Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jūrų muziejus kviečia minėti Pasaulinę pingvinų dieną

Balandžio 25-oji – Pasaulinė pingvinų diena. Ta proga Lietuvos jūrų muziejus skelbia piešinių konkursą ir kviečia dalyvauti tiek vaikus, tiek suaugusius – mėgėjus ar profesionalus. Kviečiama piešti pingvinus ir trumpai užrašyti jų pokalbį, darbą nufotografuoti ir atsiųsti Lietuvos jūrų muziejui asmenine Facebook žinute.
Jūrų muziejuje gyenantys pingvinai
Jūrų muziejuje gyenantys pingvinai / E. Lasio nuotr.

Pasaulinę pingvinų dieną bus išrinkti ir apdovanoti nugalėtojai, o taip pat muziejus pristatys bei pakvies klausytis pingvinų istorijų, kurias rūpestingai užrašė ir šmaikščiai įgarsino muziejaus biologas Pavelas Kulikovas, prižiūrintis ir pingvinus.

Pasaulinė pingvinų diena siejama su imperatoriškaisiais ir Adelės pingvinais, kurie peri Antarktidos pakrantėse. Šiuo metu Antarktikoje kaip tik prasideda pingvinų migracija. Prasidėjus žiemai pingvinai keliauja į žemyno gilumą padėti kiaušinių, o pavasarį, kai ledas pradeda tirpti, su pingvinukais vėl grįžta gyventi atgal į vandenyną.

P. Kulikovo nuotr./Jūrų muziejuje gyenantys pingvinai
P. Kulikovo nuotr./Jūrų muziejuje gyenantys pingvinai

Prieš trejus metus į po rekonstrukcijos atnaujintą muziejaus pingvinariumą iš „Winghamo Wildlife“ zoologijos parko (Jungtinė Karalystė) buvo atgabenti Humbolto (Spheniscus humboldti) pingvinai. Jie puikiai aklimatizavosi, priprato prie darbuotojų ir susidraugavo su muziejaus pingvinais-senbuviais. Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, pingvinų bandos atnaujinimui buvo ieškoma jau keliolika metų.

„Tai tikrai sudėtingas uždavinys, – pasakoja muziejaus vadovė. – Humbolto pingvinai – reti gyvūnai, juos imti iš gamtos draudžia tarptautinės konvencijos, galima įsigyti tik iš zoologijos sodų, kurie juos veisia. Gyvasis pirkinys muziejui kainavo arti 80 tūkst. Eurų“.

Lietuvos klimatas artimas šių pingvinų gimtųjų vietų klimatui. Jie gyvena Čilės ir Peru pakrantėje, pro kurią prateka vėsi Humbolto srovė. Ir pingvinai ir srovė pavadinta vokiečių gamtininko, keliautojo, geografo Aleksanderio fon Humbolto garbei. Humbolto pingvinai, kaip ir kitos 16 rūšių, peri tose pačiose pakrantėse, kur ir gyvena.

Pingvinai gyvena ir Pietų jūrų salose, pietiniuose Australijos pakraščiuose, Naujosios Zelandijos, Pietų Amerikos, net Pietų Afrikos pakrantėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas