buvo įkurta siekiant apsaugoti gyvūniją ir gamtą nuo brakonierių.

Tokia palydovė su ginklu ir žavi mergina man atrodė kaip ženklas iš dangaus.

Kai Lucia papasakojo apie savo gimtąją Turkaną, man taip stipriai užsinorėjo ten nuvykti, kad pasiūliau merginai per jos atostogas pavažiuoti kartu. Žinojau, kad Turkanos genties klajokliai gyvulių augintojai dėl nuolatinių kovų su kaimynine Pokotų gentimi negarsėja draugiškumu, tai tokia palydovė su ginklu ir žavi mergina man atrodė kaip ženklas iš dangaus. Tačiau tuo pat metu sąmonėje įsijungė ir apsauginis mechanizmas atsiradęs metų metais keliaujant po juodąjį žemyną.

Justino Naviko nuotr. / Turkana debesų šešėliuose
Justino Naviko nuotr. / Turkana debesų šešėliuose

Čia negali prarasti budrumo patyręs juodos gražuolės viliones. Baltųjų expatų (taip vadinami laikinus darbo arba gyvenimo leidimus turintys žmonės iš Vakarų pasaulio) viliojimo menas Afrikos gentyse yra nuolat puoselėjamas nuo pat paauglystės. Vos paaugusioms mergaitėms yra aiškinama, „kaip paimti prancūzą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas