Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką nuveikti ir ko paragauti Kėdainiuose per 7 val.? Nes su ratukais – nėra kur apsistoti

Lietuvoje – vos septyni autentiški senamiesčiai, ir vienas iš jų – Kėdainių. Turtingas gotikos, renesanso, baroko, klasicizmo pastatų ir 29 tiesiomis ar vingiuotomis gatvelėmis bei 4 aikštėmis. Lietuvoje yra vos trys išlikusios Rotušės, liudijančios miesto reikšmingumą, statusą, prestižą, ir viena iš jų – Kėdainiuose. Taip pat Lietuvoje – vos trys miestai, turintys sinagogų kompleksą, ir vienas iš jų – Kėdainiuose.
Ką nuveikti ir ko paragauti Kėdainiuose per 7 val. judant su ratukais?
Ką nuveikti ir ko paragauti Kėdainiuose per 7 val. judant su ratukais? / R.Omolo nuotr.

Kėdainiai beveik 300 metų buvo privatus Radvilų miestas, kuriame sugyveno net 6 tautos ir konfesijos – lenkai, rusai, škotai, žydai, vokiečiai, reformatai. Miestas jaunesnis už Vilnių 50 metų, tačiau turi tokią pat turtingą istoriją, išlikusią autentiką ir žydų palikimą – agurkus.

Ką galima nuveikti, patirti, pažinti, atrasti Kėdainiuose per 7 valandas po miestą judant su ratukais? Teko po kelionės vėl išvykti namo į Vilnių, nes Kėdainių mieste nėra nė vienos apgyvendinimo vietos, draugiškos ratukams.

Teko po kelionės vėl išvykti namo į Vilnių, nes Kėdainių mieste nėra nė vienos apgyvendinimo vietos, draugiškos ratukams.

Nuo Kėdainių traukinių stoties riedant puikiu grindiniu link centro, už 2 km stovi kraštietės Janinos Monkutės-Marks įkurtas muziejus-galerija (J.Basanavičiaus g. 45, Kėdainiai, draugiškas ratukams įėjimas ir ekspozicija pirmame aukšte), autorės kūrybos sergėtojas.

R.Omolo nuotr./J.Monkutės Marks galerija
R.Omolo nuotr./J.Monkutės Marks galerija

Jos kūryba pristatoma antrajame aukšte, nepasiekiama ratukais, o pirmame aukšte netikėtai džiaugsmingas atradimas, kokio reta Lietuvoje – įstabaus grožio, originalumo, grakštumo, ryškumo, technikų įvairovės meno kūriniai iš 24 pasaulio šalių, tarp jų ir tolimosios Azijos – Japonijos, Pietų Korėjos, Kinijos.

R.Omolo nuotr./Meno dirbinys iš Japonijos J.Monkutės-Marks galerijoje
R.Omolo nuotr./Meno dirbinys iš Japonijos J.Monkutės-Marks galerijoje

Visus juos tiesiog norėjosi apkabinti ir parsinešti papuošti bei sušildyti savus namus.

Toliau – žydiškų patiekalų degustacija (viešbutis „Smilga“ Senoji g. 16, Kėdainiai, draugiškas ratukams įėjimas. Degustaciją gali užsakyti grupės nuo 2 asmenų) su gidės pasakojimu apie košerinę virtuvę bei košerinį stebuklą ir ragaujant žydų Naujųjų metų patiekalą – keptą obuoliuką su medumi. Tokia patirtis artėjant žydų Naujiesiems metams – dar įdomesnė ir prasmingesnė.

R.Omolo nuotr./Žydiškų patiekalų degustacija restorane „Smilga“
R.Omolo nuotr./Žydiškų patiekalų degustacija restorane „Smilga“

Simboliška, jog šalia viešbučio „Smilga“ išlikusi ir žydų sinagoga. O didesnės grupės čia gali užsakyti istorinę Radvilų bei žemaitiškų patiekalų degustaciją su gido pasakojimu – autentiškų patiekalų pristatymu, nugulusių į istorinę atmintį ir tapusiu krašto pasididžiavimu.

Su mažyčiu, jaukiu, vingiuotu, o kai kur ir tiesiu senamiesčiu, turinčiu grindinį su daug kliūčių (dėl ko čia būtina atvykti su pagalbininkais) savaitgaliais nemokamai supažindins ir krašto legendine istorija bei jos didingu palikimu pasidalins Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro gidai.

R.Omolo nuotr./Didžiosis rinkos aikštė ir Stiklių namai
R.Omolo nuotr./Didžiosis rinkos aikštė ir Stiklių namai

Senamiestyje stovi XVII a. kunigaikščių Radvilų statyta viena iš seniausių ir didžiausių protestantiškų bažnyčių visoje Abiejų Tautų Respublikoje – Evangelikų reformatų (Senoji g. 1, Kėdainiai), kadaise vadinta katedra. Joje iki šių dienų išsaugota didžioji dalis autentikos ir kunigaikščių Radvilų mauzoliejus, esantis bažnyčios rūsyje (su ratukais sarkofagus galima matyti iš bažnyčios pirmo aukšto, žiūrint žemyn), kuriame restauruoti 6 iškilių didikų sarkofagai (dalis jų yra tušti). Mauzoliejus – pirmoji atkurta XVII a. didikų kapavietė Lietuvoje.

R.Omolo nuotr./Evangelikų reformatų bažnyčia su Radvilų mauzoliejumi
R.Omolo nuotr./Evangelikų reformatų bažnyčia su Radvilų mauzoliejumi

Priešais Evangelikų reformatų bažnyčią – Arnetų namas (Radvilų g. 21, Kėdainiai) – XVII a. škotų pirklio namas, primenantis, kad Kėdainiuose XVII–XVIII a. gyveno apie 100 škotų. Šiandien čia įsikūręs Tradicinių amatų centras (draugiškas ratuotiems svečiams – tiek patekimu, tiek ir pastato viduje).

R.Omolo nuotr./Škotų Arnetų namas
R.Omolo nuotr./Škotų Arnetų namas

Senamiesčio pasididžiavimas – išskirtinę autentiką bei originalumą iki šių dienų (nėra perstatyta ar restauruota) išsaugojusi vienuolių karmelitų XVIII a. statyta (senesnė nei atrasta Australija), medinių rąstų, šilta ir džiugi Šv. Juozapo bažnyčia (Radvilų g. 10, Kėdainiai, įėjimas draugiškas ratukams), su išlikusiais mažais langeliais, kadaise skirtais nekrikštams ir nusidėjėliams.

R.Omolo nuotr./Šv. Juozapo bažnyčia
R.Omolo nuotr./Šv. Juozapo bažnyčia

Žymioji – Didžiosios rinkos aikštė – XVI a. dešiniajame Nevėžio krante susiformavusi pagrindinė prekybinio šurmulio, bendravimo, susitikimų aikštė, davusi impulsą aplinkui itin gausiai kurtis karčemoms.

Aikštėje – ir kunigaikščių Radvilų bei sudėtingo istorinio XVII a. sunkmečio įamžinimas paminkle „Skrynia“, o aplink aikštę – XVII a. siekiantys pastatai – viena iš trijų išlikusių Lietuvoje renesansinė Rotušė (Didžioji g. 1, Kėdainiai), škotų burmistro J.Andersono namas, Kėdainių vizitinė kortelė – Stiklių namai (Didžioji g. 4,6, Kėdainiai), primenantys apsilankymą Nyderlanduose.

R.Omolo nuotr./Škotų burmistro J.Andersono namas
R.Omolo nuotr./Škotų burmistro J.Andersono namas

Pakeliui link Senosios rinkos aikštės – ir Kėdainių pėsčiųjų tiltas per Nevėžį (Didžioji g. 2, Kėdainiai), kuriame pavaizduota jungtis tarp Žemaitijos dalies (Radvilų senamiestis) ir Aukštaitijos (naujoji miesto dalis – lietuvių, lenkų).

R.Omolo nuotr./Kėdainių pėsčiųjų tiltas per Nevėžį
R.Omolo nuotr./Kėdainių pėsčiųjų tiltas per Nevėžį

O tolumoje matyti ir seniausias Kėdainių bei vienas seniausių Lietuvoje pastatas – gotikinė XV a. Šv. Jurgio bažnyčia (Šėtos g. 22, Kėdainiai), anot padavimo, statyta kryžiuočių, pagonių šventyklos vietoje.

R.Omolo nuotr./Šv. Jurgio bažnyčia
R.Omolo nuotr./Šv. Jurgio bažnyčia

Kėdainiai ne tik didingos istorijos miestas, bet ir džiazuojantis miestas, meilę džiazui išreiškęs originaliai – gatvei suteikęs Džiazo pavadinimą, ko pasaulyje rasime vos kelis atvejus, ir nutapęs džiazuojančią freską ant gyvenamojo namo.

R.Omolo nuotr./Džiazo freska
R.Omolo nuotr./Džiazo freska

Senosios rinkos aikštė ir sinagogų (Didžiosios ir mažosios) kompleksas – seniausia turgaus aikštė, aplink kurią kadaise gausiai gyventa žydų, kurių atvykimui pradžią davė kunigaikštis Radvila XVII a. XVIII a. Didžioji sinagoga, kadaise buvo puošniausia, erdviausia sinagoga. Augant žydų bendruomenei, prireikė dar vienos – mažosios sinagogos, kurioje ne tik melstasi, bet ir studijuota Tora.

R.Omolo nuotr./Sinagogų kompleksas Senosios rinkos aikštėje
R.Omolo nuotr./Sinagogų kompleksas Senosios rinkos aikštėje

O trečioji sinagoga buvo pastatyta Smilgos g., kur Talmudą studijavo ir išmintingasis Vilniaus Gaonas. XIX a. pab. 60 proc. gyventojų sudarė žydai, o šiandien likusi tik istorinė atmintis, kurią saugo Kėdainiai ir sinagogos.

Šalia Senosios rinkos aikštės – škoto J. Grėjaus name (Restoranas „Grėjaus namas“, Didžioji g. 36, Kėdainiai, draugiškas ratukams įėjimas), Kėdainių pasididžiavimas – agurkų ledai. Na, o lankytojų grupės nuo 6 asmenų, užsakiusios iš anksto, čia kviečiamos prisiliesti prie istorinės kulinarijos ir degustuoti Kunigaikščių Radvilų troškinį bei škotišką hagį.

R.Omolo nuotr./Agurkų ledai restorane Grėjaus namas
R.Omolo nuotr./Agurkų ledai restorane Grėjaus namas

Šalia ir dar vienas – škoto J.Beneto namas (Restoranas „Beneto karčema“, Senoji g. 7, Kėdainiai, draugiškas ratukams įėjimas), kvepiantis autentiškais Kėdainių blynais.

R.Omolo nuotr./Kėdainių blynai Restorane Beneto karčema
R.Omolo nuotr./Kėdainių blynai Restorane Beneto karčema

Kėdainiai – džiazuojantis vasariškas atradimas – istorijos, autentikos, įvairovės, tautų, konfesijų palikimo – kabinamo šaukštais ir širdyje paliekančio didingos istorijos skambesį, o gomuryje – vasarišką gaivą, kurio aprėpti per 7 val. gerokai per maža.

Parengta pagal 2021 m. rugpjūčio viduryje aktualią informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas