Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kai reikia „persikrauti“ – 8 idėjos trumpoms atostogoms

Kartais nuo darbų krūvio apsisuka galva ir verkiant norisi atostogų. Tokiais atvejais prisiminkite, jog net trumpas aplinkos pakeitimas, nauji įspūdžiai suteikia „antrą kvėpavimą“ ir grįžus po turiningos trumpos kelionės galite kibti į darbus su naujomis jėgomis. Kelionių organizatorius „Novaturas“ siūlo 5 kryptis savaitgalio pabėgimui ir 3 keliones lėktuvu įsimintinai 2020-ųjų pradžiai.
Šeima, atvykusi pailsėti į Maltą
Šeimos atostogos Maltoje / Vida Press

1. Pabėgimas į Romą. Ši kelionė iš viso trunka 4 dienas, organizuojama rugsėjo, lapkričio ir vasario mėnesiais. Kelionės metu gidai veda keliautojus po garsiausius istorinius Romos objektus: Koliziejų, Romėnų forumą, Kapitolijaus kalvą ir kitus. Žinoma, viešint Romoje būtina paragauti tikros itališkos picos, pasimėgauti vyno taure – tai galite padaryti Ispanijos ar Venecijos aikštėse, kurios taip pat įtrauktos į pirmosios kelionės dienos maršrutą.

Antroji diena skirta Vatikanui mažiausiai pasaulio valstybei. Čia akys raibs nuo seniausių, koplyčių ir bazilikų, puoštų dar viduramžių menininkų (Mikelandželo) kūriniais. Tačiau Vatikane yra ne tik šventų, bet ir bohemiškų kampelių, kur pamaldžią tylą išsklaido skardus juokas ir taurių skambesys. Viena iš tokių vietų – bohemiškasis Trastevere rajonas ir jo Piazza Santa Maria aikštė.

„Scanpix“/AP nuotr./Vatikano Šv. Petro aikštės fontanai
„Scanpix“/AP nuotr./Vatikano Šv. Petro aikštės fontanai

2. Pabėgimas į Paryžių. Rugsėjį, spalį ir kovą kelionių organizatorius siūlo per 4 dienas apžiūrėti Paryžių. Gidai iš pat ryto keliautojus kviečia pakilti į Eifelio bokštą – taip aplenkiamos ten nusidriekiančios turistų eilės ir galima pasigrožėti bundančiu meilės miestu. Tuomet aplankomas Luvras, apžiūrimi garsiausi jame saugomi meno kūriniai. Iš Luvro traukiama į Eliziejaus laukus, o vakare keliautojams siūloma apžiūrėti didmiestį iš vandens – plaukiant vienu iš Senos upe zujančių laivų.

Antroji diena skirta „Fragonard“ parfumerijos ekspozicijai, Dievo Motinos (Notre Dame) katedrai, Liuksemburgo sodams bei garsiajam menininkų rajonui Monmatrui. Dailininkų tradicija čia pardavinėti savo kūrinius išliko dar nuo XIX amžiaus – galbūt iš šio rajono parsivešite suvenyrą ar paveikslą, kuris nuolat primins kelionėje patirtus įspūdžius? Vakarui kelionės gidai rekomenduoja apsilankyti prancūziškame kabarete – „Moulin Rouge“, „Lido“ arba „Crazy Horse“.

Viktorijos Karsokaitės nuotr./Paryžius
Viktorijos Karsokaitės nuotr./Paryžius

3. Pabėgimas į Atėnus. Spalio mėnesį aplankius Graikiją, saulė vos per porą dienų išgarins iš galvos melancholiškas rudens nuotaikas. Jau pirmąjį vakarą atskridus kelionės organizatorius rekomenduoja aplankyti graikišką taverną, kurioje skamba gyva muzika. Kitą dieną keliautojai vyksta aplankyti garsiausių Atėnų objektų: Parteno, Atėnės Nikės šventyklos, antikinės Agoros.

Verta aplankyti senąją Atėnų dalį – Plaką ir pasiderėti dėl patikusio produkto ar daikto Heladės turguje. Antrąją dieną siūloma kruizu apiplaukti kelias Graikijos salas. Visos jos išsiskiria savaip: Poro stebina gamtos grožiu, Hydros – architektūra ir siauromis senoviškomis gatvelėmis, Eginos – pistacijų bei alyvmedžių plantacijomis.

123rf.com nuotr./ Hydra sala, Graikija
123rf.com nuotr./ Hydra sala, Graikija

4. Pabėgimas į Stambulą. Pabėgti į rytietiškus rūmus, pasivaikščioti tarp senųjų mečečių norisi daugeliui – artimiausios šios kelionės datos siūlomos gruodį, nes spalį visos kelionės jau išparduotos. Savaitgalio kelionė trunka keturias dienas, tačiau per jas keliautojai spėja aplankyti Stambulo senamiestį Sultanahmet, prabanga tviskančius Tokapi rūmus, kurie ilgą laiką buvo Turkijos sultonų rezidencija. Dabar šiuose rūmuose demonstruojamos porceliano, ginklų, brangakmenių, pranašo Mahometo relikvijų, juvelyrinių dirbinių ir kitos kolekcijos.

Keliautojams siūloma paplaukioti laivu Bosfordo sąsiauriu, o tuomet žvilgelti į didžiausią Turkijos miestą iš aukščiau – nuo 1348-aisiais pirklių pastatyto Galatos bokšto. Vakaras užbaigiamas šurmuliuojančioje Istiklal gatvėje.

Shutterstock.com nuotr./Stambulas
Shutterstock.com nuotr./Stambulas

Antrąją dieną keliautojai aplanko vieną vertingiausių Bizantijos laikotarpio šventovių – Šv. Sofijos soborą, taip pat – Mėlynąją mečetę, bei pasivaikšto po sultonų hipodromą. Po šių objektų galėsite nerti į Didįjį turgų – 4000 prekystalių, dirbtuvių ir restoranų, nukrautų turkiškais prieskoniais, suvenyrais ir kitomis gėrybėmis.

5. Pabėgimas į Maltą. 4 dienų pabėgimas į šiltą Viduržemio jūros salą organizuojamas spalio mėnesį. Pirmoji diena prasideda pasivaikščiojimu po Valetos miestą ir Magistro rūmų arsenalo muziejų, Šv. Jono katedrą. Po pietų keliautojai vyksta į vieną seniausių salos miestų, Mdiną. Vakare gidai rekomenduoja apiplaukti Maltos salą laivu stebint į jūrą besileidžiančią saulę.

Antrąją kelionės dieną galima toliau savarankiškai tyrinėti gelsvas miesto gatveles ir žydrus paplūdimius, arba laivu išvykti į Gozo salą. Šioje saloje įsikūrusi Maltos sostinė Viktorija, dėl kurios panoramos verta kopti ant senosios miesto citadelės mūrų. Keliautojai apžiūri miesto Džgantija šventyklas, kurių pavadinimas išvertus iš maltiečių kalbos „priklausanti milžinams“. Tai – įspūdingo dydžio dar neolito amžių menanti konstrukcija. Statinys toks, kad sunku suvokti, jog jį statė žmonės – todėl, pasak legendos, tai padarė milžinai. Gozos sala garsėja ir savo vynais, todėl baigdami kelionę galėsite pakelti taurę už šias ir visas būsimas trumpas atostogas.

Vida Press nuotr./Malta
Vida Press nuotr./Malta

6. Pabėgimas į Naujuosius Venecijoje. Savo akimis įsitikinkite, kaip įspūdingai atrodo naujametiniai fejerverkai virš šv. Morkaus aikštės. Pirmąją dieną keliautojai apžiūri Šv. Morkaus baziliką ir Didįjį Venecijos kanalą, pietų metu apsilanko Rialto turguje, kur prekiaujama įvairiausiais delikatesais nuo šviežių jūros gėrybių iki mažų itališkų desertų. Kelionių organizatorius Naujuosius rekomenduoja pasitikti viename iš Venecijos restoranų arba su vietiniais ir miesto svečiais skaičiuoti paskutinius laikrodžio dūžius šv. Morkaus aikštėje.

Antroji kelionės diena skirta tam, ką galbūt bus praleidę netgi ne kartą buvę Venecijoje – šio miesto lagūnos saloms. Laivais galima pasiekti spalvingais namais apstatytą Burano salą, seniausią salyno vietą Torcello, kur gimė rašytojo Ernesto Hemingvėjaus knygos. Aplankoma ir Murano sala, kurios stiklo dirbinių grožis ir juos kuriančių meistrų profesionalumas garsėja toli už Venecijos ribų.

123RF.com nuotr./Pora Venecijoje
123RF.com nuotr./Pora Venecijoje

7. Pabėgimas į Naujuosius Romoje. Naujuosius pasitinkančią Romą galite stebėti nuo Kapitolijaus kalvos arba stovėdami šalia Koliziejaus, kažkada talpinusio 7000 žiūrovų. Pirmąją kelionės dieną gidai keliautojus veda po žymiausius miesto objektus.

Naujųjų metų rytą keliaujama į Vatikaną – galima pasigrožėti Navanos aikšte ir joje trykštančiu „Keturių upių“ fontanu, Panteonu. Tuomet bohemiškame Trastevere rajone palepinti skrandį itališkais patiekalis ir vynu.

123RF.com nuotr./Naujųjų metų fejerverkai virš Romos Koliziejaus
123RF.com nuotr./Naujųjų metų fejerverkai virš Romos Koliziejaus

8. Pabėgimas į Naujuosius Paryžiuje. Naujųjų metų išvakarėse gidai keliautojus veda po Ž.Pompidu meno ir kultūros centrą, Site salą ir joje stūksančią Dievo Motinos katedrą bei niekada neliūdintį, šurmulio kupiną Lotynų kvartalą. Kelionių organizatorius rekomenduoja prieš sutinkant Naujuosius pavakarieniauti restorane, nes Paryžiaus virtuvės šefai šią naktį neriasi iš kailio, kad nustebintų savo lankytojus.

Pirmoji Naujųjų diena pasitinkama iš Eifelio bokšto, tuomet laukia Eliziejaus laukai ir Paryžiaus bohemiškiausias rajonas – Monmatras.

Daugiau informacijos galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas