Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Juodkalnija: atradimai, dėl kurių žmonės pamilsta šią šalį ir svajoja sugrįžti

Planuodami atostogas, neretai nusitaikome į birželį, jo pradžią. Lietuvoje vasara dar tik vos vos įsibėgėja, bet po ilgos tamsos ir žiemos lietuviams žūtbūt norisi saulės, šilumos, nepatirtų įspūdžių ir neragautų gurmaniškų skonių. Vienas iš puikių pasirinkimų – ir dėl palankios kainos, ir dėl plataus laukiančių potyrių spektro – Juodkalnija.
Juodkalnija
Kotoro įlanka / 123RF.com nuotr.

Adrijos jūros skalaujama šalis net ir išrankiausiam keliautojui žada nuotykį – nuo juodų kalnų, skambaus naktinio gyvenimo, puikiai paruoštų jūros gėrybių iki kitose šalyse nepatirtos autentikos. Daug kartų Juodkalnijoje buvęs „Coral Travel“ kelionių agentūros atstovas Vykintas Kuzmickas dalinasi keliais akcentais, ką turite žinote apie šią šalį, kad grįžę sakytumėt „tai buvo geriausia mano gyvenime kelionė“?

Sukurta šeimos poilsiui

Kelionių tinklaraštininkė Rasa Masilionė, savo įspūdžiais besidalijanti „Noriu ir keliauju“ platformoje, viešnagę Juodkalnijoje vadina geriausia gyvenimo kelione, o palyginti moteris tikrai turi su kuo – jau yra aplankiusi 45 šalis.

Pirmiausia, atkreipė dėmesį pašnekovė, Juodkalnija labai tinkama savarankiškam keliavimui. Aišku, paplūdimių, ir net itin įspūdingų, čia tikrai yra, tik reikia pasirinkti, tačiau atvykus į šią šalį visą laiką tiesiog pragulėti pliaže, anot Rasos, prilygtų nuodėmei.

123RF.com nuotr./Juodkalnija
123RF.com nuotr./Juodkalnija

Plaukimas plaustais, pėsčiųjų žygiai, paplūdimiai, barai, gražūs vaizdai, ramus poilsis prie jūros, pasiplaukiojimas laivais jūroje – viskas vienoje mažoje šalyje. Viskas gana lengvai pasiekiama: ką tik gulėjai po palme prie jūros, o čia jau lipi į kalną, kopi snieguotomis viršūnėmis. Įdomi šalis, keliavome su šeima, penkiese, taigi pagrindinis tikslas kuo daugiau pamatyti“, – pasakojo keliautoja. Anot jos, pasiryžusiems leistis į kelionę su atžalomis, Juodkalnija tam puikiai tinkama.

Kaip vieną iš didžiausių šios Balkanų šalies privalumų Rasa įvardijo jos kompaktiškumą: šiandien čia, rytoj gali būti jau kalnuose, eiti per kanjoną ar plaukti. „Tiesa, dalį laiko skyrėme ir poilsiui, bet vis dėlto per 2 savaites šioje šalyje galima be galo daug apžiūrėti. Tiek visko patyrėme, atradome išpuoselėtų kampelių, pavyzdžiui, miestelį su prabangių jachtų uostu, o čia pat kalnuose – kaimo turizmas. Jis visiškai kitoks nei pas mus, kalnų stiliaus, vaikams labai patiko keltis keltuvais iki pat kalnų viršukalnės. Kone pusė Juodkalnijos matosi nuo to kalno“, – įspūdžiais dalinosi keliautoja.

Tinklaraštininkė ketinantiems keliauti į Balkanus siūlė labai rimtai pasvarstyti apie Juodkalniją. Galbūt ji dažno keliautojo planuose ir nėra sąrašo viršuje, tačiau be reikalo. Sunku įvardinti dalyką, kurio čia turistai nerastų – tiek laukiniai, mažiau civilizacijos paliesti gamtos kampeliai, tiek autentiški miesteliai su ryškiu rytietišku prieskoniu, tiek gyvybingi miestai, norintiems šurmulio. Dažnas tikisi šalį ne tik pažinti akimis ir potyriais, bet ir jos „paragauti“, o šiuo klausimu Juodkalnija tikrai turi kuo nustebinti – nuo gurmaniškų patiekalų su jūros gėrybėmis iki tradicinio maisto, ypač platus skonių spektras laukia mėsos mėgėjų.

123RF.com nuotr./Juodkalnija
123RF.com nuotr./Juodkalnija

Paprasta ir nuoširdi virtuvė

Skaniai ir sočiai pavaišinti ne tik svečius namuose, bet ir kavinėse, restoranuose ar mažiausiose tavernose – vienas iš ryškių juodkalniečių bruožų. Ko tikėtis iš jų virtuvės?

„Juodkalnija yra jūrinė šalis, todėl užsisakę jūros gėrybių, žuvies, kalmarų, midijų ar ką kitą bemėgtumėte, tikrai nenusivilsite. Verta paminėti, kad Juodkalnijoje tiekiamos porcijos yra ganėtinai didelės. Istoriškai šios šalies virtuvei įtakos turėjo italai, todėl keliaudami žmonės neretai pamatys itališkų ledų parduotuves su itin skaniais itališkais ledais. Jei reiktų vertinti jų meniu bendrai, būtina paminėti, kad Juodkalnijos gyventojų racione labai daug mėsos – jie puikiai ruošia ir avieną, ir jautieną. Kitaip tariant, nuvykę į Juodkalniją tikrai neliksite nevalgę, atvirkščiai, maistas bus ir sotus, ir skanus“, – trumpai apie Juodkalnijos maistą kalbėjo ne vieną kartą šalyje „Coral Travel“ rezervacijų skyriaus vadovas Vykintas Kuzmickas.

Keliaudami po šią Balkanų šalį žmonės turi galimybių susipažinti su jos virtuve labai įvairiomis formomis. Kadangi juodkalniečiai labai svetingi, gali pasitaikyti ir taip, kad kiek pakalbėję, artimiau pabendravę, gausite kvietimą į jų namus, vakarienės. Toks pasiūlymas leidžia pažinti šalies skonius iš labai arti, tik reikėtų tam gerai paruošti savo skrandį, nes greičiausiai atvykę išvysite gausiai patiekalais nuklotą stalą. Juodkalniečių racione dominuoja mėsa ir žuvis, tuo įsitikins kiekvienas – ir užsukęs į svečius pas vietinius, ir nedidukėje pakelės tavernoje, ir prašmatnesniame restorane.

Plataus įvairiausių patiekalų spektro vardinti neverta, tačiau, kas be ko, kaip ir kiekviena šalis, Juodkalnija turi patiekalų, kuriuos vadina tradiciniais, kviečia paragauti kiekvieną turistą, ir gal net kelis sykius, mat kiekvienas kulinaras įdeda savito „cinkelio“.

Taigi – kiekvienam besilankančiam Juodkalnijoje rekomenduojama paragauti bent vieno iš dažniausiai su šia šalimi siejamų patiekalų. Pirmasis vadinamas džuveč, kad būtų lengviau įsivaizduoti, galima būtų ji prilyginti savitam čenakų variantui. Šiam patiekalui naudojama įvairi mėsa – tai gali būti ir aviena, ir jautiena, taip pat – daug daržovių, nuo morkų, pomidorų, svogūnų iki žirnelių, pagal skonį dedama pomidorų tyrės ir kitų prieskonių, o svarbiausia dalis, kad visa tai gaminama ir patiekiama moliniame puode.

Dažnos kavinės meniu keliautojai išvys ir patiekalą kapama, tai – su svogūnais troškinta vištiena, pagardinta salotomis ir jogurtu bei tradiciškai patiekiama su ryžiais. Šis patiekalas lietuviams vizualiai gal kiek primins įprastą plovą, tačiau skonis – kitoks, labai savitas ir įdomus, todėl neabejotinai verta paragauti. Valgantiems mažiau mėsos ar tiesiog labiau mėgstantiems žuvį, kone primygtinis pasiūlymas – paskanauti alaska čobra sriubos. Paprastai ji gaminama iš riebios upių žuvies, sriuba aštraus skonio, tiršta – kartais vadinama ir troškiniu. Kokį patiekalą bepasirinktumėt gurmaniškai pažinčiai su Juodkalnija, finalinis pasiūlymas dažnu atveju bus vienas, nepamirštamas ir visų giriamas – desertinis varškės pyragas, pagardintas grietinėle, uogomis arba riešutais su medumi.

Vyšnaitė ant torto

Savarankiški keliautojai ir gamtos entuziastai Juodkalnijoje ką pažiūrėti ras kone kiekviename žingsnyje, o kaip su jūros poilsio ir miestų fanais?

123RF.com nuotr./Kotoro įlanka
123RF.com nuotr./Kotoro įlanka

Svarbiausias akcentas ir viena iš būtiniausių „varnelių“ lankytinų objektų kiekvieno keliautojo sąraše turėtų būti Kotoro miestas. Alsuojantis istoriniu palikimu, neretai pavadinamas gražiausiu Juodkalnijos miestų, kuris sugeba sužavėti ir ieškančius gyvybės bei šurmulio, ir tuos, kurie prioritetą teikia jaukumui bei ramybei.

Kotoro įlanka apsupta kalnų, taigi ši gamtos ir miesto simbiozė sukuria nepakartojamą įspūdį. Viena vertus, patiri palyginti intensyvų, aktyvų uosto gyvenimą, kita vertus, esi gaubiamas kalnų ir gamtos harmonijos. UNESCO saugomas miestas, kuriame susipina ir autentikos dvelksmas – bažnyčios, muziejai, senamiesčio gatvelės, ir modernūs akcentai – prašmatnios kavinukės, naujausios jachtos, iš tiesų vertas vadintis Juodkalnijos turizmo akcentu. Tai miestas, iš kurio neparsivežę asmenukės, vargu ar galėsite pasigirti iš tiesų pažinę Juodkalniją.

Grįžę iš šios nepaprastos Balkanų šalies, „Coral travel“ keliautojai tarp įspūdingiausių vietų kone visada pamini Sveti Stefano sąlą nuostabaus grožio įlankoje. Vienas gražiausių matytų paplūdimių – taip atsiliepia Juodkalnijos gerbėjai.

Tiesa, įspūdingo grožio paplūdimių galima rasti ir Budvoje. Jie kiek mažesni, tarp uolų, tiesa, sezono viduryje ir juose būna nemažai žmonių. Kita rekomenduotina vieta – Kotoro įlanka, iš jos vyksta daug ekskursijų laivais, tai viena gražiausių Juodkalnijos vietų, lyginama su Norvegijos fiordais. Taip pat būtina paminėti ir Porto Montenegro miestelį, įsikūrusį šalia Tivato. Man jis vienas iš gražesnių, čia švartuojasi prabangios jachtos ir yra įsikūrę įspūdingi viešbučiai. O Bečiči kurortą tikrai pamėgs šeimos su vaikais, nes čia įsikūrę daug šeimyninių viešbučių ir platūs paplūdimiai“, – paprašytas įvardinti turistus traukiančias vietas, sakė „Coral Travel“ atstovas Vykintas Kuzmickas.

Verta paminėt, kad keliautojams, kurie ieško tikro šurmulio, naktinių klubų, šokių, muzikos, taip pat reikėtų užsukti į Budvą. Šis miestas žavi atvykusius ne tik gražia pakrante, venecijietišku stiliumi ar bažnyčiomis. Vakarėjant jis pakeičia veidą ir kviečia keliautojus į tikrą miesto šventę.

123RF.com nuotr./Taros kanjonas
123RF.com nuotr./Taros kanjonas

Gamta ar miestas?

Juodkalnija pateisins tiek miesto ir istorijos tyrinėtojų, tiek gamtos entuziastų lūkesčius – čia nesunku atrasti ir vietą, kur galima ramiai prisėdus pasimėgauti jūros vaizdu, ir įsisukti į miesto šurmulį. Vis tik pradėkime nuo gamtos – ką galime vadinti Juodkalnijos vizitine kortele?

Jei reikėtų įvardinti kelias vietas, kurios jums tikrai atims žadą ir įstrigs atmintyje ilgam, pirmoji jų neabejotinai būtų Taros kanjonas. Giliausias Europoje ir antras pagal šį kriterijų pasaulyje, o jo gylis siekia net 1300 m. „Tai gražiausia gyvenime matyta vieta“ – sako dažnas keliautojas, žvelgdamas iš neaprėpiamo aukščio žemyn į skardžius, upes, kalnus ir slėnius. Virš didingų kalnų plaukiantys lengvi debesys, o apačioje iš pažiūros nedidukė upė, kuri ir yra priežastis šio stebuklo. Gamtos didybė čia, Toros kanjone, nepalieka abejingų. Tiesa, adrenalino mėgėjams pravartu žinoti, kad užgniaužti kvapą čia jie gali ne tik nuo reginio, bet ir nuo pojūčio – jei pasiryš ne vienos agentūros čia siūlomam kone gyvenimo iššūkiui – skrydžiui lynu per Taros upę.

Gamtos mylėtojai vargu ar atsispirs pagundai aplankyti Lovčeno nacionalinį parką, jis – vienas lankomiausių šiame Balkanų kampelyje. Tiesa, svarbu pasakyti, kad jį pamilę ne tik turistai, bet ir vietiniai. Ši vieta išsiskiria kiek netipiniu, unikaliu kraštovaizdžiu. Parkas palyginti kalnuotas, uolėtas, aplink dažniau matyti akmenys, skaldos, į kurias nedideliais lopinėliais įsiterpia žaluma. Akiai netipiškas, bet labai įdomus reiškinys, ypač kai jį matai iš aukštai – atrodo, lyg būtum filme ar ne šioje Žemėje.

Šio lankytino objekto vyšnaite turistams tampa Njegošo mauzoliejus, esantis aukštai, kalno viršuje, ir svečiams žadantis nepakartojamą reginį į aplinkinius kalnus ir miestelį.

Jei ne prie Taros kanjono, tai tada tikrai prie aukščiausios Juodkalnijos viršūnės – Bobotov Kuko – pasakysite „tai gražiausias kelionės, o gal net gyvenimo reginys“. Šis objektas suteiks visai kitokią patirtį – einant ramiu žingsniu matysite, kaip netoliese ganosi ožkos ir karvės, toliau – romantiški serpantinai, bendras vaizdas, kaip sako ne vienas keliautojas, primena Kanadą, o supančių kalnų didybę – sunku su kuo palyginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius