Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką reikėtų pamatyti lietuvių pamėgtoje Tenerifėje: sala, siūlanti daugiau nei puikų klimatą

Prie Afrikos krantų esantis nedidelis taškelis žemėlapyje turėtų atkreipti dėmesį tų poilsiautojų, kurie malonia šiluma nori mėgautis bet kuriuo metų laiku. Tenerifė, didžiausia iš septynių Kanarų salų Atlanto vandenyne, pelnytai užkariavo viso pasaulio, o kartu ir Lietuvos poilsiautojų širdis. Į salą, kurioje viešpatauja amžinas pavasaris, žmonės keliauja atgaivinti kūno ir minčių. Ši vieta gali pasiūlyti kur kas daugiau nei tik poilsį paplūdimyje ir triukšmingus vakarus kurortų kavinėse. Švelnus ir šiltas klimatas, ošiantis vandenynas šią salą pavertė tikru atostogų rojaus kampeliu. Tačiau Tenerifė garantuoja kur kas daugiau nei tik nuostabų orą.
Tenerifė
Tenerifė / 123RF.com nuotr.

Rojaus kampelis ieškantiems universalumo

Ši Kanarų sala yra viena populiariausių turistinių krypčių dėl visus metus atostogoms itin palankaus klimato. „Novaturas“ poilsiautojus į pažintį su šia nuostabia vieta kviečia nuo rugsėjo pabaigos iki pat gegužės. Ne vienas keliautojas patvirtins, kad aplankyti Tenerifę bent kartą gyvenime ir savo akimis išvysti salos grožį tiesiog būtina.

Turizmo infrastruktūra Kanarų salose puikiai išplėtota, tad poilsiautojai čia plūsta ištisus metus. Ir kiekvienas čia randa tai, ko ieško. Tenerifėje atostogas puikiai leidžia įvairiausio amžiaus turistai, nes saloje gausu pramogų, atitinkančių skirtingus lūkesčius ir norus. Keliautojai gyvenimui gali rinktis judrų ir šurmuliuojantį kurortą arba ramų autentišką miestelį, prabanga alsuojantį viešbutį arba kuklius, bet patogius apartamentus.

Pirmųjų salos gyventojų guančių kalba Tenerifė reiškia snieguotą kalvą. Toks pavadinimas jai duotas neatsitiktinai.

Norintiems iš salos išsivežti pačius geriausius prisiminimus, atostogas vertėtų leisti ne tik viešbučio teritorijoje. Saloje yra išskirtinių lankytinų objektų, o labiausiai kerinti yra Tenerifės gamta. Salos teritorija nėra didelė, tačiau gamta joje itin kontrastinga. Kokių salos vietų nevertėtų aplenkti geriausiai žino kelionių organizatoriai.

„Apsilankymas Mėnulyje“ — asociacijos, kurios kyla prie Teidės ugnikalnio

Tenerifė patraukli ne tik savo kurortais, trumpi pabėgimai iš jų tik sustiprins susižavėjimą sala. Saulės vonias galite be jokios graužaties išmainyti į nepamirštamą kelionę į „mėnulį“.

Pirmųjų salos gyventojų guančių kalba Tenerifė reiškia snieguotą kalvą. Toks pavadinimas jai duotas neatsitiktinai. Tai duoklė saloje stūksančiam unikaliam gamtos kūriniui — Teidės ugnikalniui. Jis yra aukščiausias kalnas Atlanto vandenyne ir trečiasis pagal dydį ugnikalnis pasaulyje. Pačiame salos centre, 3718 m virš jūros lygio pūpsanti sniegu padengta jo viršūnė yra aukščiausia vieta visoje Ispanijoje, todėl nuo seno tapatinama su kelrodžiu švyturiu. Ši teritorija, esanti apie 2000 m virš jūros lygio, dar 1954 m. buvo paskelbta parku, o dabar yra įtraukta į UNESCO sąrašą ir laikoma vienu iš Ispanijos stebuklų.

Peizažas čia iš tikrųjų primena Mėnulį, ar mūsų planetą dinozaurų laikais. Sustingę lavos gabalai, įvairiausių formų uolos, kalno viršūnėje spindintis sniegas.

Manoma, kad dėl Teidės ugnikalnio saloje susiformavo toks puikus klimatas. Būtent vulkanas dalija Tenerifę į dvi klimato zonas — drėgną su gausia augmenija šiaurėje ir saulėtą bei sausą pietvakariuose.

123RF.com nuotr./Vaikas Teidės ugnikalnio pažintiniame take
123RF.com nuotr./Vaikas Teidės ugnikalnio pažintiniame take

Nuostabūs vaizdai atsivers jau kylant serpantinais į kalną, todėl pasinaudokite proga ir sustokite pasigrožėti atsiveriančia panorama. Atvykę prie Teidės tikrai liksite be žado, jau prie automobilių stovėjimo aikštelės jus pasitiks įspūdingų formų Los Rokoso de Garsijos uolos.

Prieš kelis šimtus metų pasiekti Teisės viršūnę gamtininkui Aleksandrui fon Humboltui prireikė 29 val., o dabar turistai gali tai padaryti vos per 10 min. Beveik iki pat ugnikalnio viršūnės užkelia keltuvas, tad pėsčiomis įveikti telieka 163 m. Trokštantys iššūkių į ugnikalnį gali bandyti kopti ir patys, bet tai užtruks gerokai ilgiau. Kelionei į Teidę rekomenduojama skirti visą dieną, bet pamatyti vaizdai išlieka visą gyvenimą. Pasigėrėti čia tikrai yra kuo.

Peizažas čia iš tikrųjų primena Mėnulį, ar mūsų planetą dinozaurų laikais. Sustingę lavos gabalai, įvairiausių formų uolos, kalno viršūnėje spindintis sniegas nepalieka abejingų, o nuo viršaus matomas Kanarų salų vaizdas visam laikui įsirėžia į atmintį.

Loro parko pavadinimas ispanų kalba reiškia „papūgų parką“, nes pirmiausia tai buvo namai šiems spalvingiems paukščiams.

Kelionių organizatoriai siūlo neskubėti ir čia pasigrožėti saulėlydžiu, paskaičiuoti įsižiebiančias nakties žvaigždes. Sutemus atsiskleidžia žvaigždynų paslaptys, tad trokštantys jas sužinoti šia proga tikrai turėtų pasinaudoti. Tenerifė yra pripažinta viena geriausių žvaigždžių stebėjimo vietų pasaulyje dėl labai skaidraus dangaus, nuo užterštumo apsaugotos oro erdvės ir aukštų viršūnių.

123RF.com nuotr./Tenerifė - vaizdas nuo Teidės ugnikalnio
123RF.com nuotr./Tenerifė - vaizdas nuo Teidės ugnikalnio

Pramogos geriausiuose pasaulio parkuose

Mėgstantiems teminius parkus poilsiautojams tikrai verta aplankyti Loro parką. Vizitas į šį zoologijos sodą turėtų būti įtrauktas į kiekvieno keliautojo planus. 1972 m. įkurtas parkas yra viena iš lankomiausių salos vietų, ir tikrai ne be reikalo. Seniausiame salos kurorte Puerto de la Kuros esantis parkas pripažintas ne tik geriausiu pasaulyje, bet ir pelnęs pavyzdžio kitiems zoologijos sodams titulą.

Loro parkas yra puiki pramoga ne tik mažiesiems lankytojams. Parko pavadinimas ispanų kalba reiškia „papūgų parką“, nes pirmiausia tai buvo namai šiems spalvingiems paukščiams. Bėgant metams sodas įspūdingai išsiplėtė ir dabar čia gyvena daugiau nei 4 tūkst. įvairiausių papūgų. Šiuo metu sodo papūgų kolekcija yra didžiausia pasaulyje.

Vulkaniniu smėliu ypač garsėja kurortinis Plaja de la Arena miestelis, kurio paplūdimys švariausias visose Kanarų salose.

Kartu su šiais spalvingais sparnuočiais Loro parke gyvena daugybė kitų gyvūnų, kurių dauguma yra išgelbėti iš piktavalių rankų, atkeliavę iš cirkų arba rasti atstumti savo gentainių. Vaikštant po sodą diena tikrai neprailgs, nes pamatyti daugiau nei 30 tūkst. gyvūnų prireiks laiko. Ir patogi avalynė nepamaišys. Iš arti pamatysite liūtus, tigrus, panteras, gorilas, tinginius, snaudžiančius krokodilus, hipopotamus, po medžius besikarstančias šimpanzes. Ir tai tik labai maža dalis šio didžiulio sodo augintinių.

123RF.com nuotr./Loro parkas Tenerifėje
123RF.com nuotr./Loro parkas Tenerifėje

Ypatingo lankytojų dėmesio sulaukia milžiniškas ryklių akvariumas. Jame apsilankyti gali būti net šiek tiek baugu, nes povandeninį pasaulį stebėsite vaikščiodami koridoriais skaidriomis sienomis, už kurių plaukioja ne tik rečiausi jūrų gyventojai, bet ir pavojingiausi plėšrūnai.

Žinoma, dėl saugumo nerimauti nėra ko, nes jį garantuoja patikimos storo stiklo pertvaros. 1200 000 litrų jūriniame akvariume apgyvendinta apie 1500 jūros gyvūnų iš viso pasaulio ir apie 40 rūšių koralų. Didelį įspūdį paliks delfinų ir jūrų liūtų pasirodymai, taip pat turėsite išskirtinį šansą pamatyti vienintel Europoje Floridos orkų šou.

Šalia Los Kristianoso kurorto įsikūręs „Jungle Park“ parkas savo lankytojus nukelia į tropines džiungles. Tai tarp uolų užveistas egzotiškų augalų sodas, kuriame gyvena ir nuostabūs gyvūnai. Didžiausias šio parko išskirtinumas tas, kad tai vienintelė vieta pasaulyje, kurioje vyksta dresuotų plėšriųjų paukščių pasirodymai.

Šie didžiuliai parkai suformuoti dirbtinai, tačiau taip įsilieję į natūralią gamtą, kad lankytojas pasijunta lyg atsidūręs tikrose džiunglėse. Apsilankymas juose neabejotinai garantuoja tobulą ir turiningai praleistą atostogų dieną ne tik mažiesiems, bet ir visiems kitiems.

Juodi paplūdimiai — salos egzotika

Pirmą kartą atvykusius į šią vulkaninę salą pribloškia neįprasta paplūdimių spalva. Tropinei salai kitur nematytos egzotikos suteikia juodo vulkaninio smėlio pakrantės. Žydras vanduo ir tamsus įkaitęs smėlis kontrastu pakeri kiekvieną apsilankiusį

Vulkaniniu smėliu ypač garsėja kurortinis Plaja de la Arena miestelis, kurio paplūdimys švariausias visose Kanarų salose. Čia diena iš dienos galima lepintis saulės voniomis, džiaugtis šiltu Atlanto vėju, didžiulėmis vandenyno bandomis ir gausybe vandens pramogų.

Turistus jau ne vieną dešimtmetį vilioja ir Puerto de la Kruso kurortas. Žalios ir vešlios augalijos oazėje įsikūręs, tropinių vaismedžių plantacijų apsuptas miestas tapo vienu patraukliausių poilsiautojams, nes čia galima pajusti tikrą Kanarų salų dvasią. Dėl kranto reljefo dauguma viešbučių Puerto de la Kurse stovi kiek toliau nuo paplūdimio nei kituose kurortuose. Tačiau tai netrukdo šios magiškos vietos lankytojams. Į Puerto de la Kruso vyksta tie, kurie atostogas nori praleisti išskirtinės gamtos apsuptyje.

123RF.com nuotr./Los Gigantos uolos Tenerifėje
123RF.com nuotr./Los Gigantos uolos Tenerifėje

Jei kol kas sunku įsivaizduoti, kaip atrodo iš vandens į 500—800 m aukštį „šaunančios“ uolos, Tenerifėje tai tikrai pamatysite. Gigantiškos Los Gigantes uolos — išskirtinis vakarinėje salos pakrantėje esančio Los Gigantes kurorto objektas, kurį galima pasiekti automobiliu arba laivu. Senovės gyventojai šiuos skardžius laikė šventais, o dabar tai –viena lankomiausių salos vietų. Milžinės įžiūrimos ir iš kitų kurortų, tačiau kur kas didesnį įspūdį palieka matant jas iš arti. Šis vaizdingas kurortas slepia ir tarp prieplaukos bei uolų įsispraudusį nedidelį, tačiau švarų ir saugų juodo smėlio paplūdimį, skalaujamą turkio mėlynumo vandens. Kurorto kraštovaizdis tikrai vertas įamžinimo nuotraukose.

Juodu vulkaniniu smėliu garsėjančioje saloje geltonų paplūdimių rasite vos keletą. Dirbtiniuose paplūdimiuose vertėtų apsilankyti, jei dieną planuojate skirti tingiam ir kokybiškam poilsiui. Tenerifėje, matyt, sunkiausia rasti vietą, kuri nežavėtų ir nestebintų.

Pasak legendos, miręs drakonas vis atgimdavo būtent drakono medžiu.

Keliaudami po salą būtinai raskite laiko ir pažinčiai su modernia bei kosmopolitiška jos puse. Ieškantys smagaus šurmulio ir norintys pažinti naktinį klubų gyvenimą, kuris aprimsta tik paryčiais, turėtų apsilankyti didžiausiame salos kurorte — Plaja de las Amerikas.

Dauguma šio kurorto paplūdimių suformuoti dirbtinai, tad poilsiautojai gali džiaugtis šviesesniu jų smėliu. Būnant čia geriausia proga apsilankyti „Piramide de Arona“ koncertų salėje, kur vyksta temperamentingi žymiosios ispanų choreografės Karmen Motos flamenko spektakliai. Savo akimis pamatyti bent vieną iš pasirodymų tikrai turi būti must do sąraše.

123RF.com nuotr./Įėjimas į „Piramide de Arona“ koncertų salę
123RF.com nuotr./Įėjimas į „Piramide de Arona“ koncertų salę

Įspūdingos gamtos kampelyje įsikūręs Gold del Suro kurotas — tobula atostogų vieta tiems, kurie nori pabėgti nuo miesto šurmulio ir laiką skirti lauko sportui. Ši vieta orientuota į golfo mėgėjus, tad joje įtengta puiki golfo aikštė vilioja šio sporto gerbėjus iš viso pasaulio. Norintiems laiką leisti pliaže geriau vykti į kaimyninius paplūdimius, nes šioje vietoje pakrantė padengta žvirgždu ir uolėta. Ieškantiems pačio tobuliausio paplūdimio rekomenduojama apsilankyti Kosta Adechė kurortinėje zonoje, kurioje driekiasi El Duko paplūdimys. Būtent jį net ir patys vietos gyventojai laiko geriausiu pietų pakrantėje.

Ieškantiems paprastumo (bet jokiu būdu ne prastumo) labiausiai tiks Los Kristianosas kurortas. Jame abejingų tikrai nepaliks įspūdingas uostas ir puiki ispaniška virtuvė, kuria pasilepinti ramesnėje aplinkoje vakarais suplūsta turistai ir vietos gyventojai. Smagios veiklos poilsiautojai ras ir El Medane, kuris dėl vėjuotos pakrantės tapo viena žinomiausių vietų pasaulyje burlenčių, banglenčių ir jėgos aitvarų sporto mėgėjams. Puikias sąlygas poilsiui rasite ir ramiame Gija de Issora kurorte.

Didžiausias amžino pavasario salos privalumas yra tas, kad į pažintį su ja galite vykti bet kuriuo metų laiku.

Kelionių organizatoriai atkreipia dėmesį, kad didžiausi kurortai įsikūrę salos pietuose, nes didžiąją laiko dalį oras čia palankesnis nei šiaurinėje salos dalyje. Nepamirkšite, kad Tenerifė yra sala, tad atstumai nėra labai dideli ir išbandyti kelis skirtingus paplūdimius nesugaištant daug laiko nėra sudėtinga. Tuo pačiu reikėtų nepamiršti, kad dauguma kelių yra serpantininiai, todėl prieš keliaujant savarankiškai labai svarbu objektyviai įsivertinti savo vairavimo įgūdžius. Jei vairuoti vingiuotais keliukais nesiryšite, važinėti iš vieno kurorto į kitą galima ir viešuoju transportu. Atvykę į Tenerifę netruksite įsitikinti, kad užburianti salos gamta daug labiau verta jūsų dėmesio nei urbanizuota jos dalis.

Legendomis apipintos ir mistiškos salos vietos

Kad į Tenerifę verta atskristi vien dėl išskirtinės jos gamtos dar kartą įsitikinsite aplankę Maskos tarpeklį, siaurais ir vingiuotais keliais pasiekę jame esantį nedidelį Kanarų kaimelį. Dar visai neseniai jis buvo visiškai izoliuotas, nes su išoriniu pasauliu jį jungiantis kelias nutiestas tik 1991 m.

Kelionė tarpekliu gal ir nebus pati lengviausia, ypač keliaujant su vaikais, tačiau niekur kitur neišvysite tokių įspūdingų kvapą gniaužiančių vaizdų. Gražiausiu visoje saloje laikomas Maskos kaimelis pakeri slėpininga, sunkiai pasiekiama savo vieta.

123RF.com nuotr./Maskos tarpeklis ir kaimelis Tenerifėje
123RF.com nuotr./Maskos tarpeklis ir kaimelis Tenerifėje

Ar ši vieta tikrai verta tokio titulo? Dėl to net neverta ginčytis. Žadą atima seni akmeniniai namai, stovintys tarp palmių ir neįtikėtinai stačių į Atlanto vandenyno besiremiančių sienų. Jei pasiryšite nelengvai kelionei ypač siauru link vandens vedančiu takeliu ir apsilankysite slėnyje, tai neabejotinai taps viena įsimintiniausių jūsų atostogų patirčių.

Kelionių organizatoriai kviečia kartu su jais aplankyti netoli Garachico miestelio augantį seniausią pasaulyje Drakono medį. Pasak legendos, miręs drakonas vis atgimdavo būtent drakono medžiu. Pasakojama, kad daugiau nei tūkstančio metų senumo, 18 metrų aukščio galiūno spygliais tekėdavo kraujas. Dabar ši gyva fosilija, įkūnijusi drakono sielą, traukia turistų srautus iš visų kampelių ir yra vienas iš salos simbolių. Šį didingą medį persipynusiomis šakomis tiesiog privalu pamatyti.

Dar vienas tūkstantmečius menantis mįslingas lankytinas objektas — senųjų Tenerifės gyventojų guančų ritualinėms apeigoms pastatytos Gvimaro piramidės. Iki šiol neaiškus ir šių ypatingų statinių amžius. Spėjama, kad iš sustingusių lavos akmenų sukonstruotos piramidės buvo pastatytos Saulės dievo garbei. Radiniai šalia jų turi Pietų Amerikos kultūrai būdingų bruožų, o jos pačios labai primena garsiąsias Meksikos ir Peru piramides.

Svarbiausias kelionių organizatorių patarimas — patirkite Tenerifę patys. Aukščiausios klasės patogumus, unikalią ispanišką kultūrą ir gurmanišką virtuvę garantuojanti egzotiška sala tikrai yra ideali vieta išskirtinėms atostogoms. Didžiausias amžino pavasario salos privalumas yra tas, kad į pažintį su ja galite vykti bet kuriuo metų laiku. Šis nepaprastai žavingas rojaus kampelis tikrai nei vieno nepaliks abejingo ir masins dar ne kartą į jį sugrįžti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas